Volei Divizia A 1. Noutăți în lotul CSM Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Dan H. BRUDIU

După cum vă informam anterior, reprezentanții echipe-lor participante în Campionatul Național Divizia A1 au decis cu ceva timp în urmă modificări în regulamentul și desfășurarea competiției din elita voleiului românesc. Iar cea mai importantă măsură ce se aplică din ediția 2022-2023 este obligativitatea prezenței permanente pe teren în meciurile oficiale a cel puțin două sportive românce. Plecând de la acest lucru, formațiile de top din competiția internă și-au stabilit, cum era și firesc, în primul rând strategii de atragere și legitimare a celor mai valoroase voleibaliste autohtone.

Din acest motiv, începem prezentarea campaniei de achiziții și a lotului de sportive al secției de volei a CSM Lugoj cu numele voleibalistelor românce care se vor găsi – și regăsi – în distribuția de la fileu a trupei de pe Timiș, ce va fi condusă de același colectiv tehnic ca în ultimele patru sezoane.

În urma analizei amănunțite care s-a făcut la nivelul evoluției și rezultatelor echipei în sezonul trecut, conducerea secției de volei și colectivul tehnic au decis continuarea pregătirii alături de:

 Simina Străchinescuuniversal (23 ani)

 Georgiana Popaextremă (19 ani)

 Andreea Gemănariucentral (28 ani)

 Adriana Popalibero (28 ani)

De asemenea, s-a hotărît ca posturile pe care vor evolua cele două sportive de origine română să fie cele de extremă și central, lotul fiind completat în acest sens cu două voleibaliste care au mai jucat pentru Lugoj în ediții trecute.

 Daiana Roxana Roman (foto 1),  central (24 ani), 1,90 m, între 2015 și 2017 la C.S.M. Lugoj, anul trecut în lotul campioanei CSM Alba Blaj, sportivă care a evoluat pentru România în actuala ediție a Golden League.

♦ Ramona Adelina Rus (foto 2),  extremă (26 ani), 1,80 m, între 2015 și 2017 cu prestații consistente la C.S.M. Lugoj, în ediția trecută la C.S. Medgidia, convocată în numeroase rânduri în lotul reprezentativei României.

De asemenea, se au în vedere în aceste zile câteva nume din zona internă pentru trei posturi de coordonator, extre-mă și central ce vor completa lotul.

Singurul nume din afara țării care va continua să joace pentru Lugoj este unul cunoscut în arena mondială. Libero-ul sârb Silvija Popovic, campion mondial și dublu campion european, argint și bronz în două ediții ale Jocurilor Olimpice cu naționala țării sale, sosit în iarna trecută la CSM Lugoj. va continua încă un an competițional alături de noi.

Deocamdată, clubul a reușit să ajungă la semnarea unor contracte cu trei sportive din afara granițelor, pe posturi-cheie care se doresc a fi eficiente superior  sezonului trecut.

Astfel, în vederea înlocuirii Loredanei Filipaș (destinație posibilă C.S.M. Volei Alba Blaj), în lotul ocupantei locului cinci în sezonul trecut o vom vedea pe sportiva originară din Republica Moldova Aliona Martiniuc (foto 3), 31 ani, 1,86 m, universal, ultima oară în campionatul Rusiei, la Tulitsa Tula, formație participantă în Play-Off. Aliona  a mai evoluat de-a lungul carierei în România (2008/2011 la Piatra Neamț, Tg. Mureș și Constanța), Turcia (5 sezoane), Polonia, Coreea de Sud, Japonia și Rusia (2 sezoane).

S-a decis de asemenea apelarea la serviciile unui alt coordonator de joc pe poziția pe care sezonul trecut a jucat bulgăroaica Petya Barakova. La pupitrul echipei lugojene se va afla în acest an sârboaica Tanja Grbic (foto 4),  33 ani, 1,78 m. După trei sezoane în țara natală, la Pancevo, Lazarevac și Vizura, unul în Ungaria (Bekescsaba), nouă sezoane în Franța (patru la Saint Raphael, patru la RC Cannes, unul la Venelles), voleibalista va evolua în premieră în România din sezonul viitor.

În fine, pe unul din posturile de extremă s-a semnat cu una din sportivele importante ale Serbiei, componentă a actualei echipe naționale, care a debutat la Vizura Belgrad și s-a afirmat în ultimii ani în Kazahstan și Rusia. Ultima oară la Proton Saratov, Sara Lozo (foto 5),  25 ani, 1,86 m, poate fi atu-ul de zona patru al sextetului lugojean în încercările deloc simple pe care le presupune următoarea ediție de campionat.

În aceste zile se poartă discuții cu încă o sportivă străină pentru unul din titularele postului de central. Staff-ul tehnic este cel care a încheiat în campionatul trecut pe poziția a cincea în clasament, calificând Lugojul pe tabloul european al Challenge Cup:

 Segrt Ugljesa – antrenor principal

 Dragan Grbic – antrenor secund

 Canea Vasile – antrenor pregătire fizică

♦ Iftimie Mădălina – fizioterapeut

 Roșu Mircea – statistician

Primele antrenamente ale echipei lugojene sunt programate la finele lunii august. Competiția în Divizia A1 va lua startul după mijlocul lunii octombrie, având în vedere că în componența unor echipe de club românești se află sportive  participante la Campionatul Mondial de Volei din Olanda și Polonia.

În numărul viitor vă vom oferi amănunte de la tragerea la sorți a jocurilor  din Cupele Europene intercluburi, efectuată în 28 iunie la sediul CEV din Luxemburg. C.S.M. Lugoj este calificat direct în șaisprezecimile Challenge Cup, urmând  a întâlni  în dublă manșă (primul meci în deplasare) câștigătoarea BVA Cup, cel mai probabil clubul turc PTT Spor Ankara.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.