Ziua Intendenţei Militare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Înființare. Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 29 din 1 februarie 1861, Alexandru Ioan Cuza a consființit înființarea Corpului de Intendență Militară. Aceasta reprezintă serviciul din cadrul forțelor armate, care asigură aprovizionarea cu hrană și echipament. Ofițerul de intendență este cel care vine primul în unitate să  organizeze condițiile pentru cazarea, hrănirea, echiparea și igiena trupelor, și tot el va fi ultimul care părăsește cazarma, „stingând becul”.

Logistica. Astăzi intendența are alt nume,  este numită logistică și cuprinde: echiparea, hrănirea, cazarea, sănătatea, aprovizionarea cu carburanți, finanțe ș.a.

Ceaușescu, „șef al logisticii”. Din anul 1977, Ceaușescu a preluat personal finanțarea armatei, ceea ce a îngreunat considerabil obținerea aprobărilor necesare pentru armată. Teoria inventată de Ceaușescu a răvășit mințile activiștilor politici și ale economiștilor care nu o puteau aplica în viața reală. „Marele gânditor” a lansat teoria autofinanțării în cadrul unităților militare, a nu se știe ce, dar lipsit total de gândire economică.

Autoaprovizionare. S-a dat dispoziție de la comandantul suprem ca armata să se autoaprovizioneze cu produse alimentare, ceea ce a produs o mare derută și, desigur, în stocul alimentar de mobilizare, pentru înlocuirea veselei inoxidabilă cu veselă de pământ, înlocuirea materiilor prime naturale cu înlocuitori, reducerea mantalelor soldaților la nivelul unei scurte, reducerea alimentelor din dreptul de hrană a soldaților, lipsa bateriilor de acumulatori la tehnica de luptă, introducerea de felinare pe holurile cazărmilor, dotarea cu cai și căruțe pentru transport local, prepararea hranei cu lemne în bucătării de campanie, reducerea cheltuielilor militare. În anul 1986 s-a redus chiar și ața de cusut personală pentru militarii în termen, și multe altele.

Pedepse. Ofițerii și subofițerii de intendență neascultători au fost pedepsiți prin retrogradare, mutare disciplinară, sancțiuni de partid sau au fost dați afară din armată deoarece nu au respectat ordinul comandantului suprem.

General de brigadă Constantin Zaharia,
fondatorul Intendentei moderne din armata regală română, 1913

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.