Analiștii nu cred că euro va trece de 5 lei, până în septembrie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Leul a avut  o evoluție super-stabilă, cursul euro fluctuând într-un culoar mai mic de un ban.

Moneda unică a început săptămâna trecută cu o medie de 4,9758 lei, valoare identică cu cea stabilită de BNR lunea aceasta, în timp ce tranzacțiile s-au realizat zilnic în ultimele două săptămâni între 4,974 și 4,977 lei.

Vinerea trecută, a fost publicat sondajul realizat în martie de CFA România. Majoritatea participanților au continuat să mizeze pe deprecierea leului, dar expectațiile lor sunt mult mai modeste. Valoarea medie a cursului anticipat al euro pentru orizontul de șase luni (septembrie) a scăzut după o lungă perioadă sub pragul de 5 lei, la 4,9961 lei iar pentru orizontul de 12 luni (martie 2025) media este văzută la 5,0419 lei. La sondajul realizat în februarie, valorile medii anticipate ale cursului euro au fost de 5,0029 lei, respectiv 5,05 lei.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de ședința de politică monetară a BNR, de la care doar 29% dintre participanţii la sondajul realizat de CFA România mizează pe o primă scădere a dobânzii de referință, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, în timp ce indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, și cel la 12 luni s-au oprit la 6,7%.

Prima reducere a ratei, care se situează din ianuarie trecut la 7%/an, a fost anticipată de 36% dintre participanţii la sondajul CFA România pentru iulie 2024, în condițiile în cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie realizată de INS în rândul managerilor, aceștia au estimat o evoluție crescătoare a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, ceea ce pune BNR în poziția de a menține dobânda de referință.

Euro se tranzacționa lunea aceasta în culoarul 1,0692 – 1,0734 dolari, înainte cu două zile de finalul ședinței de politică monetară a Rezervei Federale, care se va desfășura marți și miercuri, și de publicarea vineri a datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. Investitorii nu cred că Fed va reduce rata de referință, în condițiile în care indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal a crescut cu un ritm anualizat de 3,4%, față de 1,8% în ultimele trei luni ale anului trecut

La începutul acestei săptămâni, media francului elvețian a urcat la 5,0948 lei iar cea a lirei sterline la 5,82 lei.

Deprecierea metalului galben la 2.326,70 – 2.345,20 dolari/uncie a coborât lunea aceasta prețul gramului de aur la 349,8708 lei. În data de 12 aprilie a fost atins maximul istoric de 359,6861 lei, de când BNR afișează un preț pentru gramul de aur.

Criptomonedele au avut în ultimele săptămâni o tendință descendentă, efect datorat, probabil, operațiunii de înjumătățire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin. Cea mai tranzacționată monedă digitală se deprecia la începutul acestei săptămâni la 61.969 – 63341 dolari iar ethereum la 3.150 – 3.285 dolari.

Radu GEORGESCU

Despre admin 6624 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.