Cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Constantin-T. STAN

Se apropie cu pași repezi un nou festin închinat muzei Clio. O întreagă pleiadă de istorici din vest de țară se vor întruni, sâmbătă, 9 decembrie, la Lugoj, pentru a participa la cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”, manifestare organizată de Asociația pentru Cultură Bănățeană, grație unor generoși sponsori: Protopopiatul Ortodox Român Lugoj (paroh pr. Cristian Cerbu), Rotary Club Lugoj și Sindicatul Învățământului Preuniversitar Timiș (președinte: prof. Marian Uță).

Vor fi prezenți magiștri de la Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău), în frunte cu conf. univ. dr. Igor Șarov, rectorul instituției, fost ministru al Învățământului în ținutul românilor de peste Prut, Universitatea din Padova (așezământ academic care a aniversat anul trecut 800 de ani de existență, fiind cea de-a doua universitate, ca vechime, din toposul european, și Universitatea din Oradea.

Din capitala Țării Crișurilor vor fi prezenți Sorin-Domițian Șipoș, prorectorul Universității, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Laura Ardelean și Cosmin Patca, tineri universitari.

Vor transmite mesajul istoricilor bihoreni reputați muzeografi de la Muzeul Țării Crișurilor: dr. Florina Ciure și dr. Ioan Ciorba.

De altfel, vor fi reprezentate principalele instituții muzeale din vestul plaiului mioritic: Complexul Muzeal Arad, Muzeul Național al Banatului Timișoara, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Centrul Cultural și Complexul Muzeal Oravița.

Formatul Conferinței va cuprinde trei secțiuni: Istorie și mentalități, Literatură, jurnalism și relații interna-ționale și, în premieră, aflându-ne în orașul muzicii, Istoriografie muzicală.

Va fi organizată o consistentă sesiune de lansări / prezentări de carte și reviste de specialitate. Cu acest prilej vor fi lansate volumele conferințelor din 2021 (un volum restant) și 2022, sub același generic: Istorie locală și istorie națională în context european (Editurile Eurostampa, Timișoara, și Ratio et Revelatio, Oradea). Amfitrion, un select și primitor lăcaș academic, o mândrie a Lugojului contemporan: Universitatea Europeană „Drăgan”.

În preziua Conferinței, vineri, 8 decembrie, începând cu ora 17.30, publicului meloman lugojean și distinșilor invitați li se va oferi un select program muzical, prefațat de lansarea unui volum de o importanță deosebită pentru istoria culturală a Lugojului, semnat de un excepțional fiu al Lugojului, Franz Metz: Wo man singt, da lass dich nieder. Wusching und die Anfänge der Lugoscher Musikgeschichte [Acolo unde se cântă, poți să te stabilești. Wusching și începuturile istoriei muzicale a Lugojului], Edition Musik Südost, München, 2023.

Iată un prolegomene al prețiosului volum, semnat de autor, pe care fiecare lugojean va trebui să-l aibă în bibliotecă, în care sunt surprinse caratele unui burg plurietnic și multicultural, etalon al ecumenismului interconfesional:

„Drumul reședinței comitatului pâ-nă la «orașul muzicii» îl datorăm mai ales dascălului, cantorului, dirijorului și compozitorului Conrad Paul Wusching (1827-1900). Acesta a fost cantor și organist al bisericii romano-catolice din oraș, fondând, împreună cu câțiva prieteni, în 1852, Asociația de Cântări din Lugoj. Această asociație își va schimba cu timpul denumirea în Asociația de Cânt și Muzică, iar mai târziu, în Asociatia Maghiară de Cânt și Muzică. «Acolo unde se cântă poți să te stabilești, pentru că oamenii răi nu au muzică…», – acestea sunt primele versuri ale unei poezii zămislite de poetul german Seuma, care au devenit motoul Asociației de Cântări din Lugoj. Pe românește ar însemna: «Muzica la ea acasă». Wusching a venit la Lugoj, în 1848, din localitatea Nagymányok (Ungaria de Sud). Va compune peste 200 de lucrări muzicale, care au fost publicate la Budapesta și Viena, aproape toate corurile din Ungaria având în repertoriu opusuri din creația sa.

Mulți muzicieni au urmat după Wusching, ducând mai departe tradi-țiile muzicale: Stefan Valker, Wilhelm si Emmerich Schwach, Josef Emanuel Ranftl, Josef Willer, Andor Arató, Geza Neidenbach si Martin Metz. Ordinul călugărilor minoriți din Lugoj a făcut posibilă, cu mult efort, cultivarea muzicii ecleziastice. Toți dirijorii Asociației de Cânt din Lugoj au fost și cantori. Abia după 1990 s-au putut descoperi multe documente interesante despre activitatea muzicală a membrilor comunității romano-catolice”.

După lansare (în incinta refectoriului bisericii romano-catolice), Franz Metz (orgă / pian), Ioan Fernbach (vioară), cu participarea extraordinară a mezzosopranei Aura Twarowska, privighetoarea Banatului, vor oferi un select program muzical cu opusuri inedite din creația unor compozitori lugojeni români și germani.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.