Profesorul Avrămuț Todorescu sau umilirea unui antrenor emerit

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

FIFA a anunțat numele celor trei tehnicieni care intră în cursa pentru titlul de cel mai bun antrenor al anului 2022: Carlo Ancelotti (Real Madrid), Lionel Scaloni (Argentina) și Pep Guardiola (Manchester City). Ei vor putea fi votați de către selecționeri, căpitanii echipelor naționale, jurnaliști și fani, iar câștigătorul va fi anunțat pe data de 27 februarie.

Pornind de la această știre, ne-am întrebat care este cel mai bun antrenor al anului 2022 la Lugoj, dar, după câte se pare, Clubul Sportiv Municipal nu este interesat de astfel de clasamente. Am spune că, dimpotrivă, conducerea clubului e mai degrabă preocupată de etichetarea negativă a unor antrenori, asta în cazul în care nu dorește de-a dreptul marginalizarea lor, sau chiar eliminarea din funcții și competiții.

Întâmplarea face ca tocmai în acest context să primim de la prof. Avrămuț Todorescu, antrenor emerit, un memoriu de peste 20 de pagini, prin care domnia sa dorește să-și prezinte drama prin care trece de mai bine de doi ani, de când la conducerea CSM Lugoj a fost numit consilierul județean Mihai Anghel.

După o viață dedicată exclusiv sportului, profesorul Avrămuț Todorescu susține că a ajuns să regrete că a ales această meserie și că vinovați de situația în care a ajuns sunt Mihai Anghel, directorul CSM Lugoj, și Laurențiu Macarei, profesor la CSȘ Lugoj.

Cum spațiul nu ne permite să publicăm textul integral, ne vom rezuma la câteva pasaje reprezentative, din care cititorii noștri pot deduce cum (și mai ales de ce) un antrenor emerit, profesorul Avrămuț Todorescu, este marginalizat tocmai de către cei care ar trebui să profite de experiența și competențele dumnealui.

O viață dedicată exclusiv sportului

„În anul 1989, am fost numit antrenor la A.S. Metalul IURT Lugoj, la echipa de seniori, unde consider că am avut rezultate destul de bune. În paralel cu echipa de seniori, am format o grupă de 14 sportivi, cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, lucrând cu ei doar din plăcere, grupă pe care am constituit-o la prima angajare la CSȘ Lugoj. În anul 1991, A.S. Metalul IURT Lugoj nu a mai putut susține secțiile componente ale clubului, prin urmare nici secțiile de lupte. S-a ivit atunci o oportunitate la CSȘ Lugoj, secția lupte greco-romane, pentru un post de antrenor, dar spre uimirea mea nu am fost contactat de nimeni din conducerea CSȘ Lugoj.

Preferat a fost altcineva, care nu a avut nicio treabă cu CSȘ Lugoj ca sportiv. M-am gândit că o să fiu eu preferat, întrucât am practicat cu succes luptele la CSȘ Lugoj, club care m-a crescut ca sportiv. Am fost foarte dezamăgit, dar după un an, în 1992, acel cineva a renunțat, neputând face față stilului greco-roman. Abia atunci conducerea CSȘ Lugoj a apelat la mine și am acceptat, punându-mi baza pe grupul de copii ce îl aveam deja, lucrând benevol, în paralel cu seniorii de la A.S. Metalul IURT Lugoj. Când m-am angajat, am comunicat conducerii CSȘ Lugoj că voi renunța dacă în câțiva ani nu voi face performanță. Reacția a fost de uimire.

Munca este tot timpul răsplătită, iar dacă pui și suflet și ai și un pic de talent de conducător al unui grup, nu există să nu rezulte ceva bun. La doar 7 luni de la angajare, am obținut prima medalie de argint la Campionatul Național Școlar (U17). Apoi au urmat și alte rezultate bune și foarte bune cu sportivii pregătiți de mine”, concluzionează, într-o prezentare succintă a activității sale, profesorul Avrămuț Todorescu.

