„Ipocrizie”, cuvântul care definește comportamentul celor care conduc, în momentul de față, Primăria Lugoj

Augustin BERCEAN

Dintotdeauna mi-au displăcut (și încă îmi displac…) oamenii care au încercat să pară altfel decât sunt. De aceea, m-am ținut cât mai departe de politica înregimentată, neînscriindu-mă, vreodată, în vreun partid. Să îți tot schimbi ideile și comportamentul în funcție de interesele pe care le ai față de electorat, pare a fi o „virtute” obligatorie la politicianul român. Cel puțin asta ne demonstrează politicienii care au ajuns astăzi să conducă orașul de pe Timiș…

În fiecare an, stabilirea de către Primărie a nivelului taxelor și impozitelor locale constituie un foarte bun moment politic. Pentu aproape toată lumea. O fi el în fapt unul administrativ, dar speculativ este politic 100%. Regula este cam așa: politicienii care au ajuns să administreze orașul se jură că taxele și impozitele sunt doar indexate cu rata inflației, în timp ce politicienii din opoziție fac adevărate demonstrații matematice prin care să rezulte că este mărire și nu indexare. Ăsta e „jocul” pe care îl practică (nu doar la noi în oraș) mai toți politicienii, de vreo 30 de ani încoace.

Dar ce facem cu „politicienii” care încalcă regulile jocului? Pe ei unde îi plasăm? La rubrica „noi nu facem politică, ci doar muncim în slujba cetățeanului” sau la cea a „monumentelor de ipocrizie”? După faptele celor care administreză în momentul de față Lugojul, eu zic că de departe îi putem înscrie la cea de a doua rubrică…

Caz concret:

♦ în anul 2020, chiar înainte cu un an de a ajunge să conducă destinele Lugojului, un politician lugojean (am promis că nu-i mai rostesc numele până în campania electorală oficială, dar sunt convins că cei care citiți aceste rânduri aveți nivelul de inteligență pentru a vă da singuri seama despre cine este vorba) declara: „PNL Lugoj propune Consiliului Local reducerea principalelor taxe și impozite, cel puțin pentru anul 2021”, declarație publicată pe pagina de Facebook a PNL Lugoj, în data de 7 mai 2020;

♦ în anul 2021, același politician, dar ajuns să administreze orașul, spunea că: „Din păcate, din cauza creșterii prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, anul 2022 va aduce și majorarea anumitor taxe și impozite”, declarație dată în Ziua de Vest, în data de 29.12.2021;

♦ în anul 2022, cel care conducea Primăria din postura de „ales” cerea din nou mărirea taxelor și impozitelor lugojenilor și făcea următoarea afirmație: „Majorarea taxelor și impozitelor locale nu este un subiect de dispută politică, ci de responsabilitate față de buna gestionare a unei comunități”, declarație dată în Buletin de Timișoara, în data de 27.12.2022;

♦ anul acesta, 2023, aceiași „aleși” și „nealeși” ai administrației locale, devenind brusc empatici față de lugojeni, au hotărât: „impozitele rămân la nivelul anului 2023. La Lugoj nu vor crește! E adevărat că legea ne obligă să creștem cu rata inflației, dar noi putem diminua cotele aplicate. Și asta am făcut, ca să nu se simtă creșterea”, declarație dată în Lugojeanul, în data de 14.12.2023.

Deci: înainte cu un an de a prelua administrarea orașului, „anumiți” politicieni propuneau ca taxele și impozitele nu doar să nu fie mărite, ci chiar să fie scăzute. În timpul mandatului de primari al acelorași politicieni, doi ani consecutiv, taxele și impozitele „au trebuit ” mărite. În ultimul an de mandat, cu câteva luni înainte de alegerile locale, când în mod normal, conform regulilor jocului, ar fi trebuit să se mărească taxele și impozitele locale măcar cu rata inflației (căci din ele urmează să mai fie administrat orașul încă o perioadă), acești politicieni găsesc brusc o soluție „magică”, cu ajutorul căreia le păstrează la același nivel ca anul trecut…

Întrebări firești: De ce „aleșii” și „nealeșii” urbei nu au găsit o astfel de soluție „magică”, de a nu mări taxele și impozitele locale, în anii anteriori? De ce tocmai acum, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, a fost ea „descoperită”? De ce înainte de a prelua „frâiele” administrației lugojene, tot ei propuneau chiar reducerea taxelor și impozitelor?

Cum am putea defini acest comportament schimbător în modul de abordare a taxării și impozitării lugojenilor? Care ar fi cuvântul potrivit?

Aruncându-mi puțin ochii peste Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), am ajuns la concluzia că acest comportament este definit cel mai clar prin semnificația cuvântului IPOCRIZIE! Știu, sunt și altele care l-ar mai putea defini, dar acesta mi s-a părut mie cel mai apropiat…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.