Caravana TIFF: un film despre deportările din Banat, în avanpremieră la Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Filmul Și atunci… ce e libertatea?, regizat de Andrei Zincă și inspirat de cartea „Proiecte de trecut”, a Anei Blandiana, va fi proiectat în avanpremieră în Grădina de Vară Capitol din Timișoara, marți, 22 septembrie, de la ora 20:00, în cadrul Caravanei TIFF. O poveste despre dragoste și căutarea liberății, filmul urmărește soarta unor familii deportate din Banat în Câmpia Bărăganului, în anii ‘50, de către regimul comunist. În rolurile principale, actorii Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte.

„Au fost oameni smulși din casele lor și duși în pustiu unde au trebuit să își construiască bordeie în pământ pentru a locui acolo. Pentru noi, actorii, a fost o călătorie în timp participarea la acest film. Poate ar fi nevoie ca acest moment al istoriei noastre să fie imortalizat sub forma unui muzeu pentru ca amintirea lui să nu dispară”,

a povestit actrița Magda Catone la TIFF, unde filmul a avut premiera mondială și a câștigat Premiul Publicului în secțiunea Zilele Filmului Românesc.

După Profu, documentarul proiectat duminică seara, Caravana TIFF continuă azi cu un thriller antrenant, una dintre cele mai bune producții spaniole recente, Jocuri de putere/ El Reino. Proiecțiile se vor muta apoi la centrul cultural independent FABER (Splaiul Peneș Curcanul, 3-5), pe 23 și 24 septembrie.

Biletele costă 20 de lei și pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro și din Librăriile Humanitas.

Grădina de Vară Capitol

20 – 22 septembrie, 20:00

Luni, 21 septembrie

Jocuri de putere/ El Reino, r. Rodrigo Sorogoyen | Spania, 132’

Cu: Antonio de la Torre, Mónica López, Josep María Pou, Nacho Fresneda, Ana Wagener

Manuel López-Vidal e un politician apreciat: e carismatic, se bucură de o poziție socială bună, are o familie iubitoare și prieteni peste tot. În același timp, e un om corupt care s-a îmbogățit din bani publici de-a lungul anilor. Acum este complet expus, după ce presa a publicat dezvăluiri despre ilegalitățile pe care le-a comis. Spre mirarea sa, colegii de partid caută să arunce întreaga vină pe umerii lui. Dar Manuel nu renunță. Cât de departe este dispus să meargă pentru a nu da puterea din mână?

„Thrillerul politic al anului” (Paris Match); Marele câștigător al Premiilor Goya 2019

Marți, 22 septembrie 

Și atunci… ce e libertatea?,  r. Andrei Zincă | România, SUA, 133’  Avanpremieră

Cu: Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte

Când cineva renunţă la teamă, obţine libertatea, chiar dacă de fapt nu o mai are. Inspirat de evenimente petrecute în realitate, filmul este o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40.000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa numita „Siberie românească”. Premiul Publicului în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

FABER (Splaiul Peneș Curcanul 3-5)

23 – 24 septembrie, 20:30

Miercuri, 23 septembrie

Eden, r. Ágnes Kocsis | Ungaria, România, Belgia, Olanda, 153’

Cu: Lana Barić, Daan Stuyven, Lóránt Bocskor-Salló

Un film extrem de actual, în contextul pe care îl trăim cu toții, despre o tânără alergică la tot felul de substanţe chimice, la poluare, unde radio şi câmpuri electromagnetice, nevoită să trăiască în izolare completă. Într-o zi, un psihiatru vine să cerceteze dacă afecţiunea ei e reală sau e doar rodul imaginaţiei. Poate fi Éva salvată de dragoste?

Premiera mondială la Festivalul de la Rotterdam, 2020.

Joi, 24 septembrie

Ținutul/ The County, r. Grímur Hákonarson | Islanda, Danemarca, Germania, Franţa, 92’

Cu: Arndís Hrönn, Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson

Inga, o crescătoare de vaci trecută de prima tinereţe, se răzvrăteşte împotriva influentei cooperative locale. Femeia încearcă să convingă şi alţi fermieri să i se alăture, dar întâmpină o neaşteptată rezistenţă. La ce viclenii va trebui să recurgă Inga pentru a trăi aşa cum vrea?

De la regizorul multi-premiatului Despre oameni și oi/ Rams.

Ajuns la cea de-a 11-a ediție, Caravana TIFF este unul dintre cele mai ample proiecte ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), mii de spectatori urmărind filme în aer liber în fiecare vară.

Evenimentul are loc cu respectarea măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus. La intrare, se va efectua un triaj observațional, iar purtarea măștii și respectarea distanței de minimum 1,5 metri între persoane vor fi obligatorii pe tot parcursul evenimentului.

Detalii: www.tiff.ro și www.facebook.com/caravanatiff.

***

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

Susținut de: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Filarmonica Banatul, FABER

Prezentat de: Banca Transilvania

Sponsor: Vodafone

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.