Mutilarea arhitecturală a celui mai vechi edificiu școlar din Lugoj (1876): Școala de fete Notre Dame/Școala Nr. 5/ Liceul Teoretic Harul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

De o bună bucată de vreme, administratorii paginii „Lugoj – identitate pierdută” au grijă de aspectul urbanistic al orașului, pentru că aleșii / nemaialeșii noștri au grijă de cu totul altceva, nicidecum de felul în care arată astăzi orașul.

O postare recentă, despre mutilarea arhitecturală a celui mai vechi edificiu școlar din Lugoj (1876): Școala de fete Notre Dame/Școala nr. 5/ Liceul teoretic Harul, ne-a atras atenția, drept pentru care o reproducem în cele ce urmează. 

„Sub sunetul asurzitor al pichamerelor, în ultimele două săptămâni au fost distruse, în proporție de 60 la sută, ornamentele fațadelor fostei Școli de fete romano-catolice a surorilor de Notre Dame, cunoscută lugojenilor în perioada comunistă ca Școala Nr. 5, astăzi Liceul Teoretic Harul. Fațada veche a clădirii, dinspre Palatul Reformat, ridicată între 1875-1876, după planurile arhitectului timișorean Eduard Reitter, a fost curățată până la cărămidă de ornamentele din ipsos și tencuită.

A urmat  „reabilitarea” în aceeași manieră și a fațadei din str. A. Mocioni, sub ochii atenți ai arhitectului-șef al Primăriei Municipiului Lugoj, Dinel Mazilul, până la sistarea șantierului (17 oct. 2023) de către inspectorii Direcției Județene de Cultură Timiș.

În opinia comanditarului, reprezentantul Fundației Misiunea Pâinea Vieții, „reabilitarea și modernizarea” trecută în autorizație presupune înlăturarea tuturor decorațiilor de pe fațade (frontoanele ferestrelor, consolele de susținere și baluștrii ornamentali din ipsos, care și-au dovedit durabilitatea timp de un secol!) și aplicarea unor imitații  (butaforii) de ornamente din polistiren!

Bineînțeles că Primăria Lugoj, pe care o putem bănui de complicitate, a prelungit o autorizație din anul 2015 (martie 2023) fără să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile de restaurare ale imobilului: existența unui studiu istoric bine fundamentat al clădirii, protejarea elementelor decorative existente si refacerea celor lipsă, utilizarea unor materiale compatibile în procesul de restaurare, urmărirea efectivă a șantierului etc.

Clădirea emblematică, aflată în centrul istoric al Lugojului, a adăpostit Școala romano-catolică de fete patronată de „Ordinul Surorilor şcolare sărace de Notre Dame” („Arme Schulschwestern von Unserer Lieben Frau”), fondat în Bavaria.

Necesitatea unui stabiliment școlar pentru formarea tinerelor catolice din localitate l-a determinat pe Episcopul de Cenad, Alexandru Bonnaz, să încheie în 1874 un contract cu Primăria Lugoj. Acesta s-a angajat să construiască, pe cheltuiala sa, un institut de fete în oraș.

Primăria, la rândul ei, a acceptat să susţină din bugetul local şcoala cu condiţia ca să poată fi frecventată de fetițele lugojenilor indiferent de confesiune. Ansamblul mănăstiresc a fost construit între 1875-1876 după planurile celebrului arhitect timișorean Eduard Reitter.

El a fost compus dintr-o școală elementară cu șase clase, completată în 1892 cu alte patru clase, grădinița (parter, etaj I), internat (etaj II), capela (amenajată în 1879) și depozitul de bucate (subsol). La intrarea se afla o cameră de gardă în care stătea mereu o călugăriță de serviciu.

Sala de gimnastică, situată în curte, era utilizată pentru diverse spectacole școlare și festivități. Programul strict era controlat printr-un clopot. Un nou corp de clădire a fost adăugat în 1907, după planurile arhitectului Ármin Villányi, în același stil neoclasic.

Anul 1924 marchează înființarea gimnaziului de fete, acesta funcționând până în 1949, când școala a fost naționalizată și călugărițele alungate. Pe lângă pregătirea excelentă a călugărițelor si a personalului didactic, școala a rămas în memoria lugojenilor datorită valorilor pe care le-a imprimat elevelor: disciplină, corectitudine, obediență și punctualitate.

Între 1948-1959 a funcționat în imobil Școala nr. 3 cu predare în limba maghiară, la mansardă fiind amplasat internatul de fete. Din 1964 a devenit Școala nr. 5 cu clase de predare în limba română, engleză și maghiară. Actuala sală de sport a fost construită în anul 1970. În prezent imobilul găzduiește Liceul Teoretic Harul (Str. Alexandru Mocioni, nr. 10). Somnul rațiunii naște monștri!”

Ne întrebăm și noi, din nou, a nu știu câta oară: oare nu se găsește nimeni să-l mazilească pe Mazilul ăsta care „mazilește” tot ce are mai frumos și mai reprezentativ orasul noștru?

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.