Apoi, referitor la drama prin care trece în ziua de azi, a ținut să adauge: „Dar nu trebuie să mă mai mire nimic. Dacă la începutul carierei mele ca antrenor nu am fost acceptat, de ce aș fi fost acceptat de Mihai Anghel, directorul CSM Lugoj, ca să sprijin activitatea sportivă de la CSM Lugoj, cu sportivii crescuți de mine, atât din prima generație: Robert Papp, Cristian Vagiunic, Laurențiu Macarei, cât și din a doua generație: David Ritter, Otniel Ritter, Amadeo Ilcău, Ligia Carp, Andrei Magu”.

Secția de lupte a CSM Lugoj

În continuare, profesorul Avrămuț Todorescu prezintă situația de la secția de lupte a CSM Lugoj, unde se pare că nu a fost dorit niciodată sau, cine știe?, poate că a fost lucrat pe la spate tocmai de către unii dintre colegi sau dintre cei pe care i-a antrenat.

«În toată cariera mea de antrenor-profesor, am crescut sportivi și am reușit să obțin performanțe, dar foloasele le-au luat cluburile, sportivii, antrenorii unde au fost legitimați (transferați) sau unde au avut dublă legitimare. Când actualul antrenor de la CSM Lugoj, Robert Papp, și-a luat concediu de 2 ani pentru creșterea copilului, la sala de lupte a venit directorul CSM Lugoj, Mihai Anghel, care mi-a spus: „Uite, Papp și-a luat concediu și ne-a lăsat baltă. Se face așa ceva?”. Da, se face, i-am răspuns, dacă Papp are acest drept legal. Consider însă că atunci era momentul să ne întâlnim toți cei implicați în domeniul luptelor: Papp, Todorescu, Macarei, Cimponeriu, Maier, Anghel, pentru a stabili ce este de făcut cel mai bine în folosul secției de lupte.

Dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, pentru că următoarea mișcare a fost pregătită prin numirea lui Laurențiu Macarei, colegul meu de la CSȘ Lugoj, în locul lui Robert Papp.

În urmă cu aproximativ doi ani, Mihai Anghel i-a cerut lui Robert Papp să-și dea demisia din funcția de antrenor-profesor, post ocupat prin concurs. De fapt a încercat și la alte secții, iar unii au renunțat.

Dându-și demisia, Anghel le făcea contracte pe timp determinat, adică puteau să-și continue activitatea numai dacă dorea el, dacă nu, îi înlocuia cu altcineva.

Acesta a fost și scopul, pentru că Papp și Anghel nu se înțeleg, din motive personale și politice.

Dacă i-ar fi cerut ajutorul lui Papp ca să sprijine activitatea de la secția de lupte a CSM Lugoj, sunt sigur că el ar fi acceptat, întrucât am vorbit cu el și mi-a spus că nimeni nu l-a contactat.

Nu se ajungea în această situație dacă i-ar fi cerut ajutorul și se putea continua și activitatea la Mănăștiur, unde, din această cauză, clubul s-a desființat.

Sunt însă convins că nici Anghel nici Macarei nu doreau așa ceva.  Papp a spus: „dacă îmi cerea cineva ajutorul, să găsim o soluție, eu veneam și îi ajutam, dar nici nu s-a vrut lucrul acesta”».

Cu toate acestea, în perioada care a urmat, profesorul Avrămuț Todorescu a sprijinit CSM Lugoj cu sportivii crescuți și pregătiți de el la CSȘ Lugoj, dar nu s-a implicat (sau nu a fost lăsat să se implice) în organizarea competițiilor care au urmat.

Finala Campionatului Național Individual de Seniori U23, la Lugoj

„Apoi a urmat organizarea finalei Campionatului Național Individual de Seniori U23, la Lugoj, în luna iulie 2021, unde din partea CSM Lugoj urmau să participe sportivii de la CSȘ Lugoj cu dublă legitimare, de la grupa de performanță unde eu sunt responsabil, copii crescuți și pregătiți de mine.

