Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (III)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Despre Băile Venera, adică ștrandul cu acest nume, din stațiunea Băile Herculane, cumpărat acum vreo 10 ani de la Iosif Armaș, demolatorul stațiunii, cu doar 13.000 de dolari, bani pe care Armaș îi datora Băncii Române de Dezvoltare, unde actualul patron al ștrandului, Mihan Ilie, era pe atunci angajat, împreună cu actualul primar, am mai scris.

Am mai scris și cum a obținut actualul patron al ștrandului aprobare pentru un foraj chiar în perimetrul monumentului istoric Băile Venera.   Da. Foraj în perimetrul unui monument istoric, pentru a se conecta la izvorul termal de sub Vila 7 Noiembrie. Foraj în urma căruia nu s-a realizat nimic. Drept pentru care actualul patron al ștrandului, Mihan Ilie, a decis să aducă apa pentru ștrand de peste Cerna, de la Izvorul Neptun, printr-o conductă de plastic, la vedere. Cum la vedere e și acel cablu electric peste Cerna care livrează energie electrică pompelor de lângă Izvorul Neptun.

Cine a dat aprobări pentru așa ceva, nu se știe. Cine contorizează apa adusă în ștrand, nu se știe.  Cine contorizează energia electrică, nu se știe (întrucât contoarele sunt ascunse, nu sunt la vedere, ne spune Gheorghe Hudema, un vecin). Cine conștientizează pericolul la care sunt expuși pescarii și cei care fac baie în Cerna, sub acel cablu electric, nu se știe.

Am mai scris și despre „proprietatea” actualului patron al ștrandului, Mihan Ilie, împrejmuită cu un gard de cărămidă, înalt de doi metri, care blochează intrarea spre fosta „Piață”, motiv pentru care producătorii agricoli din zonă sunt nevoiți acum să-și vândă produsele pe marginea străzii, lângă coșurile de gunoi.

Gardul de doi metri construit în jurul ștrandului, de parcă ar adăposti o cazemată, este de ani buni motiv de dispută între Mihan Ilie și locatarii Vilei 7 Noiembrie, care se plâng că prin construirea gardului de doi metri le-a fost blocat accesul la beci și la magazia de lemne de la subsol, și că pentru construirea gardului de doi metri a fost desființată toaleta publică, astfel că, acum, de la Gara Băile Herculane și până la Șapte Izvoare nu mai există nicio toaletă publică, nici măcar una ecologică.

Mai mult decât atât, pentru construirea gardului de doi metri a fost desființat și demolat cabinetul medical al fostelor băi Venera, unde se efectuau tratamente pentru multiple  afecțiuni ginecologice.

Tot pentru construirea gardului de doi metri în jurul ștrandului, Mihan Ilie a demolat bazinul de supraplin, construit în 1864, din cărămidă cu var cald, și tencuit în negru. A dispărut și placa comemorativă (din cupru), care atestă anul din care datează Băile Venera. Oare a fost vândută?, se întreabă Gheorghe Hudema, un locatar de la Vila 7 Noiembrie, care mai spune că, inițial, gardul a fost construit până în stradă, nerespectându-se distanța minimă legală de 60 de centimetri, între carosabil și clădiri.

Tot Gheorghe Hudema mai susți-ne că suprafața pe care este construit ștrandul nu corespunde cu documen-tația aferentă și că, la intervenția lui Mihan Ilie, candidat acum la funcția de primar al orașului Băile Herculane, a fost oprită o finanțare de la BCR pentru reconstrucția Izvorului Venera, ceea ce ar fi condus la o concurență reală pentru patronul ștrandului, întrucât îmbăierile în Izvorul Venera sunt dintotdeauna gratuite.

Dar lucrul cel mai grav este că, prin construirea gardului de doi metri în jurul ștrandului, a fost blocat accesul în zonă al pompierilor. Doamne ferește de un incendiu, că pompierii nu vor mai avea cum să intervină!

„De ani de zile ne luptăm cu această situație”, ne spune Gheorghe Hudema, care se întreabă: „de ce oare nu se sesizează Societatea Națională a Apelor Minerale în legătură cu abuzurile comise la Băile Herculane? Și cum se face că în ultimii 3 ani proprietarul ștrandului, Mihan Ilie, candidat acum la funcția de primar al orașului Băile Herculane, a plătit un impozit de doar 150 de lei/an?”.

În răspunsul primit în 3.12.2019 de la Inspectoratul de Stat în Construcții Caraș-Severin, la sesizarea lui Gheorghe Hudema, nr. 20556 din 6.11.2019, Primăria Băile Herculane, prin primarul Cristian Miclău, recunoaște  că „racordul de apă termală este realizat fără autorizație de construire, de aproximativ 11 ani de zile”, iar prin adresa nr. 11753 i se comunică lui Gheorghe Hudema că în data de 27.09.2013 „o comisie din cadrul Compartimentului Urbanism și Amenjarea Teritorului a constatat executarea de lucrări de construcții cu nerespectarea autorizației de construire constând în: turnare elevație beton, montare stâlpi metalici de gard, cu care a fost închis accesul la magazia aflată sub  scările exterioare ale vilei” și că în perioada imediat următoare „Primăria Băile Herculane va introduce pe rolul instanțelor de judecată acțiunea de desființare a lucrărilor executate cu nerespectarea autorizației de construire și aducerea terenului la starea inițială”. De atunci au trecut aproape șapte ani și nu s-a schimbat nimic. Și culmea, autorul ilegalităților, Mihan Ilie, are tupeul să candideze acum la funcția de primar al orașului Băile Herculane.

