Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (I)

Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras). Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi: „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși că delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”. În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristocraţia Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. Exista o legătură specială între Băile Herculane și împărăteasa Elisabeta, numită și Sissi, care era soţia împăratului Franz Josef. Elisabeta a vizitat de mai multe ori zona şi a avut la Băile Herculane o reședință. Aceea vilă se numea Casa Tatartzy, iar astăzi ea poartă numele de Vila Elisabeta.

Băile Herculane este o așezare cu ape minerale termo-clorurosodice, bicarbocate și ușor sulfuroase, bromurate și iodate, cu mineralizare scăzută sau, dimpotrivă, ridicată, sunt folosite cu succes în tratarea bolilor endocrine sau metabolice ori a unor afecțiuni ale membrelor.

În cele două decenii trecute de la Revoluţia din 1989, a fost anulată toată strădania de mii de ani a unei civilizaţii de către un grup restrâns de indivizi, animaţi de interese foarte variate, reuşind astfel să distrugă o stațiune şi totodată un brand.

Conform site-ului stiriinfo.ro, care a demarat o serie de anchete privind ilegalitățile care se comit și acum la Băile Herculane, gruparea din cadrul SC Argirom Internaţional SA ar fi cumpărat, printr-un simulacru de licitaţie, hotelurile Roman, Hercules, Ferdinand, Diana, Afrodita, Decebal – sanatoriu medical balnear – Pavilionul 2, Traian – Pavilionul 1, precum și Complexul de edificii – Cazinou, Sanatoriul Militar cu curte și baie pentru militari, clădire Băi Termale Apollo, clădirea Baia Termală Hebe, Spitalul pentru Militari și Ofițeri – Pavilion 4, Sanatoriul Medical Balnear – Pavilion 3 (actualul Hotel Apollo), Băile Neptun, Venera și Diana, Sanatoriul Medical Balnear IOVR – Pavilionul 12, clădire IBTH – birouri, hotel, clădire sediu nou, pădure în Domogled cu fabrică de gheaţă, pădure la Cerna cu restaurant” Grota Haiducilor, prețul de vânzare fiind de aproximativ 1,5 milioane de dolari, adică nici măcar prețul unui hotel, plătibili în cinci ani, iar investițiile impuse au fost tot de 1,5 milioane de dolari. Nu vom insista asupra acestui caz și a ceea ce a urmat, lucrurile fiind, credem, destul de cunoscute.

Ne vom referi, însă, în aceste pagini, la Băile Venera și la ceea ce s-a întâmplat acolo. Conform aceluiași site, stiriinfo.ro, se pare că este o practică în Băile Herculane și nu numai, să se schimbe poziționarea unor terenuri cu ajutorul schițelor false emise de topografi, în schimbul unor sume de bani. Și în acest caz avem de-a face cu o practică similară, dar, mai mult, avem de-a face și cu implicarea unor judecători care au dat soluții pe baza acestor schițe false.

„Conform extrasului de carte funciară din anul 1991, cu numărul 20, Băile Herculane, nr. topo 75, Baia termală actualmente denumită Băile Venera și curți, proprietarul fiind statul român în suprafață de 1529 mp. Numărul Topo 75, nr topo. Cad.778 în suprafața de 425 stp, adică 1529 mp situat în strada 30 Decembrie actual strada Castanilor: La nr. 35 Băile Venera, dar s-a schimbat cu numărul 1 pe strada Cernei unde, în fapt, acest număr este la pavilionul 12. La nr. 37 Magazin IAS și piață, dar s-a schimbat cu numărul 3 de pe strada Cernei unde, în fapt, a fost o farmacie, notează stiriinfo.ro.

Identificarea terenului în acest caz a fost greșită pe numărul topo 74, cad 777 de 1344 stp, adică 4834 mp pădure în strada Cernei, mai exact acest teren real se află situat pe marginea Cernei într-o zonă împădurită, în versantul drept al Cernei așa cum apare în cartea funciară, dar a fost defrișată.

Strada Cernei începe de la nr. 1, pe stânga pavilionul 12, cu teren aferent și de la numărul 2, pe dreapta SMB- fizioterapia II, numărul 4 Hotel Traian, pavilionul 1.

În fapt, topograficul 74 este poziționat peste topograficul 75, deoarece topo 74 este de la pod în sus, deci topo 74 este poziționat greșit, conform schiței din foto 1 și foto 2.

În Băile Herculane, pe terenurile intabulate de proprietari sau de stat, anumiți indivizi împreună cu experți topografi au reușit să efectueze anumite operaţiuni de intabulare prin suprapunearea pe alte terenuri. Mai mult, aceștia au construit imobile în alte locații decât cele pentru care erau emise autorizații de construcții.

Toate aceste lucruri se întâmplă într-o Românie în care mii de oameni așteaptă ani întregi prin instanţe să li se recunoască dreptul de proprietate asupra unui petic de pământ. Până la urmă, nu durata proceselor ar fi reprezentat o problemă ci faptul că în anumite oraşe s-au constituit adevărate grupuri infracţionale formate, în cea mai mare, parte din angajaţi ai statului şi înalţi funcţionari, situaţie în care orice om de bună credinţă se întreabă cine îi mai apără interesele şi se gândeşte de o mie de ori înainte să sesizeze autoritățile pentru nedreptatea ce i-a fost făcută.

Cu toţii ne-am pus speranţa în lupta anticorupţie care se anunţa ca fiind unica speranţă a unei ţări aflate parcă într-o continuă tranziţie, însă atâta timp cât sistemul de justiţie este alcătuit din oameni asupra cărora planează suspiciuni cu privire la integritatea morală şi profesională şi, atâta timp cât vulnerabilitățile acestui sistem sunt puse pe tapet zilnic de către mass-media, lupta anticorupuţie riscă să cadă în derizoriu, să fie doar o glumă proastă  şi un slogan ieftin.

Toate aceste realităţi ale României de azi nu fac decât să adeverească din ce în ce mai mult cuvintele lui Mihai Eminescu „Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii”, concluzionează Ciprian Demeter, pe site-ul stiriinfo.ro.

AL PRESS

Citește și:

Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (II)

Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (III)

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.