Peste 80 de milioane de țigări capturate de autorități în primele 7 luni ale anului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

  • În primele șapte luni ale anului 2023 autoritățile române au confiscat peste 80 de milioane de țigarete de contrabandă
  • Valoarea totală a acestora pe piața neagră este de peste 65 de milioane de lei
  • Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), ceea ce implică susținerea eforturilor de combatere a activităților de trafic ilicit

București, 2 august 2023 În primele șapte luni ale anului 2023, autoritățile române au capturat peste 80 de milioane de țigarete, cu peste 50% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea pe piața neagră a țigaretelor de contrabandă reținute în cele șapte luni se ridică la peste 65 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă din România. 

Anul trecut media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a fost de 7,1%, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Spre comparație, nivelul mediu atins de piața neagră de țigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu țigarete înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, este și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize și taxe în 2022.

„Declinul continuu al pieței negre este un efect pozitiv al eforturilor susținute ale autorităților pentru combaterea contrabandei, dar și al susținerii unui cadru fiscal echitabil și predictibil, iar scăderea activităților ilegale este direct corelată cu creșterea contribuțiilor industriei tutunului la bugetul de stat. Sperăm ca recentele inițiative propuse în spațiul public privind creșterea accizei la produsele din tutun și nicotină nu se vor concretiza, deoarece o creștere de taxe în afara calendarului pe 5 ani adoptat cu mai puțin de un an în urmă va duce inevitabil și la o creștere a pieței negre. Metodele de introducere ilegală a țigaretelor în țară se diversifică permanent, iar activitatea rețelelor de crimă organizată pare a fi limitată doar de imaginația traficanților. Credem că tocmai în aceste momente este important ca factorii decizionali să susțină acest trend descendent prin asigurarea predictibilității fiscale necesare combaterii traficului ilicit care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar și companiile plătitoare de taxe și angajații lor”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Conform Nanny State Index 2023, în România sunt cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află țări precum Luxemburg, Austria sau Germania.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă.

Comerțul ilicit cu produse accizabile are un impact semnificativ asupra eforturilor guvernelor de a securiza venituri esențiale în finanțarea și sprijinirea serviciilor publice. Doar în perioada 2016-2022, România a pierdut încasări la bugetul de stat de circa 17.8 miliarde lei din cauza contrabandei cu țigări.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre BAT în România

  • BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, a avut un impact total în economie de peste 125 de miliarde de euro* în primii 25 de ani de prezență pe piața locală. Din această sumă, aproximativ 24 de miliarde de euro reprezintă contribuția directă la bugetul de stat sub formă de taxe și accize.
  • BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize și taxe la bugetul de stat în 2022.
  • Investițiile totale ale companiei în fabrica din Ploiești au depășit pragul de 500 de milioane de euro de la construcția sa în 1996.
  • BAT are în prezent peste 3.000 de angajați în cele trei entități economice ale grupului din România și generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție.
  • În decembrie 2017, BAT a lansat în România glo, cel mai inovator dispozitiv al companiei care încălzește, nu arde tutunul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.