Volei A 1: Stop joc!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Foto: Gabriel Brezeanu

S-a oprit roata sportului pe glob, pe continent, în țară. Și nu e doar sportul. S-au oprit mult mai multe, din nefericire chiar vieți. Stranie atmosferă în jurul arenelor, freamătul zilelor de competiție rămânând mult în urmă. În marea lor parte, sportivii străini au părăsit țara, cei autohtoni devenind brusc oameni de casă. În singura parte bună a răului care ne învăluie, oamenii de sport se redescoperă și sunt reprimiți în familiile care îi așteaptă mereu, uneori prea mult. Încă bulversați și nedumeriți de evoluția lucrurilor, încercăm să învățăm și respectăm o viață regulată, cu siguranță mai potolită decât până acum. Sau așa ar fi indicat să fie, chiar dacă unii dintre noi bravează iresponsabil sau, mai grav, riscă pentru grupuri și comunități întregi.

E rândul celor ce ne pot ajuta, ne pot apăra și încearcă să remedieze o situație care, sperăm cu inima strânsă, nu va scăpa de sub control. E momentul celor care au învățat și jurat pentru a veghea la sănătatea și liniștea noastră. Autorități, cadre medicale, instituții care asigură ordinea și disciplina în momente grele ca acesta.

Ar fi o situație fericită ca în această primăvară să mai putem vorbi despre sport. E foarte greu de gândit că, după o perioadă relativ lungă de repaus total în pregătirea colectivă, cu stadioane și săli închise sau, cazul nefericit, transformate în zone de izolare și tratament, lucrurile se pot urni în ritmul dinainte până în vară. Nu e momentul să facem acum planuri de performanță. E important să fim, mai mult ca în alte rânduri, calmi, riguroși și echilibrați. Să încercăm să fim logici și, cât se poate, uniți, chiar și în egoismul proverbial, din păcate, al multora dintre noi.

Foto: Gabriel Brezeanu

Voleiul nu avea cum să facă excepție din caruselul frânat de pandemie. Din fericire, până acum nu s-au semnalat probleme la nivelul lotului sportiv. La mijlocul  săptămânii trecute, F.R.Volei a luat măsura suspendării competiției interne până la 31 martie. Adică aproape trei săptămâni din momentul anunțului. Imediat după, situația modificându-se substanțial și în statele din jur în care s-a decretat stare de urgență înaintea României, discuțiile care s-au purtat la nivel de secție și club au dus la concluzia că măsura cea mai nimerită este întreruperea imediată a antrenamentelor (care urmau a fi reluate luni, 16 martie) și plasarea componenților lotului la domiciliu în această perioadă. De asemenea, s-a hotărît învoirea celor două sportive și antrenorilor din Serbia în intervalul menționat, existând pericolul închiderii frontierei cu Serbia. Inspirată măsură, aceștia au părăsind Lugojul în cursul zilei de sâmbătă, în timp ce duminică a fost decretată starea de urgență și la Belgrad.

În ce privește situația echipei de primă ligă, în urma convorbirilor care s-au purtat la nivelul secțiilor de volei ale cluburilor din Divizia A1, clubul a înaintat către F.R. Volei o adresă prin care solicită Consiliului Director (care se reunește la mijlocul săptămânii) încheierea campionatului cu omologarea rezultatelor ultimei etape, în Play-Off și Play-Out și păstrarea ierarhiei la zi, cu stabilirea în consecință a echipelor ce vor reprezenta România în ediția 2020-2021 în Cupele Europene intercluburi.  Urmând ca deciziile în ce privește defășurarea competițiilor de juniori, promovarea în Divizia A1 și disputarea Turneului Final al Cupei României să fie luate în comun cu părțile implicate.

Acest lucru încât era oricum improbabil ca ierarhia stabilită între primele șase echipe din voleiul românesc să se schimbe în cele opt etape rămase de disputat. Iar majoritatea cluburilor au îmbrățișat ideea. Cu excepțiile C.S.M. Târgoviște, Rapid București și C.S.O. Voluntari, cluburile feminine din prima ligă au transmis poziții favorabile “înghețării” campionatului în situația actuală. Și e foarte posibil ca forul din Capitală să dea aviz pozitiv acestei propuneri, lămurind – din punct de vedere competițional – starea actuală de lucruri.

În situația în care s-ar opri competiția, C.S.M. Volei Alba Blaj ar deveni a cincea oară campioană națională și ar lua parte la întrecerile Champions League, urmând ca Dinamo București, C.S.M. Târgoviște (CEV Cup), Știința Bacău și C.S.M. Lugoj (Challenge Cup) să fie celelalte reprezentante ale României în confruntările oficiale din Europa.

Vom reveni. Până atunci însă, să fiți și să fim sănătoși!

(Foto: Gabriel Brezeanu)

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.