HoReCa, obligată să adauge valorile nutriționale pe meniu. Care este soluția cea mai eficientă?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Începând cu 15 martie 2023, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat. NutriNest vine în ajutorul restaurantelor, firmelor de catering și fast-foodurilor pentru a implementa noile cerințe în mai puțin de 5 ore.

În mai puțin de o lună, toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți.

Noul ordin ANPC pentru restaurante

Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până pe 15 martie 2023, de aici și atâta interes în perioada aceasta. Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

Cele 5 elemente pe care să le incluzi în meniu

  • Cantitatea: fiecare ingredient pe care îl conține un preparat trebuie să aibă menționată cantitatea exactă;
  • Aditivii: se adaugă pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică;
  • Declarația nutrițională: trebuie să cuprindă următoarele elemente – valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, din care zaharuri și de sare, toate exprimate în g;
  • Componentele cu efect alergen: se respectă prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate;
  • Ingrediente provenite din produse congelate.

Ce tip de unități au această obligativitate

Ordinul 201/2022 se adresează în mod special: braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-in), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor. Menționăm că acestea sunt principalele unități vizate, dar ANPC stipulează că nu se va limita la această listă.

Deții o astfel de unitate? Iată cum să adaugi elementele de mai sus cât mai rapid

Aplicația NutriNest te ajută să calculezi declarația nutrițională pentru fiecare preparat, fără a apela la un nutriționist. Folosind NutriNest, vei economisi până la 70% din costuri și vei intra în legalitate în 3-5 ore. În medie, timpul de calcul per preparat scade de la 60 de minute la doar 2-3 minute.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.