Start ONG a apărut din dorința de a echilibra și a optimiza procesul de micro-finanțare a ONG-urilor tinere și a instituțiilor publice non-administrative. Este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și institutiilor non-administrative.
Au fost depuse 82 de proiecte în cadrul celui de-al cincelea apel al programului, iar în urma evaluării, 11 dintre proiectele depuse au fost finanțate.
„Ne numărăm printre cei 11 câștigători care au aplicat în luna iulie la un grant prin programul Start ONG, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow și au câstigat, din cele 82 de proiecte depuse, un fapt care a demonstrat că ONG-urile nu iau vacanță nici vara, ci caută soluții pentru a răspunde nevoilor comunităților”, a declarat Flavia Rosana Capraru, reprezentantă FOA – Fusion of Arts.
„Între mit și adevăr istoric” își propune să fie un proiect pilot care poate fi extins la nivel de țară, într-un moment în care copiii și tinerii au nevoie de povești cu eroi adevărați, modele de urmat și mai ales să își cunoască istoria ca să poată să își iubescă țara.
Pornind de la povestea lui Bela Lugosi, un actor celebru de cinema si de teatru născut la Lugoj, primul actor care a jucat în rolul lui Dracula și de la faptul că personajul mitic Vlad Țepeș este mai cunoscut decât cel real, prin acest proiect Asociația FOA își propune diseminarea adevărului istoric.
Bela Lugosi spunea despre actori: „Cea mai mare ambiție a unui actor este să-și creeze rolul său propriu, definitiv și original, un personaj cu care va fi asimilat pentru totdeauna. În cazul meu acest rol este cel al lui Dracula.”
Personajul Dracula, asa cum este el perceput în zilele noastre, datorită dezinformării, promovării mediatice masive – desene animate, filme, jocuri online, reclame și chiar brand de țară, apare ca o interferență între numeroase legende care au circulat de-a lungul timpului, între romanul irlandezului Bram Stoker și între faptele reale, istorice, ale domnitorului Vlad Țepeș, supranumit și Drăculea.
Impactul acestor abordări are consecințe negative asupra adevărului istoric, dar mai ales a percepției deformate atunci când vine vorba de Vlad Țepeș, pe care de cele mai multe ori copiii și tinerii nu îl prea cunosc.
Proiectul va cuprinde mai multe activități în perioada august-decembrie 2019. Așadar vor avea loc ateliere de scriere creativă, ateliere de pictură heraldică și arte decorative, o expoziție în luna octombrie, un masterclass de istorie pentru elevi și un seminar pentru profesori-metode, concepte și noțiuni necesare cunoașterii și cercetarii istorice în luna noiembrie.
AL PRESS
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns