Osteoporoza – o boală tot mai întâlnită: metode de diagnostic și tratament

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În ultimii ani, vârsta pacienților diagnosticați cu osteoporoză a scăzut îngrijorător, cu atât mai mult cu cât simptomele specifice pot fi observate doar în momentul în care boala este într-un stadiu avansat. Pentru a reduce riscurile, se recomandă efectuarea constantă a unor teste prin care să se stabilească nivelul densității minerale osoase și a stabili un diagnostic precoce acolo unde este cazul. Vino la Clinica Eminescu pentru o osteodensitometrie cu ultrasunete!

Cum se manifestă osteoporoza?

Demineralizarea oaselor este cauza care conduce la dezvoltarea osteoporozei. Pe scurt, oasele devin din ce în ce mai fragile și predispuse la fracturi. Pentru că boala se instalează lent și silențios, simptomele sunt ușor de ignorat până în momentul în care se ajunge la un stadiu avansat. Durerile de spate, postura rotunjită sau pierderea în înălțime sunt principalele manifestări ale osteoporozei acute, care nu mai sunt reversibile. Ceea ce poți face pentru a evita astfel de situații însă este să efectuezi constant teste de osteoporoză și să optezi pentru un tratament adecvat când boala este încă în stadiu incipient și poate fi încetinită.

Ce este osteodensitometria?

Monitorizarea constantă a densității minerale osoase este metoda ideală prin care poți observa primele semne ale instalării osteoporozei. Osteodensitometria este o metodă modernă paraclinică de măsurare a acesteia și de observare a dezvoltării bolii sau a reușitei tratamentului.

Cum se desfășoară osteodensitometria?

Osteodensitometria cu ultrasunete ajută la estimarea densității minerale osoase prin utilizarea undelor electromagnetice reflectate la nivelul oaselor periferice. Aceasta reprezintă un prim pas în stabilirea diagnosticului, identificând pacienții care au nevoie de o a doua evaluare pentru un răspuns concret. În acest caz se optează pentru osteodensitometria DEXA, care folosește o tehnică de radiologie cu raze X de intensitate foarte scăzută. După colectarea datelor, se realizează comparații cu două grupuri de persoane de referință pentru a stabili măsura în care densitatea osoasă este afectată. Interpretarea rezultatelor se face în cabinet, de către medic, iar diagnosticul poate fi comunicat pe loc.

De ce trebuie să efectuezi periodic teste pentru osteoporoză?

Scăderea bruscă a densității minerale osoase atrage cu sine nenumărate efecte negative, de la durere constantă și până la sporirea riscului de fracturi. Este necesar să ții sub observație acest fenomen, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, tocmai pentru a nu afla un astfel de diagnostic în urma unei accidentări serioase. Oasele afectate de osteoporoză se pot fractura și la cel mai mic impact, iar în funcție de zona în care sunt localizate aceste fracturi, crește riscul de imobilizare sau de mortalitate.

Efectuarea preliminară a testelor de osteoporoză te ajută să obții un diagnostic înainte ca simptomele să degenereze și să afecteze semnificativ calitatea vieții. În prezent, există metode variate de a reduce sau a stopa pierderea în densitate osoasă, însă pentru ca acestea să dea randament, este necesară o acțiune precoce.

Programează acum o osteodensitometrie în cadrul Clinicii Eminescu 100

Osteodensitometria este o procedură simplă și non-invazivă care se poate realiza pe baza unei trimiteri din partea medicului specialist sau de familie. În cadrul Clinicii Eminescu 100 te așteaptă servicii variate de depistare și tratare a osteoporozei în stare incipientă care te vor ajuta să îmbunătățești starea fizică. Tot ce trebuie să faci pentru a programa o astfel de procedură este să accesezi site-ul clinicii și să completezi formularul atașat cu datele solicitate. Vei fi contactat în scurt timp pentru ca solicitarea ta să fie confirmată și a-ți fi oferite câteva detalii.

Ai grijă de sistemul tău osos! Previi în loc să tratezi cu ajutorul testelor de osteoporoză disponibile la Clinica Eminescu 100!

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.