Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (II)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Unul dintre cele mai căutate izvoare din stațiunea Băile Herculane este cel de la Băile Venera. Nu ștrandul, construit acum vreo doi ani, ci bazinul acela de pe malul Cernei, unde vin să se îmbăieze bărbați și femei în vârstă din toate colțurile țării, ba chiar și din străinătate, cu speranța că vor scăpa de afecțiunile de care suferă.
Ei bine, în acel bazin de 3 x 3 metri, se socializează la cel mai înalt nivel, adică se face politică, administrație, religie, justiție, medicină, educație și alte cele, într-un cuvânt: se pune țara la cale. Cum e și firesc în asemenea grupuri sociale, apar, bineînțeles, din când în când, atoateștiutorii. Ei se pricep la toate, ei știu tot, ei sunt la curent cu tot ce mișcă în lume, în țară, dar mai ales în bătrâna stațiune.

Așa am aflat și eu, de pildă, că în peștera haiducilor, de lângă Hotelul Roman, au fost descoperite conducte de apă de pe vremea romanilor. Cum au rezistat ele până în zilele noastre? Simplu. Pentru că au fost făcute din lemn de pin fiert. Am mai aflat și cum ajung apele termale la hotelurile din stațiune. Cică pe vremea lui Ceaușescu, chinezii au forat lângă Podul Roșu până la 1.000 de metri adâncime, iar apa care țâșnește de acolo se adună în niște bazine cu diametrul de peste 20 de metri, iar de acolo este pompată mai departe printr-o rețea subterană, construită de specialiști din Germania.

Dar să revenim la izvorul de la Băile Venera. De ce credeți că se înghesuie lumea în acel bazin de 3 pe 3 metri, când alături există un ștrand încăpător? Pentru că, spun atoateștiutorii, la ștrand intrarea costă 15 lei + 5 lei (obligatoriu) șezlongul, iar dacă pleci la masă și te întorci trebuie să plătești din nou intrarea și șezlongul, pentru că cerberul de la poartă n-a auzit de sistemul cu brățări, sau poate nu vrea să audă. Nu contează că ai masa rezervată la hotel sau pensiune, trebuie să mănânci la ștrand.

Dar nu la restaurantul ștrandului, pentru că nu există așa ceva. Ți se dă numărul de telefon al unei firme de catering agreată de patron, suni și, dacă ai noroc, într-o oră îți vine mâncarea. Curat original, nu-i așa?
Apoi, în incinta ștrandului există două băi interioare, pe care nu le poți frecventa dacă nu plătești în plus, 7 sau 10 lei, după caz. Vi se par toate acestea anomalii? E treaba voastră.

Administratorului i se pare totul firesc, spun atoateștiutorii. Cum firesc i se pare și faptul că acum vreo 10 ani a cumpărat Băile Venera de la Iosif Armaș cu doar 13.000 de dolari, bani pe care acesta din urmă îi datora Băncii Române de Dezvoltare, unde actualul patron al ștrandului era pe atunci angajat, împreună cu actualul primar.

Foraj în perimetrul
unui monument istoric

Păi dacă a fost coleg și prieten cu actualul primar, spun aceiași atoateștiutori, cum să nu obțină aprobare pentru un foraj chiar în perimetrul unui monument istoric, care se numește Băile Venera? Cum să nu-și împrejmuiască „proprietatea” cu un gard de cărămidă, blocând intrarea spre așa-zisa „Piață”, amenajată de Primărie pe terenul pe care tocmai ea l-a concesionat vecinului de la Vila Oltenia? Doamne ferește de un incendiu, că nici pompierii nu vor avea acces în zonă!
Și dacă a fost coleg și prieten cu actualul primar, spun tot ei, atoateștiu-torii, de ce să nu-și lărgească „proprietatea”, acaparând și bazinul despre care vorbeam la început, pe care l-a înconjurat cu un gard, pentru ca oa-menii să-i frecventeze ștrandul, nu să se îmbăieze pe gratis în „groapa” aia. Numai că revolta localnicilor și a turiștilor, veniți din toate colțurile țării, ba chiar și din străinătate, au determinat Primăria să ia măsurile cuvenite.

Vorbeam mai sus de un foraj într-un monument istoric. A forat omul cât a forat, dar nimic. Atunci, ce s-a gândit dumnealui? Să aducă apă de peste Cerna, de la Izvorul Neptun, printr-o conductă neagră, de plastic, la vedere. Zis și făcut! Iar ca să vină apa, trebuia să aibă acces și la pompele de peste drum. Așa că a mai tras un cablu electric peste Cerna și, de la un buton, comandă pompele direct din Ștrand. Oare cei de la Enel au cunoștință despre pericolul la care sunt expuși cei care fac baie în Cerna, sub acel cablu electric? Că aprobări, avize, din câte știm, nu se dau pentru așa ceva, spun atoateștiutorii. Iar apometre să contorizeze apa „adusă” în ștrand cine a văzut?

Iar când treaba merge, pentru un fost coleg și prieten cu actualul primar trebuie să meargă și mai bine. Mai bine decât îi merge vecinului, care îi stă în coaste și căruia trebuie să-i moară capra. Așa se face că, atunci când vecinul a solicitat Primăriei Herculane concesionarea unui teren de doar câțiva metri pătrați, situat între Vila Oltenia și Băile Venera, solicitarea, datând din 2016, a fost pusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local abia în octombrie 2018, ca să fie mai apoi retrasă.

