CJT reînchide circulația rutieră între Tapia și Măguri. „Podul Turcului” riscă să se prăbușească

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Direcția de Drumuri și Transport din cadrul Consiliului Județean Timiș anunță participanții la trafic că circulația rutieră a fost închisă pe podul peste canalul ANIF din localitatea Tapia, amplasat pe DJ 680 la km 4+000, care făcea legătura între localitățile Lugoj și Criciova (prin Tapia-Măguri). 

Decizia a fost luată ca urmare a constatării apariției unei fisuri care a evoluat în diagonala structurii de rezistență a podului, fapt care pune în pericol siguranța celor care ar dori să-l traverseze, existând risc de prăbușire. 

Traficul va fi închis până la finalizarea lucrărilor de modernizare a podului, în acest moment proiectul elaborat pentru refacerea acestuia fiind la faza de Autorizație de construire. 

Circulația rutieră se desfășoară pe o rută ocolitoare.  Devierea se va face pe ruta: varianta de ocolire a municipiului Lugoj – DN 6 – Criciova și retur, conform semnalizărilor instituite pe traseu.  

Consiliul Județean Timiș a mai închis podul și în noiembrie anul trecut, când a promis că va intra urgent în reparații. Iaztă însă că, după mai bine de 12 luni, starea podului s-a degradat, iar lucrările nu au început nici în prezent.

Locuitorii satelor Tapia, Măguri și Cireșu, care foloseau acest traseu, vor fi nevoiți să facă în plus zeci de kilometri, pe traseul Lugoj, Criciova, Cireșu, Măguri, Tapia. Cel mai dificil va fi de asigurat transportul muncitorilor și elevilor din aceste sate. Autobuzele și microbuzele de transport în comun nu vor mai putea circula decât până la pod.

„Podul Turcului”, construit în secolul al XVIII-lea, care apare pe hărțile Banatului întocmite între anii 1769 și 1772, se află într-o stare avansată de degradare.

Podul de la Tapia a fost distrus în ultimii ani de camioanele de mare tonaj ale firmelor care exploatează balast și lemn în zonă. În 2021, consilierii județeni au aprobat dărâmarea podețului de cărămidă existent și realizarea unui nou pod, pe același amplasament.

Istoricii au fost însă nemulțumiți de decizie, considerând că actualul edificiu ar trebui conservat.

Despre admin 6591 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.