Din cei 4 oameni de știință de top ai UPT doi sunt lugojeni: Radu-Emil Precup și Ion Boldea

Research.com a dat publicității rezultatele celui mai recent clasament al universităților de top din întreaga lume, bazat pe suma valorilor indicelui D ale fiecărui om de știință de top afiliat la o anumită universitate. Universitatea Politehnica Timișoara s-a clasat pe locul 2 la nivel național, din cele 11 instituții de învățământ superior clasificate, având cei mai mulți cercetători clasificați la nivel național.

Mai mult, în cazul domeniului Electronică și Inginerie Electrică, primele 3 locuri din cele 4 clasificate din România sunt ocupate de cercetători din UPT, în timp ce la domeniul Inginerie și Tehnologie, Politehnica timișoreană are un profesor situat pe locul 4 din totalul de 5 clasificate.

Dacă pe plan național UPT a urcat două locuri în clasament față de precedenta ediție, pe plan internațional a urcat de pe locul 1900 pe locul 1600. Cei patru oameni de știință de top care au ridicat Universitatea Politehnica Timișoara în clasamentele internaționale sunt Radu-Emil Precup, Ion Boldea, Ștefan Preitl și Liviu Marșavina. Dintre aceștia, doi sunt lugojeni: prof.dr.ing. Radu-Emil Precup și academicianul Ion Boldea, care este și cetățean de onoare al Lugojului.

Procesul de clasare a implicat o examinare detaliată a profilurilor a 166.880 de cercetători de la Google Scholar și Microsoft Academic Graph, din circa 3.000 de instituții.

♦ Profesorul Radu-Emil Precup este membru corespondent al Academiei Române și unul dintre specialiștii recunoscuți la nivel mondial. În 2015, a fost desemnat cel mai bun din lume în domeniul automaticii. Mai mult, rezultatele obținute de el și de echipa sa au dus și Politehnica Timișoara pe locul I în clasamentul Scopus. În 2018 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, Secția de Știința și Tehnologia Informației.

 Academicianul Ion Boldea, unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnica Timișoara, a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate.

A inventat şi a realizat în ţară primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială. Este laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române. (N.S.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.