Magiștri, istorici, scriitori și jurnaliști prestigioși, la cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale de Istorie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Constantin-T. STAN

Pare neverosimil pentru noi, echipa managerială, dar iată-ne ajunși la cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”.

Fără finanțare (nu acuzăm pe nimeni, ne-am asumat acest statut), doar cu dorința, aproape romantică, de a oferi ceva confraților noștri.

Un regulament însăilat în pripă (pompos și stufos) de personaje care zac molatic ore întregi prin birouri și consumă fără noimă cafele, interzicea finanțarea pentru cazarea, masa și decontarea transportului invitaților speciali, așa că am decis, cu altruismul specific senectuții, când orgoliile aproape că s-au stins (rămânând vie doar dorința de autoperfecționare intelectuală), să punem mână de la mână și să dăruim ceva de folos comunității, dincolo de ceea ce prevede fișa postului.

Din păcate, există încă o mare confuzie între ceea ce înseamnă prestarea unor activități prevăzute de fișa postului (unii indivizi au impresia că merită să fie evidențiați și premiați dacă își fac datoria profesională) și realizările excepționale puse în slujba comunității.

Era organizat, la Lugoj, în urmă cu mai bine de un deceniu, un select simpozion de istorie, datorat Luminiței Wallner-Bărbulescu, o doamnă a intelectualității lugojene, ignorată în prezent de confrații săi liberali, un istoric cu operă, un nume consacrat în breasla adepților muzei Clio.

„Spațiile alterității” a viețuit mai multe ediții, atrăgând ca un magnet elita istoricilor din prestigioase centre academice naționale.

Cu timpul, a funcționat ca o extensie a Școlii doctorale de la Facultatea de Istorie clujeană, avându-l ca mentor pe magistrul Nicolae Bocșan.

Din păcate, multe lucruri valoroase, evenimente de anvergură, se sting după câțiva ani, atunci când inițiatorul nu a avut grijă să pregătească un discipol care să preia ștafeta.

Nicolae Bocșan, o personalitate fără de care nu se poate concepe o istorie coerentă și veridică a Banatului, trecut la Domnul în urmă cu câțiva ani, a fost și este omagiat în orășelul său natal, Bocșa, prin zelul unor oameni sensibili, iubitori ai cărții.

Este cazul Gabrielei Șerban, managerul bibliotecii din Bocșa. Un om plămădit dintr-un aluat special, un soi de general care ordonă, dar și execută, fără a mai aștepta reacția unor subalterni, de multe ori palidă și neconvingătoare, inși preocupați mai mult de interese personale.

În organizarea celei de-a III-a ediții a conferinței noastre, care se dorește o reverberație autentică și autorizată a „Spațiilor alterității”, am pornit de la premisa că noi vom fi și manageri, și sponsori.

Între timp, au apărut oameni generoși, sensibili la importantele proiecte culturale care definesc personalitatea orașului nostru, oferindu-ne susținere morală, dar și un neprețuit ajutor material.

Suntem recunoscători Parohiei Ortodoxe Lugoj, prin strădaniile precucernicului Părinte Cristian Cerbu, dar și Sindicatului Învățământului Preuniversitar Timiș, prin președintele său, prof. Marian Uță, care ne-au oferit un substanțial suport.

Am fost încântat să constat că sindicatul meu, căruia i-am fost fidel patru decenii, nu m-a uitat în noua mea calitate de tânăr pensionar.

O adevărată binecuvântare, suportul logistic al domnului Grațian Orășanu, patronul firmei GoMedia.

Un element ce conferă anvergură manifestării noastre îl constituie numele amfitrionului: Universitatea Europeană „Drăgan”, un spațiu academic potrivit pentru o conferință adresată, în primul rând, mediului universitar românesc și internațional.

Din prezidiul care va inaugura lucrările celei de-a III-a ediții a Conferinței vor face parte conf. univ. dr. Gabriel Dobrin, prorectorul instituției academice lugojene, prof. univ. dr. Domițian Șipoș, președintele Comitetului științific al Conferinței, prorectorul Universității din Oradea, prof.  univ. dr. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie a Universității din Oradea și directorul Muzeului de Istorie al Țării Crișurilor, prof. univ. dr. Ion Eremia, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” al Universității din Chișinău, dr. Radu Sinaci, subprefectul județului Arad, PO Părinte Protopop Ionuț Furdean și, nu în ultimul rând, ec. jr. Bogdan Blidariu, primarul interimar al muncipiului Lugoj.

După un maraton editorial, cu lansări/prezentări de carte și reviste de specialitate, celor prezenți le va fi dăruită, la ora 19, în holul de marmură al Universității lugojene, o serată muzicală.

Își vor da concursul elevi și profesori de la Școala Gimnazială de Muzică  „Filaret Barbu”, Liceul de Muzică „Ion Vidu” și Colegiul „Valeriu Braniște” din Lugoj.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.