Volei – Play – Off şi Play – Out în A 1

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Din păcate, derularea fazei Play-Off în Campionatul Național de volei ne împiedică să vă oferim informații în timp util în ediția print, țintarul Tabelei Berger – cea după care se programează jocurile între primele șase echipe ale țării – stabilind ca zi de desfășurare a celor cinci meciuri pe teren propriu permanent cea de miercuri, la o oră la care e prea târziu a interveni în ediția scrisă a ziarului.

Oricum însă, subliniind  încă o dată performanța colectivului condus de Valerijan Luka în această ediție de campionat, prezența, alături de București, Bacău, Târgoviște și Blaj, între primele cinci orașe ale României, era normal să ne asumăm și un final de competiție extrem de dificil, în fața unor adversari care joacă pentru titlu și prezența în Cupele Europene intercluburi. Formații cu loturi consistente și experiență în aceste jocuri decisive, ce vor fixa pozițiile în ierarhia finală a lui 2017.

Dubla campioană națională Volei Alba Blaj, o construcție la care și-au dat serios mâna atât județul Alba, cât și micuța urbe ardeleană, va obține în acest an tripla coroană națională și, probabil, pentru prima oară și Cupa României, trofeul care-i lipsește din palmares. Cu unul din marii antrenori ai Europei la timonă, sârbul Darko Zakoc, cu sportive familiarizate cu participări și medalii mondiale și olimpice, cu o organizare de club profesionist, gruparea voleibalistică ardeleană poate regreta doar ghinionul tragerii la sorți în Champions League în acest an când, deși a reușit un succes mare la Krasnodar în fața rusoaicelor de la Dinamo, nu a putut obține calificarea din grupe în fața compatrioatelor acestora reprezentând  Dinamo Moscova și mai puternicelor ca oricând “elvețience” de la Volero Zurich. Dar Blajul s-a lansat frumos, are până acum două victorii la acest nivel  și e un nume respectat în Europa voleibalistică.

C.S.M. București – cu tehnicianul turc Ferhat Akbaș devenit de câteva  zile și selecționer al echipei feminine a Japoniei  pentru  J.O. Tokyo  2020, deși arată mult mai bine decât în fazele tur-retur, nu s-a dovedit a avea argumente suficiente pentru a amenința supremația Albei, rămânând însă principal favorit la medaliile de argint . C.S.M. Târgoviște – o altă relativ nou-venită în peisajul intern, e singura echipă de pe podium care a reușit să deranjeze cu adevărat marșul campioanei, suflându-i Cupa și Supercupa României și învingând-o categoric acum două etape în Play-Off. O investiție mare, dar echipă mai puțin omogenă, în care valoarea individuală a unor Collar, Klisura sau Cebic, alături de rutinatul Dragan Nesic nu pot depăși totuși blocul campion.

Cu atât mai puțin o poate realiza Știința Bacău, team foarte puternic, pregătit de Florin Grapă (singurul tehician român din Play-Off !!), finalist al Cupei României în această ediție, care, deși posedă cel mai valoros nucleu de sportive românce și trei străine de valoare, a pierdut puncte și poziții prețioase în sezonul regulat.  Dinamo București (antrenor Branko Gajic) ocupă un meritat loc cinci, de pe care e imposibil să urce sau să coboare până la final. Iar C.S.M. Lugoj (antrenor Valerijan Luka) încheie un pluton de Play – Off  pe  o poziție șase care, în 2011 și 2013, a calificat clubul în Cupa Balcanică.

În grupul 7 -12 din Play – Out se adeverește ceea ce afirmam încă de la startul ediției: Penicilina Iași și-a construit în vară un lot foarte puternic, favorit la calificarea în primele șase echipe. E de văzut dacă ratarea obiectivului cu o echipă din care fac parte șapte sportive străine și un buget impresionant va ambiționa și mai mult din vară clubul ieșean. E prima oară că Medicina Tg. Mureș nu mai prinde plutonul 1 – 6, dar și o ediție în care lotul nu a mai cuprins nume importante din afara țării, deși lotul e unul numeros și consistent valoric. Probabil se va obține un loc opt la final departe de pretențiile și obișnuința clubului ardelean. Unic Piatra Neamț s-a dovedit din nou capabilă de rezultate contradictorii, forțând mult nota în jocurile disputate pe teren propriu și reușind să se mențină în zona locului șase până înaintea ultimei etape. Echipă în scădere de formă, nu însă și S.C.M. Pitești, grup întărit în iarnă și capabil de surprize în continuare. Fără șanse de salvare Craiova și Galațiul, formații care plătesc tribut lipsei de organizare și sprijin la nivelul cluburilor din care fac parte.

Primul joc pe care suporterii voleiului din Lugoj îl vor putea urmări la Sala Sporturilor este cel în compania viitoarei campioane a țării. Meciul C.S.M. Lugoj – C.S. Volei Alba Blaj va avea loc miercuri, 5 aprilie, de la orele 17,00. Intrarea este liberă.

            Dan H. BRUDIU

Despre admin 6446 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.