Un sat al dacilor, scos la lumină, la Crivina-Nădrag, de arheologii de la Muzeul Național al Banatului

Un sat al dacilor a fost scos la lumină, la Crivina-Nădrag, de arheologii de la Muzeul Național al Banatului.

Arheologii Muzeului Național al Banatului au continuat cercetările în așezarea dacică de la Crivina-Leopoldsberg (com. Nădrag, județul Timiș), de la poalele Munților Poiana Ruscă. De această dată au descoperit resturile unei clădiri distruse de un puternic incendiu, petrecut cel mai probabil, la sfârșitul ultimului secol dinaintea erei noastre.

„Prinse între dărâmăturile antice, numeroase vase ceramice stau mărturie naturii domestice ale acestei clădiri. Multe dintre ele vor avea nevoie de mâna îndemânatică a restauratorilor pentru a putea fi readuse la forma lor inițială. Altele, mai norocoase, par ca și când ar putea fi folosite și astăzi.

Pe lângă acestea, câteva fragmente de bijuterii din sticlă stau mărturie asupra bogăției de culori existente în portul zilnic dacilor de pe aceste meleaguri.

Pentru a duce la bun sfârșit demersul din acest an, specialiștii MNaB au beneficiat de ajutorul mai tinerilor doctoranzi ai Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj și masteranzi ai Universității de Vest din Timișoara.

Totodată, echipa a beneficiat și de ajutorul comunității locale din satul Jdioara, reprezentată îndeosebi de Sebastian Weiss și Petru Eugen Bănățean Dunea, cărora le mulțumim cu acest prilej”,

transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului. (D. G.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.