Puterea de a negocia: 7 atuuri ce te pot pune într-o poziție de avantaj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-near-table-3184465/

„Abilitatea de a negocia” reprezintă una dintre principalele resurse puse la bătaie într-o întâlnire de afaceri sau o întâlnire internă. Cei mai buni negociatori reușesc să jongleze cu o sumă de atuuri pe care le activează contextual, astfel încât să ducă discuția pe un teren cât mai favorabil lor. Iată care sunt principalele 7 atuuri ale unei persoane cu o putere de negociere dezarmantă: 

Puterea timpului în negociere 

În cadrul unor runde de negocieri, partea dispusă să aloce mai mult timp unui răspuns final, deține puterea la masa de discuții. Cel care este dispus să amâne finalizarea unei negocieri are un avantaj clar în fața celui care se grăbește să cumpere sau să vândă un anumit produs sau serviciu. Dacă timpul este de partea ta, vei fi dispus sa cedezi din ce în ce mai puțin, pe măsură ce zilele se scurg în defavoarea celeilalte părți. Mai mult decât atât, graba poate dilua puterea de concentrare asupra tuturor detaliilor importante dintr-un contract, lucru ce se poate dovedi a fi extrem de incomod, în eventualitatea semnării sale.

Puterea personală în negociere

Atitudinea reprezintă un atu extrem de important pentru cei care stăpânesc această artă a negocierii. Puterea de a fi natural și încrezător la masa discuțiilor (nicidecum arogant sau autoritar) stabilizează întregul climat din acea încăpere, pentru că le insulfă partenerilor de discuții încredere în abilitățile tale de negociator. Puterea personală de a negocia poate fi îmbunătățită atunci când lucrezi la nivelul tău de expertiză pe domeniul de business respectiv, lucru coroborat cu experiența acumulată în cadrul unor astfel de intalniri.

Puterea informației în negociere 

Puterea de negociere bazată pe informații capătă însemnătate atunci când o parte cunoaște foarte bine punctele slabe ale celeilalte părți. În acest context, munca de informare pe care o depui în etapa premergătoare unei runde de negociere poate fi mai mult decât vitală. Cele mai importante informații pe care un negociator le deține pot fi: informații despre organizația respectivă, date concrete despre un anumit segment al pieței, informații despre politica de prețuri, istoricul negocierilor cu alți parteneri etc

Puterea contextului în negociere 

Contextul te poate pune într-o poziție de putere în fața celui cu care negociezi. Cu alte cuvinte, acesta reprezintă totalitatea factorilor externi ce îți pot oferi, într-un anumit interval de timp, un avantaj sau un dezavantaj clar în fața părții adverse. Iată un exemplu elocvent, în acest sens: vrei să închiriezi un spațiu de birouri, iar proprietarul clădirii se confruntă atât cu lipsa unei cereri concrete, cât și cu o mulțime de datorii către anumiți distribuitori.

Puterea reputației în negociere

O reputație solidă se consolidează în timp, dar se poate nărui într-o singură zi, ca urmare a unor erori fatale pe care le-ai comis în cadrul unei sesiuni de negociere. Cu cât miza acelei întâlniri este mai mare, cu atât puterea reputației tale va conta mai mult. În mod paradoxal, cea mai frumoasă parte pe care o relevă acest atu în negociere este următoarea: persoanele din mediul de business preferă runde de negociere în prezența unor profesioniști cu o reputație de necontestat, simțind că pot ajunge mult mai simplu la un acord favorabil pentru ambele părți.

Puterea riscului în negociere 

Este un atu dezvoltat în timp, aflat într-o puternică relație de legătură cu reputația pe care o ai la masa negocierilor. Atunci când te bucuri de o stabilitate financiară foarte bună, iar reputația de care te bucuri înlătură orice suspiciune privind abilitățile tale de negociator, îți permiți să riști. În aceste condiții, cu cat riscul este mai mare, cu atât șansele de câștig sunt mai mari. Puterea de a te ridica de la masa negocierii, sau puterea de a spune “NU”, atunci când oricine altcineva ar fi spus “DA”, reprezintă cele mai relevante exemple ale ideii conform căreia riscul poate oferi o mulțime de beneficii celui care își permite să și-l asume.

Este important de reținut faptul că arta negocierii poate fi învățată și aplicată în situații practice, în cadrul unor cursuri specializate, dedicate celor care vor să își îmbunătățească propriile abilitati de necociator. Click pe acest link și învață cum poți deveni un negociator de top, indiferent de abilități, vârstă, ocupație sau experiență!

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.