Cele două scenarii pentru comasarea alegerilor din 2024

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Se întâmplă o dată la 20 de ani ca alegerile pentru Parlamentul European, pentru primării și consilii locale și județene, pentru Senat și Camera Deputaților dar și cele două tururi pentru șefia țării să fie organizate în același an.

De teamă că alegătorii nu vor veni să voteze la toate cele cinci scrutinuri de anul viitor, politicienii se gândesc să comaseze alegerile.

Liberalii, promotorii ideii, avansează două scenarii pentru doar trei rânduri de vot. Argumentele PNL sunt legate și de prezență, dar și de escaladarea formațiunilor extremiste.

PSD se opune ideii, iar analiștii spun că primarii, principalii pioni ai alegerilor, nu se vor mobiliza pentru cinci runde diferite, dar nici comasarea nu este recomandată, pentru că votanții se pot încurca.

Liderii PNL au avansat două scenarii de comasare a alegerilor.

Scenariul I și scenariul II

Cel mai plauzibil este cel în care, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, când ar trebui să aibă loc primul tur al alegerilor prezidențiale, să fie votați și senatorii și deputații. Mandatele parlamentarilor expiră pe 21 decembrie.

În al doilea scenariu, liberalii propun ca alegerile locale să fie organizate simultan cu cele parlamentare. Mandatele primarilor și ale șefilor de consilii locale și județene expiră însă în septembrie, iar legea prevede că acestea pot fi prelungite numai în stare de mobilizare, război sau de urgență.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.