Peste 40 de scriitori români și străini sunt așteptați la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ajuns la cea de-a XII-a ediție, se va desfășuara între 25 și 28 octombrie, sub genericul “Literatura. Arie protejată”.

Sunt programate 14 evenimente care vor avea loc la Timișoara, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare și Reșița.

Peste 40 de autori și autoare din România, Islanda, Germania, Elveția, Israel, Anglia, Slovenia, Serbia și Republica Moldova se vor întâlni cu iubitorii de literatură la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) aduc față în față scriitori consacrați și tineri. Ana Blandiana, Ion Mureșan și Balázs F. Attila vor purta un dialog poetic cu Mihnea Bâlici, Cătălina Bălan și Henriette Kemenes, în prima seară a festivalului, miercuri 25 octombrie, de la ora 18, având-o ca moderator pe Marina Constantinescu.

Invitații străini vor fi în centrul atenției publicului în următoarele două zile.

Joi, 26 octombrie, de la ora 18, traducătorul și poetul Ernest Wichner propune o întâlnire cu patru tineri autori germani originari din România. Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian și Nadine Schneider vor citi din operele lor sub motto-ul „Românii vor înțelege despre ce e vorba“.

Vineri, 27 octombrie, de la ora 18, sunt invitați patru autori de renume internațional: Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (R.Moldova). Moderatoare va fi Dana Crăciun.

Programul zilei de sâmbătă, 28 octombrie, începe la ora 17, cu întâlnirea „Cum a schimbat războiul din Ucraina Europa”, un dialog între istoricul Armand Goșu și Vesna Goldsworthy (Anglia), jurnalistă și autoare de bestseller-uri pe teme de istorie est-europeană. Moderatoare va fi Paula Erizanu.

„Să facem acordajele!” este titlul celei de-a doua întâlniri, cu poezie și muzica, din Clubul D’Arc, de la ora 20. Poeții Denisa Comănescu, Radu Vancu, Andrei Mocuța, Alina Purcaru, Anna Nikvul (Serbia), Aleš Mustar (Slovenia), Viorica Răduță și Emilian Galaicu-Păun (R. Moldova) vor citi din operele lor. Invitați speciali vor fi Ilie Stepan și Horea Crișovan. Moderator va fi Dan-Liviu Boeriu.

Poezia, în licee

Preocuparea permanentă a organizatorilor FILTM, de a promova literatura și obiceiul lecturii în rândul tinerilor, s-a tradus, în acest an, într-un tur de forță în licee.

Invitații FILTM se vor întâlni și cu tinerii timișoreni de la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”.

Partenerii FILTM din Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare și Reșița vor organiza, la rândul lor, întâlniri cu poeți și prozatori invitați la festival.

De neratat este dezbaterea pe tema festivalurilor de literatură din România: „Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură?” Moderator: Robert Șerban. Întâlnirea va avea loc pe 26 octombrie, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean din Timișoara.

Un alt eveniment este dezbaterea „Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură?”. Moderatorul întâlnirii care va ava loc în 26 octombrie, în Sala Multifuncțională a CJ, este Robert Șerban.

Program

Ziua I, 25 octombrie

ora 18.00 – Sala barocă a Muzeului Național de Artă

Autori invitați:

Ana Blandiana / Ion Muresan / Attila Balasz
Cătălina Bălan / Mihnea Bâlici / Henriette Kemenes

Moderator: Marina Constantinescu

Ziua a II-a, 26 octombrie

ora 18.00 – Sala barocă a Muzeului Național de Artă

„Românii vor înțelege despre ce e vorba“

Întâlnire cu patru tineri autori germani originari din România

Alexandru Bulucz / Mara-Daria Cojocaru / Ilinca Florian / Nadine Schneider

Moderator: Ernest Wichner

Ziua a III-a, 27 octombrie

ora 18.00 – Sala barocă a Muzeului Național de Artă  

Autori invitați:
Sjón (Islanda) / Christian Kracht (Elveția) / Tatiana Țîbuleac (R.Moldova) / Hila Blum (Israel)
Moderatoare: Dana Crăciun

Ziua a IV-a, 28 octombrie

Ora 17.00 – Sala barocă a Muzeului Național de Artă

„Cum a schimbat războiul din Ucraina Europa”

Istoricul Armand Goșu în dialog cu scriitoarea Vesna Goldsworthy (Marea Britanie)

Moderatoare: Paula Erizanu

* * *
ora 20.00 – Clubul D’arc

Să facem acordajele!

Seară de muzică și poezie

Moderator: Dan-Liviu Boeriu

Radu Vancu / Andrei Mocuța / Alina Purcaru / Anna Nikvul (Serbia) / Ales Mustar (Slovenia) / Viorica Răduță / Emilian Galaicu Păun (R. Moldova) / Denisa Comănescu/ un cristian
Invitați speciali: Ilie Stepan și Horia Crișovan

Nicolae SILADE

Despre admin 6591 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.