Anual, fiecare locuitor al planetei produce în medie 5,2 tone de gunoi. Dacă până acum un deceniu problema accelerării procesului de încălzire globală prin poluarea excesivă era doar o posibilitate de luat în considerare, în prezent lucrurile s-au schimbat. Pământul are nevoie de ajutor, iar dacă omul nu va proceda în consecință, repercusiunile se vor răsfrânge asupra sa și urmașilor săi.
Gestionarea eficientă a deșeurilor este unul dintre frâiele din mâinile tale. Află, din cele ce urmează, 3 moduri în care te poți implica activ în lupta împotriva poluării:
1. Redu: minimalismul, stilul de viață al viitorului
Cele trei cuvinte cheie pe care trebuie să le ai în minte în calitate de luptător pentru binele planetei sunt ,,Redu, reutilizează, reciclează”. Cu aceste arme vei putea ajuta în mod real la îmbunătățirea situației mondiale.
Prima și poate cea mai importantă chestiune este să încerci să reduci consumul de bunuri care nu îți sunt absolut necesare. Oamenii de astăzi trăiesc într-o societate consumeristă și suntem învățați că fericirea depinde de ce și cât dețin, însă dacă vei încerca să ieși din acest tipar vei avea mult mai multe beneficii decât dacă te vei menține în limitele impuse.
Specialiștii în psihologie reamintesc adesea că fericirea adusă de achiziționarea unui bun este de foarte scurtă durată, iar efectele negative ale supraaglomerării locuinței asupra stării tale de bine sunt mult mai periculoase decât ai crede. Alege să faci economii și să investești în bucurii imateriale: un bilet la teatru, o excursie mult visată, o ședință de terapie în cuplu.
2. Reciclează: asumă-ți gunoiul pe care îl produci
Nu uita de ambalajul înghețatei pe care ai poftit-o după masă imediat cum ai terminat de savurat dulcele mult dorit. Fii responsabil și dedică în fiecare zi câteva minute pentru sortarea deșeurilor.
Dacă gândul de a te deplasa cu mai mulți saci diferiți de gunoi spre centrele de reciclare te înspăimântă, apelează la o firmă colectoare de deșeuri și problema s-a rezolvat. Pe teritoriul țării sunt amplasate numeroase stații de colectare a deșeurilor, dar dacă vrei să salvezi niște timp, poți apela cu încredere la cei de la greenglobal.ro.
Vrei să mergi mai departe de atât? Stai cu ochii în patru, numeroase ONG-uri organizează adesea acțiuni de curățare a plajelor și pădurilor din țară. Tot ce trebuie să ai la dispoziție este puțin timp și dorința de a ajuta.
3. Reutilizează: produsele second-hand, chilipiruri ,,verzi”
Multă vreme a existat în societatea românească această concepție conform căreia produsele la mâna a doua sunt de evitat. Totuși, nu mai este o noutate că piesele vintage pot aduce un plus de originalitate ținutei tale și că îți poți înfrumuseța casa cu obiecte decorative pline de personalitate culese de la târgurile de vechituri.
Mai mult decât atât, industria modei are multe secrete întunecate. Citește câte ceva despre codul de etică al companiei pe care o alegi înainte de a face cumpărături. Ce vei afla s-ar putea să te facă să te răzgândești.
Așadar, români, sortați și reciclați! Cu siguranță urmașii voștri vă vor mulțumi pentru inițiativă, la fel și planeta. Nu rămâneți indiferenți, căci indiferența ucide.
Sursa foto: Shutterstock.com
Lasă un răspuns