* * *

Și ca să vedeți cum legea este pentru unii mumă, pentru alții ciumă, vă mai dăm un exemplu. Dacă lui Mihan Ilie i s-a permis (legal sau nu) să construiască un ștrand în chiar perimetrul unui monument istoric, lui Sorin Grigorie, administratorul firmei Coca SRL, i se pun de ani de zile bețe în roate pentru a-l împiedica să continue construcția începută deja pe terenul concesionat cu ani în urmă, pe motiv că se află, atenție!, în zona protejată a monumentelor istorice. În 2016, Sorin Grigorie a solicitat Primăriei Băile Herculane concesionarea unui teren de doar câțiva metri pătrați, situat între Vila Oltenia și Băile Venera. După numeroase tergiversări, solicitarea sa, datând din 2016, a fost pusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Băile Herculane abia în octombrie 2018, ca să fie mai apoi retrasă, pe motiv că trebuie organizată o licitație, la care să poată participa și Mihan Ilie, proprietarul ștrandului. Dar licitația nu a mai avut loc, pentru că Sorin Grigorie a propus ca licitația să pornească de la 40.000 de euro, nu de la 12.160 de euro la cât fusese estimat prețul de pornire, diferența de bani urmând să fie folosită pentru dezvoltarea transportului în comun, total absent la vremea aceea din oraș.

În 13.07.2020, Sorin Grigorie a făcut o nouă ofertă (valabilă până la alegeri) și anume ca liciția să pornească de la 3 miliarde de lei vechi (aproximativ 62.000 de euro). Dar Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Băile Herculane nu a răspuns nici până azi ofertei, înregistrată cu nr. 11656 din 13.07.2020, fie pentru că, probabil, Primăria Băile Herculane nu are nevoie de bani, fie pentru că, la acest preț de pornire, Mihan Ilie, proprietarul ștrandului și prietenul primarului, nu poate participa.

Mai mult decât atât, i se comunică solicitantului, în speță lui Sorin Grigorie, că este necesară întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, pe care Primăria Băile Herculane nu îl poate realiza, din lipsă de bani, dar nici nu-i permite lui Sorin Grigorie să contribuie cu bani la realizarea lui.

Toate aceste piedici puse lui Sorin Grigorie nu l-au împiedicat însă pe Mihan Ilie, proprietarul ștrandului și candidat la funcția de primar, să execute lucrări de hidroizolație cu carton bituminos și amenajări interioare la anexele situate pe terenul în dispută.

Se zvonește că, la Băile Herculane, după aplicarea unor amenzi de 500 de lei, cei care construiesc fără autorizație de construire, sau nerespectând specificațiile acesteia, sunt puși apoi în legalitate. Noi nu credem că așa ceva e posibil. Dar cine știe?

„Cer evacuarea lui Mihan Ilie din spațiul respectiv și scoaterea lui la licitație, dacă eu nu am drept de pre-emțiune”, solicită Sorin Grigorie în sesizarea sa, rămasă fără răspuns. „Eu am solicitat autorizație pentru finalizarea unei construcții la care au fost constatate infiltrații de apă, dar nu am primit, pentru că Mihan Ilie, prietenul primarului, mi-a spus că dacă vreau autorizație trebuie să renunț la licitarea spațiului în care el locuiește gratis. În caz contrar, nu voi primi niciodată autorizație. Prin urmare mă întreb: cine este primar la Băile Herculane: Cristian Miclău (care ascultă, tace și nu face nimic) sau Mihan Ilie (portavocea lui Miclău)? Dacă se dau aprobări peste aprobări pentru fel și fel de construcții în centrul stațiunii, de ce investitorii care doresc să o modernizeze sunt respinși? Orașul Băile Herculane nu are nici astăzi o piață unde producătorii agricoli să-și vândă produsele, aceștia fiind nevoiți să se înghesuie pe trotuare, printre autoturisme, pentru că primarul Cristian Miclău a blocat accesul în zona fostei piețe, unde prietenul său, Mihan Ilie, are interese obscure”, mai spune Sorin Grigorie.

Este curios cum toate petițiile formulate în ultimii ani de către locatarii Vilei 7 Noiembrie (Fluerașu Gheorghe, Gongu Elena, Grigorie Sorin, Hudema Gheorghe, Radoslav Costică, Stolojenescu Dorina, Fluerașu Elena, Cionca Petru, Trăilescu Sevastița, Lazăr Dorina, Vincze Nicolae, Cristescu Maria, Gongu Ionela, Muica Ilie, Luca Roza, Florescu Elena, Nicolescu Gheorghe,  Șain Ion, Brănaru Vasile), către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin, către Instituția Prefectului – Județul  Caraș-Severin, către Primăria Băile Herculane, către Inspectoratul de Stat în Construcții – Direcția Regională în Construcții Vest, către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin, primesc răspunsuri liniștitoare pentru petenți, dar fără urmări în plan juridic și administrativ. Iată doar câteva dintre ele: „Documentația prin care s-a făcut trecerea terenului din domeniul public în cel privat nu se găsește în arhiva Primăriei Băile Herculane”; „Compartimentul Urbanism și Amenajarea Teritoriului a înaintat un referat către Oficiul Juridic privind anularea autorizației de construire «Împrejmuirea proprietății Baia Venera și construirea unui bazin de înot în aer liber»; „a fost înaintată plângere penală împotriva numitului Mihan Ilie”; „s-a dispus desființarea lucrărilor de construcții executate fără autorizație de construire”. În rest, tăcere.

Nicolae SILADE

Citește și:

Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (I)

Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (II)

1 comentariu

  1. I-a promis Orban la primar dacă mai iese o dată de primar îi dă 50 de mii de euro. Nu vă este Rușine? Bani de pensii și alocații nu aveți, dar bonusuri puteți. Ai naibii de hoți parliți ce sunteți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.