Reclama și sufletul comerțului [Un editorial de Dan Timaru]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Farmaciile sunt cu siguranță și ele unități comerciale, numai că s-a alterat treptat percepția asupra profesiei de farmacist și a rolului actului terapeutic.

Recent, Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor a transmis un comunicat de presă prin care se angajează să militeze pentru protejarea principiilor etice fundamentale ale profesiei.

Am înțeles din comentariile adăugate la text că Ministerului Sănătății cu ale sale farmacii ar trebui pus în slujba sănătății pacientului și nu în a bunăstării lui.

La ora actuală, unele farmacii, prin politica agresivă de promovare, și-au creat o imagine absolut hilară. Se ocupă mai mult de bunăstarea pacientului, oferindu-i tigăi sau excursii în mai știu eu ce locuri mirifice din țară sau din lume.

Parcă văd noua generație de farmaciști, așezată în fața locului de muncă, răcnind cât o țin bojocii: „Ia tigaia, neamule, că-ți tratează bolile! Adu, frate, și vecina, că primiți excursii-n China!”.

Păi când văd cât de generoasă și variată este oferta, îmi vine să dau năvală, scoțând din balamale ușile farmaciilor, ca să mă pricopsesc și eu cu ceva.

Dimineața, când mă trezesc și deschid televizorul, mă inundă un potop de reclame de la farmacia nevoilor mele personale și mă bate gândul să mă duc la medicul de familie, să-mi caute și mie o boală pentru o tigaie. La excursii nu mă bag încă, pentru că mi-e frică.

O boală pentru o excursie exotică cred că trebuie să fie gravă, deoarece și excursiile sunt mai scumpe. Mă tem că diagnosticul de pe rețetă poate fi contagios și, dacă se ia, m-am nenorocit.

Bă, dar când mă gândesc că farmaciștii ăștia și-au tocit coatele pe băncile facultăților șase ani ca să vândă oale, brice și carice neamului, parcă mă și apucă mila de ei.

Desigur că au tot dreptul să promită clienților excursii, dar în Paradis, și numai post-mortem. Mă bate gândul să-l rog pe domn ministru Rafila să adauge la salariul acestor negustori în halate albe un spor de toxicitate profesională.

Și am să-i mai zic ceva, așa, de la obraz: măi nea Alexandru, de ce să cheltuim atâția bani pe reclame, că nu e rentabil?! Cum să-i trimiți pe badea Ion și nana Floare în concedii prin lume, că ăștia sunt copți de boli și mor la decolare.

E mai bine să rămânem pe produse de uz casnic. Acum că a izbucnit isteria holerei prin mass-media, cred că e cazul să se bage ceva marfă nouă prin farmacii. Aud că la mare se închide și intrăm într-o nouă eră.

E posibil să facem concediile la coadă la farmacii, ca să cumpărăm ligheane cu apă de mare. Nu trebuie ratată această mare oportunitate. Domn ministru, te bagi? Am și textul pregătit: „Ia lighean de nouă eră, că te scapă de holeră!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.