Volei feminin – retrospectivă Divizia A1

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

S-au stins ecourile ultimei ediții a Campionatului Național de volei în Divizia A 1, derularea ostilităților și ierarhiile finale oferind destule situații neprevăzute, surprize chiar. Într-o competiție în care nu doar echipele cu bugete foarte mari, ci și outsiderele au efectuat mutări interne și internaționale menite să dea valoare reală loturilor cu care au pornit la drum, o competiție în sistem nou  ca desfășurare și număr de jocuri, proporția jocurilor relativ echilibrate a crescut față de edițiile trecute, iar rezultatele surpriză nu au întârziat să apară. Asta începând chiar din sezonul regulat, când, pe rând, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Mureșt și Lugoj au încurcat prin puncte câștigate socotelile favoritelor.

Ca previziuni, singurul lucru anticipat din start ce s-a respectat 100 % a fost marșul în trombă al dublei campioane C.S.M Volei Alba Blaj (denumirea formației din ianuarie 2017), care și-a adăugat în palmares al treilea titlu și, în premieră, Cupa României. Buget care depășește milionul de euro, la fel ca în cazul principalelor sale contracandidate, clasate pe doi și trei, dar în primul rând un suport organizatoric la nivel local și județean și echilibrul care topește orice euforie al lui Darko Zakoc, cel mai titrat antrenor care a trecut vreodată prin România. Evident, în aceste condiții, transferuri de marcă care au compus un lot alcătuit aproape în întregime din componente ale naționalelor țărilor din care provin sportivele. Evoluând extrem de riguros, trupa ardeleană n-a făcut deloc pași greșiți, reușind o evoluție notabilă și în grupele Champions League.

Aproximativ egale ca valoare, C.S.M. Târgoviște și C.S.M. București au schimbat rolurile între tur și retur, impresionantele lor distribuții și bănci tehnice neamenințând sub nicio formă liderul. Finiș debordant al echipei Capitalei, medaliată cu argint în urma imensei surprize de la Lugoj, odată cu victoria din ultima etapă a elevelor lui Valerijan Luka în fața contracandidatei dâmbovițene.

Știința Bacău și Dinamo București, altădată protagoniste la podium, n-au confirmat într-un sezon în care argumente aveau destule pentru a arbitra lupta pentru medalii.

În premieră evoluând în Play-Off în compania echipelor enumerate mai sus, C.S.M. Lugoj a realizat în acest campionat un număr record de puncte, victoriile cu toate contracandidatele în Sala Sporturilor din Lugoj, dar mai ales cele cu Dinamo, Bacău, Târgoviște și din deplasarea de la Tg.Mureș plasând gruparea lugojeană într-o poziție nescontată, onorantă și reconfortantă. Atenție, într-un an în care problemele organizatorice cauzate de bugetul insuficient au fost depășite din punct de vedere sportiv și trebuie neapărat reglate urgent în următoarea perioadă, pentru continuarea normal a activității.

În aceste condiții, faptul că echipe cu liniște financiară și condiții materiale superioare ca Penicilina Iași, CSU Tg. Mureș, S.C.M. Pitești și Unic Piatra Neamț au fost depășite de lugojence în sezonul regulat au provocat serioase probleme în sânul acestor grupări, fiind de urmărit strategia pe care aceste cluburi o vor urma în ediția viitoare a campionatului. Retrogradatele S.C.M. Universitatea Craiova și C.S.U Galați vor fi înlocuite de nou-venitele Agroland Timișoara și C.S. Universitatea Cluj, primele două clasate la turneul de promovare desfășurat la Timișoara.

La sediul CEV, în Luxemburg, s-a efectuat tragerea la sorți pentru edițiile 2017-2018 a Ligii Campionilor, Cupei CEV și a Cupei Challenge.

În Liga Campionilor, datorită rezultatelor din anii trecuți, formația C.S.M. Volei Alba Blaj a fost acceptată direct în grupele principale, nefiind nevoită a juca tururi preliminare, adversarele acesteia urmând a fi alese dintre  Fenerbahce SK Istanbul, Galatasaray SK Istanbul (Turcia), Dinamo Moscova, Dinamo Kazan (Rusia), Chemik Police, Grot Budowlani Lodz (Polonia), Volero Zurich (Elveția),Igor Gorgonzola Novara (Italia), ASPTT Mulhouse (Franța), Agel Prostejov (Cehia), Vizura Belgrad (Serbia) și grupările ce se vor califica din grupele preliminare.                                                                        

Cupa CEV – volei feminin, 16-imi de finală (manșa tur în perioada 12-14 decembrie 2017, manșa retur în perioada 9-11 ianuarie 2018):

CSM București – Uralochka-NTMK Ekaterinburg (Rusia)

Cupa Challenge – volei feminin, 16-imi de finală (aceleași date de desfășurare):

Știința Bacău – Azerrail Baku (Azerbaidjan)

CSM Târgoviște – Levski Sofia (Bulgaria)

Din informațiile pe care le avem, clubul Dinamo  intenționează să solicite organizarea turneului final al Cupei Balcanice la București.

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6629 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.