Câte probleme implică o astfel de organizare, numai cine a mai organizat asemenea competiții știe, mai puțin Anghel și Macarei. Eu nu am vrut să mă implic. Dar cum toți colegii din țară mă cunoșteau, după îndelungata mea activitate sportivă, ei au apelat la mine, pentru a le rezerva cazare și masă, în perioada competiției.

Le-am spus să ia legătura cu cei care sunt delegați pentru organizarea finalei: Anghel, Macarei, Cimponeriu, menționați și pe site-ul Federației Române de Lupte. Dar ei mi-au răspuns, revoltați, că l-au apelat în repetate rânduri pe Anghel și că nu răspunde la telefon.

Mai apoi am aflat că numărul de telefon al lui Anghel nu era cel corect. Așa ceva nu este permis, mai ales la competiții de acest nivel. Probabil că a dat de greu și a fugit de răspundere”, consideră profesorul Avrămuț Todorescu.

Cazare și masă pentru 160 de persoane

Spuneam mai sus că antrenorul emerit Avrămuț Todorescu  nu s-a implicat (sau nu a fost lăsat să se implice) în organizarea competițiilor care au urmat. Adevărul este că a fost nevoit să se implice, dată fiind situația creată de „organizatori”.

„În final, am căzut în plasă: a trebuit să rezolv cazarea și masa pentru aproximativ 160 de persoane. Oare Anghel credea că este așa de simplu să organizezi o astfel de competiție cu peste 300 persoane? La care s-au adăugat problemele cu aranjarea sălii pentru concurs. I-am întrebat atunci pe colegii mei cine s-a oferit să organizeze finala la Lugoj și mi-au răspuns că Anghel, Mihai Anghel. Nu vreau să spun mai multe despre implicarea mea la această competiție”.

După finală, Anghel mi-a spus că neapărat trebuie și vrea să stea de vorbă cu mine și să ne întâlnim. Dar nici până în ziua de azi nu a găsit momentul și dispoziția să stea de vorbă cu mine față în față. Și să-mi spună ce are de spus. Aș dori să precizez că toți sportivii de la CSM Lugoj, de la înființarea secției de lupte greco-romane, sunt de la CSȘ Lugoj, crescuți și pregătiți de mine, unii transferați, alții cu dublă legitimare.

Sub o formă ciudată, Macarei preia sportivii la CSM Lugoj, unde este plătit ca antrenor-sportiv, pe timpul cât Papp se află în concediu pentru creșterea copilului, să nu pară că îi ia locul, motivând că el doar vrea să ajute copiii și CSȘ Lugoj, Anghel mărindu-i miza (plata) la 2.000 de lei/lună.

Dintre sportivii de la CSȘ Lugoj, preluați la CSM Lugoj, prin transfer sau dublă legitimare, niciunul nu a venit la mine să-mi spună că vrea la CSM Lugoj. Macarei a atras copiii cu promisiuni de bani de la CSM, iar din acel moment prea puțin i-a mai interesat CSȘ Lugoj, dovadă absențele de la program și pregătire. De la CSȘ Lugoj au primit premieri din acel 3% impozit sau din sponsorizări, mult mai puțin decât le-a oferit CSM”, concluzionează profesorul Avrămuț Todorescu, antrenor emerit.

O nouă încercare de a sta de vorbă

După aproximativ două luni de la finala de la Lugoj, la sală, Mihai Anghel i-a spus din nou lui Avrămuț Todorescu că neapărat trebuie să stea de vorbă. După câte se pare însă, Anghel nu dorea să stea de vorbă cu Todorescu, de vreme ce îl avea intermediar pe Macarei. Dar credea, probabil, că în acest fel îi întreține speranțele deșarte.

„Credeam că vrea să-mi ofere ceva pentru că eu și CSȘ Lugoj am dat toți sportivii pe care îi are CSM Lugoj. Din moment ce s-au obținut performanțe la seniori, poate că meritam și eu o jumătate de normă, cât timp Papp este în concediu”, spune profesorul Avrămuț Todorescu.

La lupte greco-romane sunt trei profesori-antrenori: Avrămuț Todorescu și Laurențiu Macarei, de la CSȘ Lugoj și Robert Papp, de la CSM Lugoj. Când grupul de antrenori e mare, este bine pentru sportul respectiv.

