Crimele Securității. Execuții săvârșite în anii 1949-1950 în zona orașului Lugoj [17]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Condamnatii din Lotul 3 dobrogean

Publicăm în continuare lucrarea dlui Gheorghe Petrov, apărută în Revista Memoria nr. 119 (2/2022).

Gheorghe Petrov

2. Execuția din 2 august 1949. Despre execuția celor șapte deținuți politici din 2 august 1949 nu există informații concrete privitoare la locul unde au fost uciși și apoi îngropați. Ceea ce se știe sigur este doar că faptele s-au petrecut undeva într-o pădure din împrejurimile orașului Lugoj. Despre un loc anume unde a fost săvârșită crima există deocamdată numai niște presupuneri, bazate pe intuiție și într-o măsură mai mare pe anumite informații, destul de vagi, probate cu mărturiile unor persoane contemporane cu evenimentele. O variantă ce s-a discutat la un moment dat a fost că cei șapte deținuți au fost asasinați tot în pădurea de pe Dealul Ciura, însă acest lucru nu este susținut de nici o mărturie sau referință documentară. Mai plauzibilă este însă o altă variantă, care credem că poate corespunde realității, după care execuția s-a făcut undeva în cuprinsul unei zone împădurite, cunoscută sub denumirea de Pădurea Biniș. Conform unor precizări primite din partea unei persoane din zonă care a lucrat în domeniul silvic, arealul ocupat de această pădure este situat între Dealul Biniș la vest, Valea Ghigeului la nord, iar în părțile de sud și est este flancat de traseul în buclă al șoselei (DN 68A / E 673) care face legătura între Lugoj și comuna Traian Vuia. Dealul Biniș se află la o distanță de 2,3 km spre răsărit față de marginea satului Hezeriș, aparținător comunei Coșteiu. Supra-fața de teren ocupată de această pădure este vastă, totalizând circa 6,5 km pătrați, ea fiind străbătută dinspre sud-est spre nord-vest de cursul pârâului Ceauș, care se varsă în Valea Ghigeului. Pentru susținerea acestei localizări există unele informații pronunțate în decursul timpului de anumite persoane, care au fost făcute publice în presa bănățeană din anii ’90 ai secolului trecut 43.

Conform acestora, în pădurea Biniș s-ar afla o groapă comună cu mai multe victime împușcate de autoritățile comuniste. Informația a fost susținută și de numitul Aurel Benteu 44, în prezent decedat, într-o declarație de martor dată la 17 august 1998 în fața unui procuror militar, document ce se află în dosarul 742/P/1997. Acesta indica și nominaliza câteva persoane, unele aflate în viață, care aveau cunoștință despre crimă și posibila localizare a gropii comune 45.

Dacă toți acești oameni ar fi fost atunci imediat căutați și  verificați, cei care mai trăiau puteau fi audiați de către procurorul ce instrumenta dosarul și poate, astfel, se puteau afla niște date concludente, care să conducă la căutarea și descoperirea mormântului comun ce adăpostește osemintele celor executați. Din păcate, din motive cunoscute dar pe care nu dorim să le comentăm aici, acest lucru nu s-a putut întâmpla atunci și nici în anii următori. Astăzi, ținând cont de mărimea suprafeței împădurite, de faptul că aproape toți contemporanii evenimentelor nu mai sunt în viață, la care se adaugă și lipsa totală a unor minime repere de sprijin în teren, o eventuală căutare a locului mormântului comun ar fi un demers aproape imposibil de realizat în condițiile arătate.

