Team Jorge. O echipă de israelieni a manipulat alegerile în 33 de ţări, inclusiv în Europa

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

O echipă de contractori israelieni susține că a intervenit în peste 30 de alegeri electorale din întreaga lume, folosind metode de hacking, sabotaj și dezinformare pe rețelele sociale, potrivit unei investigații realizate de mai multe publicații internaționale, titrează The Guardian.

Echipa este condusă de Tal Hanan, „Jorge”, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani, care acum lucrează în privat.

„Jorge” a lucrat mai bine de două decenii în mod secret la alegeri în diferite țări. A fost demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști de la publicaţiile The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El País și Haaretz.

Hanan și unitatea sa, cu numele de cod „Team Jorge”, apar în imagini și documente scurse către The Guardian. Tal Hanan, care a refuzat să răspundă la întrebări detaliate, a negat că ar fi comis vreo infracţiune.

Ancheta arată detalii uimitoare despre modul în care echipa a folosit dezinformarea ca pe o armă. Team Jorge funcţionează în esenţă ca un grup privat care oferă servicii de manipulare în secret a alegerilor, fără a lăsa urme.

Hanan a discutat cu mai mulţi reporteri sub acoperire şi le-a explicat acestora că serviciile sale, pe care alții le descriu drept „black ops”, sunt disponibile pentru agențiile de informații, campaniile politice și companiile private care doresc să manipuleze în secret opinia publică.

El a spus că au fost folosite în Africa, America Centrală și de Sud, SUA și Europa. Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions, care controlează o armată de mii de profiluri false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube.

Unele avataruri au chiar și conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.

Trei jurnaliști, de la Radio France, Haaretz și TheMarker, au abordat echipa lui Hanan pretinzând că sunt consultanți care lucrează în numele unei țări africane instabile din punct de vedere politic, care dorea ajutor pentru amânarea alegerilor.

Părţile au discutat prin apeluri video și s-au întâlnit şi fizic, într-un birou nemarcat dintr-un parc industrial din Modi’in, în afara Tel Avivului.

Hanan a declarat că echipa sa are experiență în finanțe, rețele sociale și campanii, precum și „război psihologic” şi operează din șase birouri din întreaga lume. P

atru dintre colegii lui Hanan au participat la aceste întâlniri, inclusiv fratele său, Zohar Hanan, care a fost descris drept directorul executiv al grupului. În prezentarea adresată unor clienți, Hanan a susținut:

„Acum suntem implicați într-un scrutin din Africa… Avem o echipă în Grecia și o echipă în Emirate. Am desfăşurat 33 de campanii la nivel prezidențial, dintre care 27 au avut succes”.

Hanan a adăugat că a participat în două „proiecte majore” în SUA, dar a susținut că nu se implică direct în politica americană. Peste șase ore de întâlniri au fost înregistrate în secret.

Hanan și echipa sa au vorbit despre cum ar putea aduna informații despre rivali, inclusiv prin hacking pentru a accesa conturile Gmail și Telegram.

Ei s-au lăudat că au plantat informaţii difuzate de instituțiile de știri legitime şi care au fost apoi amplificate de programul e software Aims.

O mare parte a strategiei lor se învârte în jurul sabotării campaniilor rivale: echipa a susținut chiar că a trimis prin Amazon o jucărie sexuală la domiciliul unui politician, pentru a-i lăsa soției acestuia impresia că are o aventură.

Metodele și tehnicile sale arată noi provocări pentru marile platforme de social media şi tehnologie, care s-au luptat de ani de zile cu răspândirea de fake news sau cu încălcarea normelor de securitate.

Dovezile că există o piaţă globală privată de dezinformare care vizează alegerile e un semnal de alarmă pentru democrațiile din întreaga lume.

Echipa le-a spus reporterilor că acceptă plăți în mai multe tipuri de valută, inclusiv criptomonede, precum bitcoin sau cash. Tal Hanan a spus că ia între 6 și 15 milioane de euro pentru amestecul în alegeri.

Cu toate acestea, e-mailuri care au ajuns în posesia  The Guardian arată că Hanan percepe taxe mai modeste. Un email sugerează că în 2015 a cerut 160.000 de dolari  pentru implicarea într-o campanie electorală de opt săptămâni într-o țară din America Latină.

Nu mai puţin alarmantă a fost demonstraţia lui Hanan privind capacitatea echipei sale de a sparge conturi de Telegram şi Gmail. De altfel, le-a şi arătat jurnaliştilor cum reuşeşte să intre în contul de Gmail al unui bărbat, descris drept „asistentul unui tip important” în alegerile din Kenya.

„Astăzi, dacă cineva are un cont Gmail, înseamnă că are mult mai mult decât un simplu e-mail”, a declarat Hanan în timp ce citea e-mailurile “victimei” sale.

Ulterior a demonstrat şi cum poate accesa conturi de Telegram, o aplicație de mesagerie criptată. Unul dintre conturi aparținea unei persoane din Indonezia, în timp ce celelalte două păreau să aparțină unor kenyeni implicați în alegerile prezidenţiale, care se desfăşurau la momentul anchetei.

Se pare că aceştia erau şi apropiaţi ai candidatului de atunci William Ruto, care a ajuns să câștige prezidenţialele.

Dezvăluirile pun Israelul într-o lumină proastă. Guvernul israelian e supus unei presiuni diplomatice tot mai mari cu privire la exportul său de arme cibernetice care subminează democrația și drepturile omului în lume.

Hanan ar fi folosit pentru unele dintre operațiunile sale de dezinformare o companie israeliană, înregistrată pe un site condus de Ministerul israelian al Apărării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.