Adjudecat, conform previziunilor [short sport] Prea târziu, o altă propunere [short sport] Barca, viaţa după Atletico

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Adjudecat, conform previziunilor

Atribuirea Balonului de Aur în ediţia trecută a fost oarecum lipsită de fast şi culoare. Din 2008 până în 2018, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi și-au împărțit trofeele, portughezul cucerind cel mai râvnit trofeu individual în cinci rânduri (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), iar argentinianul tot de atâtea ori (2009, 2010, 2011, 2012 și 2015). Lipsa greilor care amanetaseră trofeul în ultimii ani au estompat parcă din măreţia şi ştaiful ceremoniei ce a avut loc la Grand Palais din Paris şi care a desemnat un laureat evident de marcă, dar care putea fi contestat de susţinătorii a cel puţin patru alte nume care râvneau la aceeaşi reuşită. Croatul Luka Modric, vicecampion mondial şi piesă de bază în reprezentativa ţării sale, rotiţă importantă şi la mijlocul campoanei europene Real Madrid, a fost şi este un truditor al gazonului fără strălucire în sensul artistic al expresiei. Impresionant ca efort, tehnic atât cât e nevoie, cu şut foarte bun de la distanţă şi serviciu inteligent pentru coechipieri, micul căpitan al marii echipe de argint a fost împins de valul media spre triumful individual suprem. Totuşi…

Prea târziu, o altă propunere

…Prea uşor, cred, s-a trecut peste un nume care, părere personală, s-a ridicat în ultima perioadă, în anul 2018 cu atât mai mult, la cote excepţionale ale evoluţiei pe gazon şi influenţei în cadrul grupărilor cărora le-a fost unul din liderii de valoare. Atletico Madrid şi naţionala Franţei pot depune mărturie că echilibrul necesar de rupt în momentele decisive ale marilor confruntări poartă, în majoritate, semnătura de geniu a lui Antoine Griezmann. Vicecampioana Spaniei în ultimele două ediţii, dublă vicecampioană a cluburilor în Champions League în 2014 şi 2016, câştigătoare a UEFA Europa League şi a Supercupei Europei în 2018, echipa de pe Wanda Metropolitano îi datorează enorm lui El Principito, fotbalistul care, la 27 de ani, a devenit şi campion mondial în Rusia, cu naţionala, marcând unul din golurile finalei împotriva Croaţiei şi fiind declarat MVP – cel mai bun jucător al ultimului act. Cu doi ani înainte, la Campionatul European din 2016, acolo unde trupa lui Didier Deschamps a obţinut argintul, Griezmann fusese, cu 6 reuşite, golgeterul competiţiei şi starul incontestabil al formaţiei “Les Bleus”.

Barca, viaţa după Atletico

Curtat intens de catalani încă din sezonul trecut, Antoine Griezmann s-a decis să părăsească a doua sa dragoste iberică (prima, Real Sociedad 2008/2014, secunda, Atletico Madrid, 2015/2019)  pentru  Barcelona, deşi contractul cu gruparea din capitala Spaniei expira în 2023. Motiv pentru care oficialii catalani au achitat clauza de reziliere de 120 milioane de euro pentru transfer. E drept, noul său salariu pornește de la 18 milioane în primul sezon și urcă până la 25 de milioane în ultima stagiune, dar miza pasului pe care francezul îl face este cu siguranţă alta. Visul Champions League al lui Lionel Messi ţine şi de locotenenţii care-i calcă prin preajmă. O mutare ce poate fi cheia succesului European în 2020 pe Nou Camp.

Dan H. BRUDIU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.