De la „chefurile cu lăutari”, la finanțări nerambursabile de peste 2 milioane de lei

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Cum spuneam în numărul trecut, cele mai mari sume, 235.000 de lei pentru „Marea muzică” (program educațional muzical), 244.800 de lei pentru „Orașul Jazz”, 253.681 de lei pentru Festivalul „Podul de Fier”, 307.470 de lei pentru Ruga Lugojeană și 381.000 de lei  pentru „Beer Fest”, se duc din nou către asociații din Timișoara și Drobeta-Turnu Severin.

De ce? Din „respect pentru lugojeni”! Pentru că, în opinia fostului primar ales, trebuie să vină timișorenii să ne învețe cum se face cultură, adică muzică, mare muzică (în fapt, un program educațional muzical, taman în Orașul Muzicii), jazz, focuri de artificii pe Podul de Fier, rugă și festival de bere, pentru că asta înseamnă cultură în opinia fostului primar ales.

Nu chefuri cu lăutari, ca pe vremea lui Boldea, nu revelioane pentru pensionari, nu premii pentru cupluri jubiliare sau altele asemenea, care nu costau nici  măcar 5% din cât cheltuie astăzi administrația locală pentru aceste evenimente așa-zis culturale.

Dacă adunăm sumele de mai sus rezultă că 1.421.951 de lei, adică mai mult de jumătate din suma totală alocată celor 35 de proiecte aprobate (2.298.865 de lei), sunt bani care se duc în conturile a patru asociații din Timișoara și una din Drobeta-Turnu Severin.

De ce? Din „respect pentru lugojeni”! Pentru că, în opinia fostului primar ales, lugojenii nu au nevoie de bani, lugojenii nu știu să scrie proiecte, lugojenii trebuie să învețe ce este „Marea muzică”, „Orașul Jazz”, Festivalul „Podul de Fier”, Ruga Lugojeană și „Beer Fest”. Și trebuie să plătească bani grei pentru asta.

Nu am pus la socoteală „Simfonia florilor”, un festival încadrat tot la cultură și desfășurat deja, în luna mai, organizat de Primăria Lugoj, prin Casa de Cultură a Municipiului, pentru care s-au plătit din banii lugojenilor 275.000 de lei, la care, se pare, au fost adăugați încă pe atâția pentru achiziția florilor.

Bani cheltuiți cu nemiluita, în numele culturii, pentru evenimente care nu i-au impresionat nicidecum pe lugojeni. Iar asta în timp ce alte evenimente, cu adevărat culturale, s-au desfășurat și se desfășoară fără sprijinul administrației locale, doar prin bunăvoința unor sponsori care au înțeles care este adevărata cultură.

Probabil că tot din „respect pentru lugojeni”, în loc să se repare podul emblematic al Lugojului, pentru care au fost alocați deja bani de la guvern, administrația locală finanțează un festival pe ruginitul „Pod de Fier”.

Repet, sunt bani cheltuiți cu nemiluita, în numele culturii, în timp ce se pregătește îndatorarea orașului pe 12 ani cu un credit de peste 12 milioane de euro.

Dar proiectele au fost aprobate de către o comisie a cărei componență este ținută la secret, deși în baza transparenței decizionale lista membrilor ei trebuia să fie publicată în termen de 3 zile lucrătoare de la încheierea etapei de selecție, respectiv contestație, conform Regulamentului privind regimul finanţărilor nerambursabile a proiectelor culturale acordate din bugetul local al municipiului Lugoj, aprobat de Consiliul Local Lugoj în ședința ordinară din data de 27.04.2023.

Iată însă că administrația locală nu-și respectă propriile decizii. Cum să mai vorbim atunci despre „respect pentru lugojeni”? Acesta rămâne doar un slogan electoral, care ar trebui înțeles exact pe dos.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.