Sultanul Ibrahim din statul Johor, din sudul Malaeziei, este al 17-lea rege al ţării.
Monarhia, cu un rol ceremonial în Malaezia, și-a crescut influenţa în ultimii ani, iar regele are puteri discreţionare rar folosite pentru a reprima instabilitatea politică.
În sistemul monarhic unic, şefii celor nouă familii regale ocupă pe rând funcţia de rege, la fiecare 5 ani. Sultanul Ibrahim, de 65 de ani, îi succede lui Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.
În timp ce monarhia e considerată deasupra politicii, sultanul Ibrahim s-a remarcat prin personalitatea sa ieşită din comun, intervenind adesea în problemele politice ale ţării.
Cunoscut pentru marea sa colecţie de maşini şi motociclete de lux, Sultanul Ibrahim are interese de afaceri extinse, de la imobiliare la minerit, inclusiv o participaţie în Forest City – un proiect de 100 de miliarde de dolari susţinut de China pentru recuperarea şi dezvoltarea terenurilor în largul Johorului.
Înaintea instalării sale, sultanul Ibrahim a declarat că vrea să fie un monarh activ şi a propus ca agenţia anticorupţie a ţării să i se subordoneze.
El a vorbit despre planurile sale de a relansa un proiect de legătură feroviară de mare viteză între Malaezia şi Singapore.
Premierul Anwar Ibrahim a minimalizat ulterior declaraţiile, spunând că toate opiniile pot fi discutate fără a ignora Constituţia federală. Sultanul Ibrahim şi-a preluat atribuţiile de rege pe fondul unor noi tensiuni politice.
Ţara a cunoscut turbulenţe politice continue din 2018, când coaliţia Barisan Nasional a fost înlăturată de la putere pentru prima dată de la independenţă, ceea ce l-a determinat pe monarh să joace un rol mai important.
Regele acţionează în mare parte la sfatul prim-ministrului şi al Cabinetului, dar i se acordă câteva puteri discreţionare în conformitate cu Constituţia federală, inclusiv autoritatea de a numi un premier despre care crede că are majoritate parlamentară.
Lasă un răspuns