Pleiada dirijorilor Corului „Ion Vidu”: Lucian Onița

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Lucian Onița și-a început formarea muzicală la Arad, continuând apoi studiul muzicii la  Timișoara, la Liceul de Muzică (1993) și la Facultatea de Muzică (2001). Este licențiat în interpretare vocală, iar în 2005 a obținut un masterat în dirijat coral, încununat, în 2015, cu un doctorat.

Activează, în prezent, ca șef de partidă (bas) în Corul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, având numeroase colaborări solistice pe scene de concert și lirice din țară (Timișoara, Arad, Târgu Mureș, Pitești) și străinătate (SUA, Țara Galilor, Norvegia, Olanda, Belgia, Elveția, Franța, Italia, Germania, Austria, Grecia, Republica Moldova). Începând cu anul 2013 a fost invitat permanent al Corului „Edvard Grieg” din Bergen, alături de care a participat la proiecte grandioase în colaborare cu Filarmonica și cu Opera din Bergen, între care o transmisie LIVE pe postul de televiziune „Mezzo”. Una dintre aceste colaborări s-a concretizat într-o nominalizare la Premiile Grammy, secțiunea „Cea mai bună interpretare corală”, pentru înregistrarea lucrării Glagolitic Mass, JW III/9 a lui Janáček, parte componentă a CD-ului Janáček: Orchestral Works, Bergen Filharmoniske Orkester & Edward Gardner. Acest album a fost numit „Albumul lunii” de către publicația „Sunday Times” și „BBC Music Magazine of the Month”.

Din anul anul 2019, Lucian Onița este fondator și dirijor al Ansamblului vocal „Voces Timisienses” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara. Și-a completat experiența în domeniul muzical cu activitatea didactică, pe care a desfășurat-o timp de 4 ani ca asistent universitar asociat în cadrul Facultății de Muzică din Timișoara, fiind dirijor al ansamblului coral al secției canto, ansamblu cu care a avut o bogată activitate artistică. Din anul 2010 până în prezent este profesor asociat la CNA „Ion Vidu” Timișoara, la catedrele de canto și ansamblu orchestral.

În perioada 2012-2014 a fost maestru de cor al renumitului Festival de Operă de la St. Margarethen, cu operele Carmen de G. Bizet (32 de spectacole), Boema de G. Puccini (27 spectacole) și Aida de G. Verdi (24 spectacole), în fața a 4000 de spectatori la fiecare reprezentație.

A susținut recitaluri în Statele Unite ale Americii (între anii 1997 și 2002) în orașe precum Los Angeles, Portland, Chicago, Atlanta. A avut onoarea unor colaborări susținute cu Filarmonicile din Oradea, Arad, Târgu Mureș, Pitești, Chișinău și Timișoara și cu Opera Națională Timișoara. Este dirijorul Corului „Ion Vidu” al Casei de Cultură din Lugoj din anul 2012, cel mai vechi cor cu activitate continuă din Romania, cor cu care a realizat mai multe turnee artistice naționale și internaționale, obținând mai multe diplome.

În anul 2015 i s-a conferit, din partea Primăriei Timișoara, Premiul de Excelență pentru activitatea depusă în domeniul cultural. În anul 2018 i s-a acordat Trofeul Remus Tașcău pentru activitatea dirijorală, premiu oferit de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj în cadrul Festivalului Internațional Coral „Ion Vidu”, ediția a XXIII-a. În anul 2019 i-a fost atribuit, din partea Consiliului Județean Timiș, Premiul „Pro Cultura Timisiensis”, categoria Certitudini.

A consemnat: Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.