Valentine’S Day – varianta „Brediceanu” 2.0(23)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În fiecare an, la 14 februarie, îndrăgostiții din numeroase țări își oferă bomboane de ciocolată, flori și cadouri, toate acestea în numele Zilei Îndrăgostiților, cunoscută și ca ziua Sfântului Valentin.

Cu rădăcini păgâne în sărbătoarea romană a fertilității, Lupercalia (desfășurată, în antichitate, în jurul datei de 15 februarie, zi care cinstea și pe Faunus, zeul roman al agriculturii, dar și pe Romulus și Remus, fondatorii Romei), dedicată, din anul 496 d.Hr., Sfântului Valentin (un personaj din iconografia creștină timpurie, care se consideră că ar fi fost martirizat la Roma în ziua de 14 februarie, în vremea împăratului Claudius al II-lea [268-270] ), considerată și ziua în care un nou anotimp își face simțită prezența, natura revenind la viață (și începând sezonul în care „păsările își aleg perechea”, așa cum o amintește pentru prima dată, în jurul anului 1375, poetul medieval Geoffrey Chaucer în al său „Parliament of Foules”), sărbătoarea nu apare consemnată sub forma epistolelor de dragoste scrise de mână decât după anul 1400.

Cea mai veche scrisoare de acest gen, păstrată până astăzi, este un poem scris în 1415 soției sale de către Charles, ducele de Orléans, închis în turnul Londrei, după ce fusese capturat în urma Bătăliei de la Agincourt, document care face parte azi dintr-o colecție de manuscrise de la Biblioteca Britanică din Londra.

Varianta modernă a sărbătorii a apărut mai ales în Statele Unite, când americanii au început trimiterea de „valentine”, scrise de mână, pe la începutul anului 1700.

Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește, de altfel, în întreaga lume, sub diferite nume, dar și în alte zile.

În America Latină, Sfântul Valentin este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și a Prieteniei.

În Brazilia, este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de ziua Sfântului Anton, patronul căsătoriei.

În zona asiatică, Ziua Îndrăgostiților a devenit extrem de populară în ultimele decenii, creând noi tradiții în China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde cel mai popular cadou este ciocolata.

Numeroase perechi de tineri participă la concursul „Cel mai lung sărut: #Poljubime”, organizat cu ocazia Zilei Îndrăgostiților în localitatea sârbă Vrnjacka Banja.

După 1990, românii au început să sărbătorească Ziua Îndrăgostiților, fiind atrași de dinamica cu care se celebrează în Occident această zi, deși ea se învecinează în calendar cu ziua de 24 februarie, când se sărbătorește Dragobetele, zeul tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții, cunoscut și sub denumirea de Năvalnic sau Cap de Primăvară, de asemenea considerată ziua în care păsările se însoțesc și data la care pot începe muncile din calendarul agricol anual.

Membrii clubului HoltIS120 – „Brediceanu” au marcat în acest an ziua de Sf. Valentin în cadrul Lunii Iubirii și dansului din calendarul HoltIS, și au pregătit pentru colegii lor câteva surprize, transformând, pentru o zi, palierul principal al liceului într-un sălaș al lui Cupidon, cu baloane, inimioare, un photo corner pentru instantanee „la minut”, un stand cu dulciuri și au lansat și un concurs cu premii, de împodobire a sălilor de clasă cu ocazia sărbătorii.

Elevii de gimnaziu și liceu au fost întâmpinați de organizatori marți, 14 februarie, începând cu ora 9, pentru a sărbători împreună Iubirea și Prietenia. Au fost făcute dedicații, directe sau secrete, s-a ascultat muzică romantică, s-au degustat dulciuri, s-a făcut premierea, cu diplome, jucării și tort, a claselor cel mai frumos decorate, și, potrivit timpurilor, s-au imortalizat nenumărate fețe zâmbitoare în tot atâtea fotografii.

„Sperăm ca ziua de azi să rămână de bun augur pentru primăvara care urmează și pentru celelalte activități ale clubului, care vor fi dedicate Lunilor vocației și a orientării în carieră, a sportului, a mediului, a familiei”, ne-a declarat prof. organizator, Daniela Popovici, coach secund al clubului HoltIS120.

Alina Dana OLAR

Despre admin 6617 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.