De ce merită cu adevărat agricultura ecologică?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Agricultura ecologică capătă din ce în ce mai mult interes nu numai în rândul fermierilor, ci și al consumatorilor dispuși să plătească mai mult pentru produsele care poartă însemnul specific al alimentelor ecologice, o frunză compusă din stele pe un fond verde, acesta fiind un logo european care garantează producția ecologică de alimente.

Popularitatea formei ecologice de producție este legată, printre altele, de creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la nutriție și impactul acesteia asupra stării și sănătății oamenilor. Un rol semnificativ îl au și numeroasele programe care se concentrează pe cunoașterea originii produselor, a modului de obținere a acestora (cultivarea plantelor sau condițiile de creștere a animalelor), precum și a valorii calității nutritive a acestora.

Înțelegerea cauzelor degradării mediului, a poluării acestuia și a impactului agriculturii asupra stării naturii și, în consecință, asupra vieții umane, dar și elaborarea studiilor de mediu este, de asemenea, în creștere.

Produsele ecologice câștigă fără îndoială! În plus, utilizarea organismelor modificate genetic este interzisă în fermele ecologice și se efectuează frecvent diferite analize ale apei, solului sau aerului, într-un laborator analize deseuri și monitorizare a biodiversității.

Principiile necesare pentru protejarea mediului

Agricultura ecologică funcționează pe baza unor principii, respectarea cărora aduce numeroase beneficii pentru mediu. Una dintre cele mai importante dintre acestea este urmărirea creșterii fertilității solului. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unei rotații adecvate a culturilor, precum și prin fertilizare naturală și organică. Utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor sintetice este interzisă, de aceea protecția plantelor constă în principal în utilizarea asolamentului corect, în care diversitatea culturilor modificate este un element indispensabil al reglementării infestării buruienilor și al numărului altor dăunători. În plus, datorită prezenței obligatorii a leguminoaselor, azotul este furnizat solului. Asolamentul ecologic include și culturile de captare care, pe lângă funcția de fertilizare, protejează solul împotriva eroziunii.

Ce trebuie să știi despre producția durabilă?

Cele mai bune rezultate, atât de mediu, cât și economice, sunt obținute prin producția durabilă de plante și animale și permite autosuficiența cu furaje și îngrășăminte. Creșterea animalelor trebuie să se desfășoare în condiții adecvate pentru o anumită specie, asigurându-se bunăstarea animalelor, inclusiv hrănirea cu furaje organice sau accesul la pășuni.

Agricultura contemporană obligă fermierii să ajusteze nivelul producției la cerințele legate de protecția mediului, mai exact, printre altele, la principiile managementului durabil.

Agricultura ecologică este cea mai ecologică formă de management al fermei căci, pe lângă grija pentru starea naturii și satisfacerea nevoilor consumatorilor, aceasta aduce și beneficii tangibile fermierilor sub formă de plăți suplimentare pentru participarea la programul de agromediu sau datorită promovării metodelor de agricultură durabilă.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.