Uni.e.s dans la diversité. Elevi și profesori din Belgia, Germania și Franța, la Liceul Teoretic Iulia Hasdeu din Lugoj

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În săptămâna 1-5 mai 2023, cincisprezece elevi și șase profesori de la Institute Sisters Maricolen din Maldegem (Belgia), Rupprecht-Gymnasium din München (Germania) și Lycée Saint-Exupéry din Terrasson (Franța) s-au aflat într-o mobilitate Erasmus+ la Liceul Teoretic Iulia Hasdeu din Lugoj. Obiectivele acestei mobilități au fost dezvoltarea competențelor de comunicare în limba franceză și dezvoltarea competențelor civice.

Luni, 1 mai 2023, în prima zi am mobilității, participanții au vizitat Alba Iulia și castelul Huniazilor pentru a descoperi contextul istoric care determină diversitatea europeană dar și elementele comune care dau unitate Europei.

Marți, 2 mai 2023, cei cincisprezece elevi din Belgia, Germania și Franța s-au implicat într-o serie de activități interactive, având ca scop intercunoașterea. Împreună cu elevii români, oaspeții liceului lugojean au realizat interviuri în limba franceză, pentru a se cunoaște mai bine și au prezentat școlile la care învață. La ora 11, elevii aflați în mobilitate au fost primiți de primarul Municipiului Lugoj, domnul Bogdan Blidariu. După vizita la primărie, oaspeții au participat la o lecție în care au învățat expresii în limba română. După-amiaza, grupul româno-belgiano-germano-francez a vizitat Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Galeria de Artă și câteva clădiri reprezentative din istoria orașului Lugoj.

Miercuri, 3 mai 2023, elevii de la HasdEU și cei cincisprezece elevi belgieni, francezi și germani s-au implicat într-o serie de activități de învățare în grup. În prima parte a zilei elevii din cele patru țări au prezentat rezultatele studiilor despre diversitate pe care le-au făcut în școlile în care învață. În a doua parte a zilei, tinerii europeni și-au dezvoltat abilitățile de lucru în echipă, au învățat dansuri tradiționale românești și  ucrainiene și au vânat obiective culturale prin Lugoj.

Joi, 4 mai 2023, elevii români și străini au învățat despre diversitate în mod direct, într-o excursie la Timișoara, unde au vizitat Muzeul Satului Bănățean și Muzeul de Artă din Timișoara, unde au avut posibilitatea să admire arta pictorului Victor Brauner. Pentru a înțelegere diferențele dintre Est și Vest, oaspeții au trecut pe la Memorialul Revoluției. Prin activitățile practice realizate, participanții la mobilitate și-au dezvoltat spiritul civic și competentele de comunicare în franceză.

Vineri, 5 mai 2023, a fost ziua evaluării. Dimineața, a început cu lecții de educație fizică, engleză și geografie pentru participanții din cele patru țări din proiect. Având în vedere numele acestei mobilități, Unitate în diversitate, și faptul că în curând va fi celebrată Ziua Europei, ziua a continuat cu o lecție despre istoria Uniunii Europene și cu activități de educație plastică care au scos în evidență creativitatea elevilor implicați. După-amiaza, participanții au realizat activități de evaluare și o instalație care să celebreze Uniunea Europeană și diversitatea bătrânului continent.

Nicolae SILADE

Despre admin 6224 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.