Un fost miliardar american e fericit după ce și-a donat întreagă averea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un întreprinzător american, cândva miliardar, şi-a realizat visul. Acela de a ajunge, la bătrâneţe, sărac. Chuck Feeney, în vârstă de 89 de ani, a donat opt miliarde de dolari pentru diferite cauze umanitare.

Feeney se declară fericit că a rămas fără bani şi spune că este mult mai plăcut să dăruieşti încă din timpul vieţii, şi nu prin testament. În 1960, Chuck Feeney a întemeiat o reţea de magazine fără taxe în aeroporturi. Compania s-a extins până la nivelul unui gigant comercial. Devenit miliardar, Feeney s-ar fi putut bucura în linişte de bogăţie. Dar continua să ducă o viaţă modestă şi avea un singur gând: să-şi împartă, prin acte de binefacere, averea înainte de a părăsi această lume. După ce a împărţit sume consistente rudelor, miliardarul a trecut la donaţii. Jumătate din avere s-a îndreptat către proiecte educative sau ştiinţifice. Cel mai recent este un centru tehnologic, finanţat cu 350 de milioane, care va schimba faţa unui cartier neglijat din New York.

Peste 870 de milioane au fost alocate apărării drepturilor omului, iar alte 700 de milioane, obiectivelor de sănătate, nu doar în Statele Unite, ci şi în Vietnam. Şi procesele de reconciliere din Irlanda de Nord sau Africa de Sud au beneficiat de mărinimia lui Feeney. Revista Forbes l-a numit „James Bond al filantropiei”. Iar alţi miliardari, ca Bill Gates şi Warren Buffett, s-au inspirat din exemplul său. Chuck Feeney a mers, însă, până la capăt: şi-a donat, acum, ultimii bani şi a închis fundaţia. Nu a rămas chiar sărac deoarece pusese deoparte, ca fond de pensie pentru el şi soţie, două milioane de dolari. O sumă totuşi neînsemnată faţă de miliardele la care a renunţat cu generozitate.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.