Olimpiada Corală din Chizătău

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Din când în când, extatici, ca într-un ancestral ritual, ne lăsăm cuprinși de dulcea chemare a unor evenimente demult apuse. Consemnate cu mai mult sau mai puțin sârg în cronologia unor istorii, ne aplecăm asupra unor hrisoave, documente sau însemnări și încercăm să descifrăm taine și ascunse înțelesuri peste care s-a așternut bruma nemiloasă a timpului.

Astăzi, omului contemporan, anumite episoade din viața bunicilor îi par desuete, demodate, depășite de freamătul unei lumi nebune, tot mai înstrăinate de glasul vechilor cazanii, de dumnezeiasca mireasmă a pridvoarelor tămâiate de vrednici sacerdoți.

În trepidanta contemporaneitate, dansăm, la propriu sau la figurat, în ritmuri și sonorități de rap, heavy metal și hard rock, privind cu zâmbete condescendente, chiar tâmpe, spre trecut.

Unii dintre contemporanii noștri, crescuți la sat, legați organic de glie, poartă însă la sărbători tradiționalele costume populare ale moșilor și strămoșilor, ascultă cu emoție stihurile în grai, rostesc, savurând, expresii în molcomul și expresivul subdialect bănățean.

Altfel, într-un viitor nu prea îndepărtat, vom uita cine suntem și de unde venim.

E adevărat, Dumnezeu ne-a vânturat pe toți, în blânda sa mânie, spre cele patru zări, pedepsindu-ne semeția de a ne avânta nechibzuit spre sfântul înalt de pe înălțimile turnului Babel, dar genele moștenite ne îndeamnă la regăsirea de sine.

Graiul bănățean s-a nemurit, intrând în universalitate,  odată cu George Gârda, dar mai ales cu Victor Vlad Delamarina, fiul Chizătăului.

La Chizătău, în anul 1840, s-au izvodit melopeile corale, țesute prin harul lui Trifu Șepețian și al urmașilor săi, providențialii preoți, dascăli și muzicieni ai locului. Paorii bănățeni, iobagi legați de glie, grupați într-un ansamblu coral, își cântau aleanul și dorurile în graiul național, dând expresie nobilelor sentimente identitare.

A fost un divin imbold, care a trezit din adormire mii de paori din zeci de sate bănățene. La puțin timp, a apărut, pe întreg cuprinsul Banatului, o salbă de nestemate corale, care, prin cântul lor, au pregătit astrala clipă a Marii Uniri.

 Duminică, 23 octombrie, vom încerca să evocăm Chizătăul de altădată, leagăn al mișcării corale românești în vremuri de restriște națională. Sub egida Festivalului „Trifu Șepețian”, inițiat de un grup de localnici sub egida Parohiei Ortodoxe Române Chizătău, păstorite cu vrednicie de preotul paroh Valentin Birău, se va desfășura o primă ediție a Olimpiadei Corale.

Vor fi prezente pe scena Căminului Cultural, începând cu ora 14, Corul „Doina Banatului” al Parohiei Ortodoxe Române Timișoara-Iosefin (dirijor: Florin-Nicolae Șincari), Corala „Sargeția” din Deva (Mihaela Popa), Corul de Copii al Academiei de Arte „Lugoj Clasic” (prof. Claudia Crețiu), Corul „Laude” din Moniom (Georgeta Ciucur), Corul „Învierea” al Bisericii Ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Teregova (Ioan Surdu) și Corul „Armonia” al Parohiei Ortodoxe Române din Șag (preot Florin Ioan Băran). Festivalul coral va fi prefațat de evoluția Ansamblului Folcloric „Doina Belințului” (coregraf: Adrian Zîmbran).

În deschiderea Festivalului, Corul „Doina Banatului” va intona Deviza Asociației Corurilor și Fanfarelor Române din Banat, marcând celebrarea unui secol de la fondarea Asociației și organizarea vechilor Olimpiade corale chizătăiene, grație diligențelor lui Ioan Vidu, Iosif Velceanu, sub păstorirea nemuritorilor Șepețieni.

Un juriu select, binecuvântat de Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolitul Banatului, va înmâna, în cadrul unei emoționante festivități, diplome de recunoștință unor urmași ai vechilor coriști chizătăieni.

Dimineața, la ora 10, la Școala Gimnazială din Belinț, vor avea loc lucrările celei de-a IX-a ediții a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, cu prezența unor muzicologi, folcloriști, scriitori, poeți și istorici.

Festivalul închinat tradițiilor culturale din Chizătău este organizat de instituțiile administrației belințene, Primăria și Consiliul Local, prin grija și stăruința ing. Laurențiu Tîrziu, primarul Belințului, și Parohia Ortodoxă Română Chizătău.

Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.