Tineri lugojeni de excepție: Preot Ionuț Viorel Furdean, protopop al Lugojului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Remus V. GIORGIONI

Născut la 14 octombrie 1984 din părinții Viorel și Maria, părintele protopop Ionuț Furdean a absolvit Școala primară cu clasele I – IV la Criciova, județul Timiș. Școala gimnazială, clasele V – VI, a absolvit-o de  asemenea la Criciova, iar clasele VII – VIII la Lugoj. În copilarie a fost puternic atras de frumusețea bisericii din satul natal, unde a desfășurat o intensă activitate pe lângă preoții slujitori.

Este absolvent al Seminarului Teologic liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș, promoția 2004, seminar absolvit cu Certificat de Competențe profesionale (atestat), media 9,33. Părintele protopop este, de asemenea, absolvent al Facultății de Litere, Teologie, Istorie, secția Teologie Pastorală din cadrul Universității de Vest din Timișoara, promoția 2008, cu medie generală la Licență 9.50.

Datorită faptului că a dovedit o înclinație deosebită spre cântarea bisericească, a fost angajat cântăreț bisericesc la parohia Criciova, Protopopiatul Lugoj, începând din data de 1 iunie 2008 până la 1 iunie 2009. A fost hirotonit diacon pe data de 21 iunie 2009 de către Prea Sfințitul Părinte episcop-vicar, Paisie Lugojanul, pe seama parohiei Jdioara, Protopopiatul Lugoj.

Hirotonirea a avut loc în biserica cu hramul Învierea Domnului din Lugoj. A fost hirotonit preot în data de 28 iunie 2009, pe seama aceleiași parohii. Hirotonirea a avut loc în biserica din zona Dacia din municipiul Timisoara. După șapte ani de slujire petrecuți la Jdioara, a fost transferat prin concurs la parohia „Învierea Domnului” din Lugoj începând cu anul 2016.

A susținut, în ordine, gradele profesionale: Definitiv (9,05), Gradul II (9,00) și gradul I (10). Din încredințarea Înalt Prea Sfintitului Părinte Mitropolit Ioan, părintele Ionuț s-a ocupat de Liga Tinerilor Creștini Ortodocși (LTCOR), începând din anul 2016, ca preot coordonator.

În acestă calitate, s-a ocupat de organizarea conferințelor cu tineretul, de întâlnirile catehetice desfășurate în sala de ședinte a Protopopiatului Lugoj, care a avut parte, de-a lungul timpului, de mai mulți de invitați de seamă.

De asemenea, a organizat excursii cu tinerii la mănăstiri, învățându-i să prețuiască frumusetea Ortodoxiei, oglindită în minunatele obiective vizitate. Este căsătorit cu doamna Cristina Furdean (psiholog), având împreună doi copii: Teodora Maria (n. 2011) și Casian Ioan (n. 2013).

În perioada studiilor seminariale, a dovedit o înclinație deosebită spre poezia religioasă și spre literatură, în general. (În legătură cu acest aspect, putem depune și noi mărturie: reporterul a purtat cu părintele protopop dese discuții despre viața spiritual-culturală a orașului, legat de cenacluri, reviste; de revista „Actualitatea literară” care apare la Lugoj, dar este difuzată în toată țara – și nu numai.)

A publicat in diferite broșuri si reviste de specialitate, poezii și articole religioase. Ca o încununare a acestor preocupări, părintele protopop este autor al unui volum de versuri religioase intitulat „Ectenia lacrimilor”, tipărit la Editura Marineasa din Timișoara, în anul 2004.

La capitolul pasiuni mai putem adăuga sculptura în lemn, dar moștenit de la tatăl său.

Părintele protopop Ionuț a absolvit ulterior și un Masterat la Universitatea de Vest Timișoara (master: Religie, Cultură și Societate, promotia 2022), această completare a studiilor ajutându-l mult în desfășurarea activității.

Începând cu data de 1 martie 2021 a fost numit în funcția de protopop al Lugojului, din încredințarea Înaltpreasfintitului Mitropolit Ioan.

În perioada următoare, a desfășurat foarte multe vizite pastorale în majoritatea parohiilor de pe cuprinsul Protopopiatului Lugoj, încercând să identifice diferitele probleme cu care se confruntă preoții în parohiile lor.

„Am căutat, în toate aceste vizite pastorale să iau legătura cu angajații parohiei, cu epitropii, pentru a înțelege mai bine situația parohiilor, verificând totodată actele parohiei și modul cum preotul administreaza parohia”. (Cu alte cuvinte – în termeni reportericești – „să ia pulsul” activității bisericești, documentându-se la fața locului.)

„Voi încerca și pe mai departe să îmi desfășor în mod conștiincios activitatea, atât în cadrul parohiei, cât și la administrația protopopească, punând în aplicare hotărârile Centrului Eparhial, spre binele parohiilor, al preoților slujitori și, implicit, al credincioșilor noștri”, ne-a declarat la sfârșitul întrevederii noastre părintele protopop, cu care ziarul „Actualitatea” se află în bune relații, având în vedere și preocupările dumisale în plan literar.

Și… luând în considerare că în jurul ziarului nostru s-au adunat condeie care s-au exersat toată viața în plan scriitoricesc, nu doar jurnalistic, reportericesc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.