Actorul și Omul: Constantin Ilie – Zamă (14 septembrie 1951-3 mai 2023)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Constantin Ilie, cunoscut de către toată lumea drept Zamă, s-a născut la Lugoj, în 14 septembrie 1951. Timp de 30 de ani a fost inspector în cadrul Băncii Agricole Lugoj, devenită ulterior Raiffeisen Bank.

Din anul 2002 devine angajatul Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, pe postul de referent-contabil, iar din 2013 până la data pensionării, 1 octombrie 2016, a fost numit director al instituției. După pensionare a ales să servească instituția în continuare, angajându-se pe postul de referent, funcție deținută până în ultima zi a vieții sale.

Cu siguranță însă, cea mai importantă parte a vieții sale a fost lunga perioadă petrecută ca actor al Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj. A pășit prima dată pe scena teatrului lugojean, de care s-a îndrăgostit și pe care a slujit-o cu fidelitate și devotament, în anul 1973, anul acesta urmând să fie sărbătorit la împlinirea a 50 de ani de activitate.

A jucat cu talent și  dăruire totală în zeci și zeci de spectacole cu sute de reprezentații, în festivaluri și turnee pe scene din toată țara și străinătate: Lugoj, Timișoara, Reșița, Caransebeș, Arad, Turnu-Severin, Deva, Cluj-Napoca, Zalău, Brașov, Sibiu, Mediaș, Reghin, Buzău, Piatra-Neamț, Roman, Iași, Fălticeni, Galați, Tulcea, Călărași, Slatina, Caracal, București și pe scene ale unor orașe din Anglia, Franța, Italia, Austria, Grecia, Cehia, Ungaria,  Serbia și Republica Moldova.

Rolurile sale, răsplătite cu aplauze de miile de spectatori de pretutindeni, în piese antologice precum „Logodnicul American”, „Nevestele vesele din Windsor” (locul I la Festivalul de Teatru Internațional de la Londra), „Proștii sub clar de lună”, „Țarul Ivan își schimbă meseria”, „Asociația minunilor”, „În căutarea sensului pierdut”, „Broadway Melody”, „Pălăria florentină, „Hotel Mimosa”, „Nunta însângerată”, „Intrigă și iubire”, „Napoleon era fată”, „Chiritza”, „Republica de la Ploiești”, „Inspectorul de poliție”, „Generali în fuste”, „Cântăreața cheală”, „O noapte furtunoasă”, „Căsătoria”, „Jocul de-a vacanța”, „Jacques sau supunerea”, „Steaua fără nume”, „Gaițele”, „Hangița”, „Doctor fără voie”, dar și în piese pentru copii precum „Capra cu trei iezi”, „Trăznăi cu nătărăi”, „Cenușăreasa”, „Căsuța iepurașilor”, „Harap Alb”, „Motanul încălțat”, „De ce n-are ursul coadă”, „Pinocchio”, „Scufița Roșie”, montate sub „bagheta” unor renumiți regizori, precum Dan Radu Ionescu, Horia Ionescu, Stefan Andreas Darida, Alexa Visarion, Val Dobrin, Laurian Oniga, Ion Ardeal Ieremia, Maria Voronca, Anca Maria Colțeanu, Dan Mirea sau Sorin Misirianțu, vor rămâne adânc tipărite în memoria și în inimile tuturor celor cale au avut privilegiul să-i urmărească evoluțiile pline de savoare  pe scenă.

Prin plecarea sa, actorul și OMUL Constantin Ilie – Zamă a lăsat un gol imens atât pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” cât și în inimile tuturor celor care l-au cunoscut!

Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Lui!

Drum lin prietene drag!

Tudor TRĂILĂ

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.