„Dar ce nu știe colegul meu Macarei este că pe mine m-au pierdut sau poate asta se și vrea. Următorul, probabil, va fi Papp. Apoi toată lumea va fi mulțumită. Pentru că acesta este, din păcate, jocul lui Anghel. Nu mai contează valoarea umană”, susține cu amărăciune profesorul Avrămuț Todorescu.

Trebuie să amintim, pentru că mulți au uitat sau poate nu știu, că Robert Papp a fost Campion European, medaliat la Cupa Campionilor Europeni, medaliat la Campionatele Europene și Mondiale, participant la două turnee de calificare pentru Jocurile Olimpice, Maestru al Sportului, iar Avrămuț Todorescu este Antrenor Emerit din anul 2008 iar pentru sportivii pe care și el i-a crescut la CSȘ Lugoj s-a intonat de mai multe ori Imnul României.

Cine vrea să distrugă luptele?

„Aș vrea să-l întreb pe Anghel câți antrenori-profesori sunt la Fotbal, Volei, Gimnastică etc. și câți bani se cheltuiesc din banii publici pentru sportivi și antrenori veniți din alte localități sau țări, în timp ce la lupte greco-romane, în acești doi ani, figurăm cu un singur sportiv-antrenor, iar la lupte libere cu un antrenor plătit cu 660 lei. Din câte știu, luptele sunt, ca performanță, a doua secție din club, formată la CSȘ Lugoj. Macarei spune că vreau distrug luptele, dar uită că a preferat banii CSM-ului renunțând la centrul satelit de la Mănăștiur, unde împreună am început activitatea în anul 2008, în condițiile în care ni s-au decontat doar banii de deplasare, pentru benzină sau motorină.

Cu elevii-sportivi de la Mănăștiur s-ar fi terminat activitatea acum doi ani, dar eu am insistat să mai prelungim proiectul de colaborare cu Primăria și Școala din Mănăștiur. Ultimele medalii de la juniori au fost obținute și cu sportivii din Mănăștiur, Ligia Carp fiind transferată anul acesta la CSM Lugoj, unde a obținut medalie la seniori.

Macarei a uitat partea de contribuție a sportivilor din Mănăștiur, de unde a obținut „Gradație de merit” pentru 5 ani, raportând medalii la Campionatele Naționale la toate vârstele, un titlu balcanic, un vicecampion balcanic, un titlu european și unul de vicecampion european, un loc V la Campionatul Mondial și prezența sportivilor la Centrul Olimpic (lot național).

În ultimii doi ani, s-au obținut 23 de medalii (cu sportivii crescuți de mine: 14 medalii cu noua generație și 9 cu vechea generație) la Cupa României, Campionatele Naționale Individuale U23 și seniori, iar pentru CSȘ Lugoj, în ultimul an, la Campionatul Național Individual, la vârsta mai mică, 18-20 de ani, s-au obținut următoarele rezultate: David Ritter, locul VII și Otniel Ritter, locul V. Cu acești sportivi sperăm să avem o prezență măcar la un campionat european sau mondial pentru seniori. Deci cine vrea să distrugă luptele?”, se întreabă profesorul Avrămuț Todorescu.

„Probabil ca să evite întâlnirea cu mine, în februarie 2022, când trebuiau aprobate două transferuri și două duble legitimări, de la CSȘ Lugoj către CSM Lugoj, a fost prezent doar Macarei, trimis de Anghel, deși, conform uzanțelor, trebuia să ne întâlnim antrenorii și conducerile celor două cluburi”, a adăugat profesorul Avrămuț Todorescu.

În loc de apreciere, dezamăgire!

„În prostia mea, am crezut că după atâta experiență acumulată în timp puteam fi apreciat ca un coordonator la secțiile de lupte, să putem face împreună un program de pregătire, cu îmbunătățiri la cerințele actuale ale luptelor, pentru a atinge tot mai bune performanțe, dar m-am înșelat, deoarece pentru unii, după cum se poate vedea, se pare că nu am nici o valoare profesională, dovadă fiind tot ce s-a întâmplat.