3. Execuția din octombrie 1950. În ceea ce privește cea de-a treia execuție prezentată în cuprinsul lucrării, victimele în acest caz fiind Gheorghe Cristescu din Plugova și Petru Artinescu din Mehadia, uciși în zona Lugojului probabil la 29 octombrie 1950 46, informațiile despre locul unde aceștia au fost omorâți și apoi îngropați sunt puține și incerte. Putem însă presupune, aproape cu siguranță, că asasinarea lor a fost săvârșită de angajați ai Securității din Lugoj. Singura informație de care dispunem și care poate fi pusă pe seama acestui dublu omor este conținută în mărturia unui localnic, Petre Ciobanu, decedat în 1990, transmisă și fiului său care acum este în etate de 72 de ani. Conform afirmațiilor lui Petre Ciobanu, acesta se afla într-o zi cu vacile la păscut și a văzut, de la o anumită distanță, scena împușcării a două persoane, care au fost însoțite la locul execuției de trei indivizi îmbrăcați în haine de culoare închisă. În mărturie se spune că fapta s-a petrecut într-un loc cunoscut sub denumirea Patru Fântâni, situat pe cursul superior al pârâului Ceauș, nu departe de izvorul acestuia, în zona unde cursul de apă preia debitul altor trei pârâiașe mai mici. Față de satul Hezeriș, aparținător comunei Coșteiu, locul se află la o distanță de circa 4,3 km în linie dreaptă spre răsărit, fiind situat în același areal al pădurii Biniș amintit anterior în contextul prezentării locului execuției din 2 august 1949. Accesul spre acel loc se face pe șoseaua ce pleacă din Lugoj și merge spre comuna Traian Vuia și apoi mai departe spre orașele Făget și Deva (DN 68A / E 673), urmând pantele Dealului Viilor până la km 8,2, punct care se află cu circa 1,2 km înainte de un cunoscut popas turistic din zonă, Hanul Ana Lugojana 47.

Din acest punct situat pe șosea, locul Patru Fântâni se află la o distanță de circa 550 de metri în linie dreaptă, parcurși prin pădure, spre direcția nord. În zonă, din șosea, pornind din cel puțin două puncte, există și drumuri de țară ce străbat peisajul forestier și permit accesul spre acel loc. Din spusele martorului care a văzut întreaga scenă a execuției, rezultă că fapta criminală ar fi avut loc în anul 1950, fără alte precizări pentru o plasare mai restrânsă în timp. În opinia noastră, având în vedere că până în prezent nu avem cunoștință ca în zona Lugojului Securitatea să mai fi ucis în acea perioadă două persoane deodată, credem că execuția văzută de acest martor poate fi considerată ca fiind cea a lui Gheorghe Cristescu și Petru Artinescu, asasinați la sfârșitul lui octombrie 1950. Mărturia nu mai spune dacă cele două cadavre au fost îngropate în apropierea locului crimei, însă având în vedere practicile de atunci ale Securității în astfel de cazuri, putem aprecia că acest lucru a fost posibil.

(va urma)

________________________

Note:

43 Informațiile despre Cimitirul Săracilor de la marginea orașului Lugoj ne-au fost furnizate chiar pe amplasamentul acestuia de către domnul Pavel Szeli, născut la Lugoj în 4 iulie 1938, având domiciliul în localitate. Cercetarea de teren a fost efectuată în 6 august 2015.

44 Vezi articolul semnat de autor cu inițialele de Z.M., „Morminte dragi lumină vie”, publicat în revista Gazeta de Vest, apărută la Timișoara (nr. 127 din noiembrie 1996).

45 Născut la 21 februarie 1931 în satul Jupani, com. Traian Vuia, cu ultimul domiciliu în localitatea natală.

46 Persoanele indicate de Aurel Benteu că ar deține astfel de informații sunt: Gheorghe Boboc, născut în satul Pogănești, corn. Bârna, jud. Timiș, domiciliat în Lugoj, fost portar la primăria orașului; Nicolae Daminescu, domiciliat în Lugoj; Ion Ciorogaru, născut în satul Pogănești, corn. Bârna, domiciliat în Lugoj. Astăzi, cu siguranță, toate aceste persoane nu mai sunt în viață.

47 Pentru mai multe detalii, vezi nota nr. 27.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.