Primăria nu este interesată de transportul în comun

Motivul a fost că trebuie anunțată și organizată o licitație, la care să poată participa și proprietarul ștrandului. Dar nici licitația nu a avut loc. Iar la nenumăratele cereri și sesizări ale vecinului, Primăria nu a catadicsit să răspundă. Nici măcar atunci când vecinul a propus ca licitația să pornească de la 40.000 de euro, nu de la 12.160 de euro la cât fusese estimată, diferența de bani urmând a fi folosită pentru dezvoltarea transportului în comun din oraș.

Mai mult decât atât, nu se știe din ordinul cui, a fost desființată toaleta publică, a fost blocat drumul de acces auto pentru administratorul Vilei Oltenia, a fost adus un chioșc în fosta piață veche (pe terenul concesionat de Primărie firmei Coca srl), un chioșc nefuncțional, dărăpănat și ruginit, care să justifice denumirea de „Piață”, scrisă pe o tăblie veche și ruginită, toate acestea numai și numai pentru a-l împiedica pe vecin să continue construcția începută deja.
Dar se pare că prietenia dintre cei doi foști colegi la BRD, actualul primar și proprietarul Ștrandului (Băile Venera), e pe sfârșite.

Într-un târziu, foarte târziu, prin adresa nr. 11054 din 12.06.2019, Primăria orașului Băile Herculane îi răspunde vecinului, Grigorie Sorin, administratorul firmei SC Coca SRL (Vila Oltenia), că terenul pe care l-a solicitat spre concesionare este proprietatea Statului Român, conform Estras CF nr. 30408 Băile Herculane și nu face parte din proprietatea UAT Băile Herculane. Asta însă nu l-a împiedicat pe proprietarul Ștrandului, Mihan Ilie, să execute chiar după informarea de mai sus lucrări de hidroizolație cu carton bituminos la anexele situate pe terenul solicitat de vecin.
Dar se pare că prietenia dintre cei doi foști colegi la BRD, actualul primar (Miclău Cristian), și proprietarul Ștrandului (Mihan Ilie), e pe sfârșite.
Prin adresa nr. 12.662 din 12.07.2019, ca răspuns la sesizarea nr. 12.662 din 8.07.2019, Primăria orașului Băile Herculane, prin Compartimentul Urbanism și Amenajarea Teritoriului, informează următoarele:

„O comisie s-a deplasat la fața locului, în Piața Veche a orașului Băile Herculane, și a constatat că s-au executat lucrări de construcții fără autorizație de construire, de către Mihan Ilie, ce constau în:
– Lucrări hidroizolație realizate cu carton bituminos;
– Lucrări interioare executate în clădire ce aparține orașului – Băile Herculane – domeniul public, fără acordul scris al Primăriei Băile Herculane;
– Desființare perete cărămidă aferent golului de ușă existent.

Având în vedere că lucrările de construcții mai sus menționate sunt executate în raza de protecție a monumentului istoric Băile Venera cod LMI CS-II-m-B-10998, precum și în Ansamblul de arhitectură balneară III cod LMI CS-II-a-B-10982, la fața locului s-a încheiat procesul verbal nr. 12935/12.07.2019, prin care s-au dispus următoarele:
– Formularea unei plângeri penale în baza art. 24 lit.b) din Legea 50/1991;
– Sistarea imediată a lucrărilor de construcții și aducerea la starea inițială.
Totodată comisa a recomandat ca oficiul juridic să înceapă demersurile și pentru redactarea unei plângeri penale având ca obiect tulburarea de posesie”.

În perimetrul unui monument istoric se poate orice, în zona lui nimic

Ciudată comisie, nu-i așa? A văzut lucrările executate în raza de protecție a monumentului istoric Băile Venera, dar nu a văzut construcțiile realizate în chiar perimetrul monumentului istoric. Iar asta în timp ce vecinului i se interzice de către Primărie să construiască deasupra clădirii pe care o are pe terenul concesionat tocmai de către Primărie, pe motiv că se află în vecinătatea unui monument istoric.

Voi încheia cu o povestire auzită la Izvorul Venera, unde unul dintre atotștiutorii aceia spunea că pe vremea lui Ceaușescu s-a întâmplat să stea de vorbă cu un domn îmbrăcat la patru ace, sosit în stațiune cu o delegație, căruia într-un final i-a zis:
– Dom’le, aici sunt două mafii: mafia apei și mafia pădurilor.
– Credeți că nu știm?, i-a răspuns domnul îmbrăcat la patru ace. Apoi a adăugat:
– Acum, mă scuzați, mă grăbesc, că trebuie să vină primărița în audiență.
Omul a rămas șocat. Cum adică să vină primărița la el în audiență? În secunda următoare, s-a apropiat de el un securist, care i-a cerut să spună tot ce a vorbit cu domnul îmbrăcat la patru ace. După ce s-a mărturisit, a întrebat și el:
– Dar cine era domnul (tovarășul)?
– Aghiotantul lui Ceaușescu.

Ideea este că astăzi, la cele două mafii din vremea lui Ceaușescu, se mai adaugă una: mafia imobiliară. Iar până când aceasta nu pune mâna (dacă nu a pus deja) pe toate clădirile istorice din stațiunea Băile Herculane, oamenii cinstiți se străduiesc din greu să construiască ceva aici.

Nicolae SILADE

Citește și:

Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (I)

Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (III)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.