Între anii 2016-2017, am fost curtat de un club privat din țară, care îmi oferea 2.000 de lei lunar să lucrez cu 6-8 sportivi selectați de mine, iar sportivii de la CSȘ Lugoj care ajung la vârsta de 18 ani să figureze cu dublă legitimare la acel club până la terminarea junioratului, 20 de ani, după care să plătească grila de transferare pentru sportivii de vârf. Mai existau și alte avantaje de care nu vreau să amintesc.

În acea perioadă lucram și cu sportivii de la Școala Gimnazială „George Gârda” Mănăștiur, și cu sportivii de la CSȘ Lugoj. Probabil m-au abordat pentru că am obținut rezultate foarte bune la Campionatele Balcanice, Europene, Mondiale.

Mi-a fost greu să hotărăsc, dar am refuzat gândindu-mă ca sportivii pregătiți de mine să nu reprezinte alt oraș, ci să păstrăm tradiția Lugojului, care prin rezultatele obținute de-a lungul timpului a fost numit „leagănul luptelor românești”.

La premierea sportivilor și a antrenorilor din decembrie 2022, de către Consiliul Local Lugoj, eu am raportat medaliile obținute de către sportivii înscriși de Macarei. El însă m-a umilit în fața colegilor, cunoscuților și familiei, care a fost prezentă în sală, menționând o singură medalie obținută de mine, și aceea de bronz, în timp ce el a fost nominalizat de trei ori, cu mai multe medalii la fiecare nominalizare, atât de la CSȘ Lugoj, cât și de la CSM Lugoj.

Deci pentru CSM Lugoj, unde în fiecare an am contribuit cu sportivi, fie cu duble legitimări, fie cu transferuri la secția lupte-greco-romane, nu a contat nimic”, spune cu dezamăgire profesorul Avrămuț Todorescu.

După 30 de ani, schimbat și de la catedră

În luna septembrie 2022, la CSȘ Lugoj s-au făcut alegeri pentru desemnarea șefului de catedră la lupte greco-romane și libere. La alegeri s-au prezentat Macarei, Todorescu și cumnata lui Macarei, angajată ca necalificată, în locul lui Valentin Cimponeriu, care se ocupa de lupte libere.

„În urma votului, Macarei a câștigat cu 2 la 1. Se pare că nimic nu este întâmplător. După 30 de ani, cât am fost șef de catedră, s-a întâmplat și minunea, fiind schimbat de Macarei și cumnata lui. Poate că este mai bine așa, dar sufletește am inima frântă.

Dacă tot cu sportivii crescuți de mine se lucrează la CSM Lugoj, pot spune că Anghel și Macarei sunt doi oportuniști, dornici de reclamă, publicitate, postări și venituri financiare, care caută sub orice formă să profite de munca mea.

Un singur exemplu: pe WhatsApp, în poză la grupul Lupte greco-romane performanță a CSȘ Lugoj apare Macarei cu trei sportivi medaliați de la grupa mea. Cât tupeu să ai să-ți pui poza cu tine, când nu sunt sportivii tăi și nu este grupa ta de pregătire!?! Mă întreb ce spun părinții copiilor și sportivii când văd poza.

În încheiere, pot spune că într-un an și jumătate de când s-au întâmplat aceste lucruri am pierdut câțiva ani din viață, iar sufletește simt că sunt jumătate viu și jumătate mort.

Dacă ar ști Anghel cum se cresc sportivii pentru a ajunge la performanță, începând de la inițiere și câte implică acest fenomen, câte probleme se ivesc pe parcursul pregătirii, ca să-i aduci într-o bună formă sportivă, sunt convins că nu ar proceda cum a procedat cu mine, cu atâta răutate și tupeu.

O să mă retrag încet-încet din orice înseamnă activitate sportivă și doresc ca de mine să nu se mai amintească sub nicio formă, nici în presă, nici la premieri”, spune în final profesorul Avrămuț Todorescu, antrenor emerit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.