Pe cine alegem primar la Lugoj?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Peste o lună și câteva zile vom decide cine va fi noul primar al Lugojului. Din 4 în 4 ani, din nou, privim cu speranțe spre viitor, speranțe care, de cele mai multe ori, nu s-au concretizat. Din păcate, cam toate voturile pe care le-am dat până acum s-au materializat în aspectul pe care îl are Lugojul în momentul de față. Un aspect care, cu indulgență, poate fi descris ca „o copie ștearsă și în alb-negru a orașului care a fost odinioară”. La fel de vinovați cum sunt cei care ne-au condus spre dezastrul actual suntem și noi, cei care le-am acordat această șansă. Poate, dacă vom deschide mai bine ochii și am învăța ceva din trecut, vom reuși să punem ștampila acolo unde trebuie. Să nu mai „privim înapoi cu mânie”, din nou, peste 4 ani…

Alegerea unui primar nu este chiar o sarcină ușoară. Trecutul ne-a demonstrat cu vârf și îndesat acest lucru. De aceea e bine să analizăm cu foarte mare atenție variantele pe care le avem la dispoziție. Dacă ne uităm la modul în care s-a votat în Lugoj până acum, vom observa foarte multă emoție. Din păcate, votul emoțional, cel acordat din „iubire” pentru un candidat sau din „ură” pentru altul, s-a dovedit că nu este cel mai indicat. Corect ar fi să lăsăm emoțiile la o parte, să analizăm „la rece” toți candidații și, la final, să-l alegem pe cel care îndeplinește anumite criterii pentru un bun primar.

Ce înseamnă un bun primar?

E foarte greu de dat răspunsul corect la această întrebare. Cel mai ușor ar fi fost dacă întrebarea era: „Ce înseamnă să NU fi un bun primar?”.

Am fi avut multe exemple din care să putem să ne inspirăm pentru a da un răspuns corect.

Din punctul meu de vedere, un bun primar ar trebui să corespundă umătoarelor criterii:

  1. să fie un bun gospodar – nu poți să ai pretenția de la un om care nu a reușit pentru sine să-și administreze cu grijă propria-i gospodărie să reușească la nivelul unui întreg oraș.
  2. să fie un om „învățat” – e adevărat, nu ar fi un criteriu obligatoriu pentru unii, dar pentru mine este! O persoană care a tratat cu seriozitate propria-i educație, SIGUR va trata cu aceeași seriozitate și munca de primar.
  3. să aibă o minimă experiență managerială – un criteriu destul de greu de respectat. Nu toată lumea are șansa în viață de a conduce o instituție sau o afacere. Dar e foarte riscant să lași pe cineva fără experiență să învețe ce înseamnă să fie manager experimentând „pe spatele” orașului.
  4. să nu fi avut probleme cu justiția niciodată – un alt criteriu de asemenea foarte important. Nu aș îndrăzni să dau visteria unui oraș pe mâna unei persoane care nu este obișnuită să respecte legea
  5. să fie integru și moral – cred că acest criteriu ar fi trebuit să-l fi pus pe locul întâi. Practic, persoana care va conduce orașul va fi și cea care ne va reprezenta. Și mi se pare foarte important ca cel pe care l-am ales eu să aibă aceste calități.

Eu le consider pe acestea OBLIGATORII pentru persoana pe care EU aș alege-o să îmi administreze orașul. Sunt convins că ar trebui și altele, după care ar trebui selectați. Până una alta, EU aleg ce se potrivește cel mai bine pentru a-mi servi interesele. Primar nu înseamnă altceva decât un simplu administrator. Nu conducător, în sensul suprem al cuvântului, ci un angajat pe care noi, lugojenii, îl plătim pentru a face treabă.

Ne aflăm în plină campanie electorală. Toți pretendenții la fotoliul de primar ni se prezintă în cele mai luminate ipostaze. Toate poveștile lor ne arată un viitor plin de lapte și miere. Bineînțeles, asta dacă îi vom alege… Așa a fost mereu și sunt convins că așa va fi și de acum înainte. Șansa noastră pentru a ne găsi primarul potrivit va fi dacă vom ignora toate aceste povești și ne vom concentra mai mult pe povestitor. Că știți vorba aia: nu contează ce se spune, contează cine spune…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.