Cutremurul de marți a produs pagube minore la Lugoj. Nu este exclus nici un posibil cutremur cu epicentrul în Banat

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un nou cutremur a avut loc marți, 14 februarie, în județul Gorj. De intensitate VI și cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, seismul s-a resimțit și la Lugoj, la fel ca și cel de luni (care a avut 5,2 grade).

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că marți, 14 februarie, la ora 15:16:52, s-a produs un cutremur de intensitate VI, cu magnitudinea de 5,7 grade, la o adâncime de 6,3 km.

Seismul s-a produs la 102 km nord-vest de Craiova, 109 km sud-vest de Sibiu, 138 km vest de Pitești, 166 km sud-est de Timișoara, 185 km sud-est de Arad, 186 km sud de Cluj-Napoca, 201 km vest de Brașov, 214 km est de Belgrad, 219 km est de Zemun, 222 km nord-est de Niș și a fost urmat de alte trei replici:

  • la ora 15:26:11, în Gorj, un cutremur slab cu magnitudinea de 3,4 grade, la adâncimea de 10 km;
  • la ora 15:29:53, în Gorj, un cutremur slab cu magnitudinea de 3,5 grade, la adâncimea de 5 km;
  • la ora 16:25:26, în Gorj ,un cutremur slab cu magnitudinea de 2.8 grade, la adâncimea de 5 km.

Cutremurul de marți după-amiază a făcut pagube, la Lugoj. Bucăți din tencuiala de pe clădirea care găzduiește Galeria de Artă s-au desprins și au căzut pe trotuar, avariind și o mașină aflată în parcarea din fața imobilului. Din fericire, în momentul în care bucățile de zidărie au căzut nu se afla nimeni pe trotuar.

Cel mai mare cutremur din Banat

În 12 iulie 1991, s-a produs cel mai mare cutremur din istoria Banatului. Cutremurul de 5,7 de grade pe scara Richter a avariat mare parte din casele din comuna Banloc. Tavane şi ziduri crăpate, acoperişuri şi coşuri prăbuşite. Turnul bisericii a căzut şi el.

În urma cutremurului, s-au prăbuşit frontispiciul cu stema regală şi bolţile Castelului de la Banloc. Birtul satului s-a făcut una cu pământul. După cutremur, zona a fost ocupată de armată. Corturile de campanie au devenit locuinţe pentru săteni timp de aproape două luni de zile.

Oamenii au fost ajutaţi şi de stat, dar şi-au refăcut casele în mare parte din banii lor. În decembrie, 1991, Voitegul, aflat la câţiva kilometri de Banloc, a fost lovit de un seism de 5,6 grade pe scara Richter. Chiar dacă a fost un cutremur mai slab, distrugerile au fost totuși însemnate, 90 la sută din case au avut nevoie de reparații.

Ce spun specialiștii

Specialiștii încearcă să afle dacă aceste cutremure din România au legătură cu cutremurul din Turcia. Adina Rău, cercetător al Institutului Seismologic din Timișoara, a declarat că nu este exclus să apară un nou cutremur și în zona Banatului.

,,Nu excludem un posibil cutremur cu epicentrul în Banat. Din informațiile pe care le avem acum, acest cutremur din Gorj e la fel de puternic ca cel care a avut loc 1991. A fost o surpriză să vedem că a venit unul mai puternic decât cel de luni. Banatul poate să genereze cutremure și peste 5 grade.

Nu este exclusă o secvență seismică și aici, așa că activitatea ar putea să se prelungească o perioadă de timp. Deși vorbim de plăci tectonice diferite, urmează să se facă un studiu, să se vadă dacă există legătură cu ce s-a întâmplat în Turcia.

Cert este că nici la Târgu Jiu nu a mai fost un cutremur așa puternic. Maxim a fost 4.5, în 1962. Noi avem în Banat, în zona Banloc-Voitec o falie seismică, mai avem și mai jos, către Orșova-Moldova Nouă, iar apoi vine această zonă Cerna-Târgu Jiu”, a spus Adina Rău, cercetător al Observatorului Seismologic din Timișoara.

Ce spun politicienii

„Peste 600 de școli și grădinițe din România riscă să se prăbușească în urma unui cutremur major. Situația este la fel de gravă și pentru spitale și maternități, care funcționează în clădiri cu risc seismic I sau II.

În 2021, UE a alocat României 100 de milioane de euro, prin PNRR, pentru consolidarea clădirilor. Nu știm nici în ziua de astăzi dacă acești bani au ajuns în România, iar dacă au ajuns, au fost utilizați în scopul prevăzut de UE de către guvernul criminal Ciucă-Ciolacu? Nimeni nu știe.

Dacă mâine, în România, ar avea loc un cutremur major, viețile a mii de copii ar fi în pericol.

1/3 din școlile și grădinițele expertizate sunt încadrate cu risc seismic ridicat, însă numărul clădirilor expertizate este unul redus; probabil că situația este aceeași și în ce privește clădirile care nu au fost încă evaluate, adică majoritatea.

Guvernul PSD-PNL-UDRM a reușit să expertizeze doar 6% dintre clădirile în care funcționează instituții de învățământ. Suntem conduși de ticăloși cărora nu le pasă de siguranța noastră”, a precizat AUR Lugoj.

Despre admin 6610 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.