Volei A1. Noua echipă a Lugojului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

După trei sezoane în care echipa de volei a Clubului Sportiv Municipal a reușit, consecutiv, ocuparea poziției a cincea în clasamentul primei ligi, performanță care permite prezența Lugojului pe tabloul Cupelor Europene intercluburi, în aceste zile s-a încheiat și marele meci din intersezon, cel al construcției echipei pentru noua campanie 2021 – 2022.  Adică un campionat ce se anunță extrem de interesant, în condițiile în care echipe cu resurse financiare solide au reușit transferuri de marcă. Exemple sugestive sunt C.S. Medgidia (Ioana Baciu, Diana Calotă, Alexandra Trică), C.S.O. Voluntari (Nneka Onyejekwe, Eli Uattara) și Volei Alba Blaj (Sladjana Mirković, Ghergana Dimitrova).

Una din măsurile importante luată de noua conducere a F.R.Volei este obligativitatea prezenței permanente în teren a minimum două sportive românce, cu mențiunea că libero-ul nu intră în acest calcul. Lucru care, parțial, oferă voleibalistelor autohtone șanse mai mari de a evolua pe prima scenă și, într-o anumită măsură, consider că va echilibra lupta pentru prezența pe podium în voleiul intern.

Plecând de la analiza care s-a făcut la nivelul staff-urilor tehnic și administrativ în ce privește opțiunile sportivelor și ale clubului de a continua colaborarea, prima concluzie a fost că, din lotul sezonului trecut, vor rămâne sub culorile C.S.M. Lugoj doar cinci dintre voleibaliste. Acest lucru încât coordonatoarele românce Diana Balintoni și Bianca Albăstroiu, plus atacantele sârboaice Nina Kocic, Milena Koprivica, Tamara Ignjic, Aleksandra Sekulic și Marija Zelenovic și-au exprimat dorința de a întrerupe activitatea sau a evolua pentru alte grupări. Un grup de nume care, alături de celelalte implicate în club, au realizat frumoase performanțe, în premieră, pentru voleiul bănățean, oameni care merită din plin aprecierile, mulțumirile noastre și urări de succes în activitatea viitoare !

Evident, ultimele două luni au fost, ca în fiecare an, partea ascunsă a iceberg-ului, o muncă deloc simplă pentru compensarea pierderilor din lot și construirea unui grup echilibrat, care să continue a păstra nivelul de performanță la care s-a ajuns în ultimii ani.

Antrenorii Ugljesa Segrt și Dragan Grbic au dorit și reușit păstrarea în colectiv a două senioare și trei junioare: centralul sârb Katarina Canak, liberoul Adriana Popa, extrema Georgiana Popa (convocată recent la naționala de senioare), centralul Andra Badiu-Savu și al doilea libero, Patricia Bărbulescu, ultimele trei provenind de la Clubul Sportiv Școlar Lugoj. În staff-ul tehnic se vor regăsi în continuare preparatorul fizic Vasile Canea și statisticianul Mircea Roșu.

Și acum, noutățile așteptate, pe care însă am dorit să le comunicăm doar după parafarea oficială a ultimului transfer:

Andreea Gemănariu (Petra) – central, 1,91 m, 27 ani , originară din Tg.Mureș, fostă componentă a lotului C.S.M.Lugoj în două sezoane, a mai jucat la Sibiu, Agroland, vine din nou în Banat de la C.S. Medgidia, club cu care a reușit performanțe solide în sezonul trecut.

Tanja Sredic (SRB) – central, 1,87 m, 29 ani, sportivă experimentată, cu evoluții notabile la Spartak Subotica, Muszynianka (Polonia), Wiesbaden (Germania), C.S.M. Târgoviște, și ultimul an în țara natală, la Partizan Belgrad.

Loredana Filipaș – universal, 1,99 m, 24 ani, născută la Baia Mare, cele mai multe puncte (581) realizate în campionatul recent încheiat, când a jucat pentru C.S.O. Voluntari. O mare promisiune pentru viitorul apropiat. Alte echipe: Rapid, Dinamo, Știința Bacău. Componentă a echipei naționale.

Simina Străchinescu – universal, extremă, 1,83 m, 22 ani, originară din Suceava, a mai jucat la Sibiu, Tg.Mureș și Cluj-Napoca, în sezonul trecut. Sportivă tânără, cu meciuri foarte bune în Ardeal sezonul trecut și șanse de creștere în evoluție.

Sara Sakradzija (SRB) – extremă, 1,86 m, 27 ani, voleibalistă cu un C.V. interesant, care, după debutul la Vojvodina Novi Sad, a trecut pe la formații titrate, cum sunt Volero Zurich, Halkbank Ankara și sosește din Franța, de la Volero Le Cannet.

Bojana Celic Markovic (SRB) – extremă, 1.78 m, 31 ani, din Pancevo, cea mai experimentată componentă a lotului, anul trecut titulară la Volei Alba Blaj, cu  8 sezoane în Franța, la Istres, Paris Saint Cloud, Beziers, și Volero Le Cannet, și ASPTT Mulhouse, grupare campioană al cărei căpitan a fost în competițiile europene. Postură pe care o va avea probabil și în formația lugojeană.

Lorena Ciocian  – coordonator, 1,88 m, 28 ani, mureșeancă la origine, sportivă care a evoluat cu succes la C.S.M. Lugoj în sezonul 2016/2017, jucând în plus la nivel de primă ligă trei sezoane la Tg.Mureș, unul la Unic Piatra Neamț, unul la C.S.M. Târgoviște și trei la Știința Bacău. Fostă componentă a echipei naționale în competiții oficiale, Lorena mai are încă multe lucruri bune de spus în voleiul românesc.

Petya Barakova (BUL) – coordonator, 1,80 m, 27 ani, sportivă care și-a început cariera în orașul natal, la Levski Sofia, vine la C.S.M. Lugoj de la campioana Bulgariei, Maritsa Plovdiv  și este componentă a naționalei Bulgariei, cu care va participa la Campionatul European în august. A mai evoluat în Elveția (la Volero Zurich), în Polonia (la Rzeszow), în Franța (pentru Le Cannet), dar performanța maximă a obținut-o în 2018, cu Volei Alba Blaj, an în care campioana României a devenit vicecampioana Europei.

Șapte renunțări, însă opt nume noi în lot alături de nucleul rămas (patru    lugojence, staff-ul tehnic și administrativ) cu care  familia C.S.M.  –  volei speră să adauge în continuare file de istorie sportivă pentru Lugoj. Și, chiar dacă veștile privind achizițiile în taberele adversarelor din Blaj, Târgoviște, Medgidia, Voluntari sau Dinamo sunt spectaculoase și vor continua în cele trei luni care ne despart de startul oficial, colectivul nou format își propune o performanță superioară anilor trecuți. Adică, o prezență în careul fruntaș. Un obiectiv în concordanță cu noile condiții de organizare și finanțare pe care clubul le oferă, superioare celor din anii trecuți, dar în concordanță cu cerințele de la acest nivel de performanță.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.