„Mulțumită” administrației Buciu/Blidariu, lugojenii nu vor avea nici vara asta unde să se răcorească

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Așa arăta Ștrandul Municipal în 1965. În ce an an suntem acum?

Augustin BERCEAN

Pentru a patra vară consecutiv, lugojenii nu vor beneficia de facilitățile vreunui Ștrand Municipal. Deși, pe hârtie, Primăria Lugoj este proprietara a două ștranduri municipale și a unui bazin acoperit, realitatea este însă mult mai tristă.

Pentru a patra vară consecutiv, lugojenii nu vor beneficia de facilitățile vreunui Ștrand Municipal. Deși, pe hârtie, Primăria Lugoj este proprietara a două ștranduri municipale și a unui bazin acoperit, realitatea este însă mult mai tristă.

La aproape 4 ani de la preluarea conducerii Lugojului, administrația Buciu/Blidariu nu a reușit să rezolve problema bazelor de agrement. Bazinul descoperit din Cartierul Ștrand, deși era funcțional în perioada fostei administrații, a fost complet abandonat de noii edili, fiind lăsat în paragină.

Scuza pe care au oferit-o pentru acest fapt  au fost multiplele defecțiuni și proasta proiectare. Deși nu a arătat niciodată vreun document care să ateste cele spuse, fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, a vehiculat mai multe sume mari de bani care ar fi fost necesare pentru remedierea problemelor și pe care nu ar fi fost dispus să le aloce.

Lucrarea este încă sub garanție (inaugurarea s-a făcut în 2018!), dar constructorul… nu mai există. Din cele spuse de cei de la Primăria Lugoj, firma, care  a  executat lucrarea și  a oferit și o garanție pe 20 de ani, a fost radiată de la Registrul Comerțului.  Cu aceste motive invocate, toată Baza de Agrement din cartierul Ștrand, care conține un bazin în aer liber, un bazin pentru copii, un bazin pentru sărituri, tobogane și terenuri de sport, a fost lăsată pur și simplu de izbeliște.

În anul 2022, administrația Buciu/Blidariu a încercat să scape de această „grea moștenire”, oferind-o spre închiriere: „considerăm oportună propunerea de închiriere a Bazei de agrement “Ștrand” din municipiul Lugoj”, declara la acel moment Claudiu Buciu, primarul demis al Lugojului.

Dar, din păcate, starea de degradare în care a ajuns spațiul respectiv nu a atras niciun investitor.

O altă „reușită” a actualei adminis-trații este modul în care a gestionat problema celei de a doua Baze de Agrement pe care o deține, cea  de pe Insula din Cotu Mic.

Vehiculată mai mult timp ca o variantă alternativă la Baza de Agrement „Ștrand”, Baza de Agrement de pe Insula din Cotu Mic s-a dovedit din nou o problemă prea încurcată pentru edilii lugojeni.

Fostul Ștrand de pe Insula din Cotu Mic era lăsat de mai mulți ani în paragină, încă de pe vremea în care aparținea Societății Meridian 22, firmă în care Consiliul Local Lugoj este Asociat Unic. Cu puțini ani în urmă, un investitor a preluat în chirie acest Ștrand, dar, în urma unor inundații care au distrus mare parte din investiție, a renunțat la contract.

Administrația Buciu/Blidariu a hotărât în 2022 să preia acest amplasament pentru a-l amenaja corespunzător. Dar, de la povești la fapte, e distanță mare…

Ca prim pas pentru a reuși reabilitarea respectivei zone, Primăria a cerut Consiliului Local Lugoj acordul de a achiziționa de la Societatea Meridian 22 clădirile care făceau parte din acest ansamblu. După mai multe luni de încercări și după ce totul a fost politizat la maxim (opoziția din Consiliul local nefiind de acord, o bună perioadă de timp, cu această tranzacție), edilii lugojeni au reușit totuși  să cumpere clădirile de pe insulă. Cu suma de 64000 de euro au fost achiziționate niște… ruine.

Fostul edil Claudiu Buciu s-a arătat foarte încrezător la acel moment, dând chiar și un termen la care lugojenii vor beneficia de această Bază de agrement:

„Având în vedere faptul că lugojenii nu au un loc de recreere pe perioada verii, urmare a faptului că fosta administrație și-a bătut joc de lucrările de reparații la fostul Ștrand (derulate pe parcursul a șapte ani și având ca rezultat faptul că Ștrandul nu mai poate funcționa după numai două veri în care a funcționat doar parțial), am considerat absolut necesar să investim în Ștrandul de pe Insulă, fiind singura noastră șansă de a avea, într-un termen rezonabil, o zonă modernă de recreere. Urmează să renovăm integral clădirile Ștrandului (bazin mare, bazin mic, spațiul pentru activități de alimentație publică, spațiile sanitare) precum și să refacem instalațiile tehnice care asigură funcționarea bazinelor. Ne dorim ca ștrandul să fie redeschis publicului începând cu vara anului viitor”,

a declarat primarul demis Claudiu Buciu.

La câteva luni de la această declarație a fostului primar, Bogdan Blidariu,  primarul interimar al municipiului Lugoj, a dat și el ca termen de finalitate al acestei lucrări vara anului 2023. Pentru a întări cele afirmate, din bugetul local a fost alocată suma de 2 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro) pentru realizarea acestui obiectiv:

„Noi ne-am propus să dăm startul la lucrările de refacere a ștrandului de pe insulă din luna aprilie (2023, n.r!). Este un volum semnificativ de lucrări și va dura mai multe luni. Degradarea este destul de importantă, mai ales la partea de instalații. Nu știm dacă vom putea finaliza ce ne-am propus în această vară. Nu vrem să ne grăbim, ne interesează să fie și lucrări de calitate”,

a declarat Bogdan Blidariu, primar interimar al Lugojului.

Dar, ca multe alte obiective începute de actuala administrație Buciu /Blidariu și nefinalizate, la fel s-a întâmplat și cu acesta. După ce a achiziționat pe bani publici niște ruine, cu suma de 64.000 de euro și după ce s-au mai alocat 400.000 de euro de la bugetul local pentru lucrare, Primăria Lugoj a descoperit că nu va putea demara niciun proiect în acea zonă.

„Descoperirea” a fost făcută de fostul primar, Claudiu Buciu, inițiatorul, practic, al acestui proiect:

„Am cumpărat clădirile de la Meridian, am încercat să autorizăm lucrările de reparații, dar, fiind o zonă 100% inundabilă, acestea nu mai pot fi autorizate niciodată”,

a declarat Claudiu Buciu, primarul demis al Lugojului.

Deci, după mai bine de 3 ani de scandaluri politice, după ce s-au cheltuit 64.000 de euro pe niște ruine și după ce s-au alocat 400.000 de euro de la Bugetul local pentru începerea lucrărilor, administrația Buciu/Blidariu „descoperă” că totul a fost doar pierdere de timp și… bani.

Și, astfel, pentru al patrulea an consecutiv, lugojenii vor rămâne, din nou, fără o Bază de agrement unde să se poată răcori la vară…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.