Tratamentul herniei de disc fără operație

In cele mai multe cazuri, tratamentul unei hernie de disc se face prin metode conservatoare, inclusiv osteopatie si exercitii fizice specifice, si doar in cateva cazuri trebuie sa se recurga la interventie chirurgicala. Coloana vertebrala este formata din vertebre care sunt separate de discurile intervertebrale, formate dintr-o substanta gelatinoasa. Ruptura inelului fibros al discului intervertebral (tesut fibros care mentine discul gelatinos in pozitia corecta), se identifica cu termenul de hernie de disc.

O parte a discului curge si comprima radacinile nervoase ale coloanei vertebrale provocand dureri severe. Hernia de disc este mai frecventa in regiunea lombara si cervicala, asta pentru ca acestea sunt zonele cu cea mai mare suprasolicitare in greutate si cele mai expuse miscarii. Acest articol va ajuta sa intelegeti care sunt cauzele si care este tratamentul nechirurgical, dar conservator al herniei de disc. De asemenea, veti putea apela la tratament hernie de disc Bio-ortoclinic.ro.

Ce este hernia de disc?

O hernie de disc se dezvolta mai frecvent in partea inferioara a spatelui (coloana lombara) sau in regiunea gatului (coloana cervicala). Este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate si ale picioarelor. Aproximativ 80% dintre oameni vor suferi de dureri de spate in timpul vietii. Dintre acestia, 10-30% vor avea hernia de disc drept cauza a durerilor de spate. De multe ori, hernia de disc este foarte dureroasa si invalidanta. Multe studii arata ca tratamentul herniei de disc are loc cu terapii conservatoare, precum osteopatia, kinetoterapie si exercitii fizice.

Hernia de disc face parte din discul intervertebral (nucleul pulpos sau inelul fibros) care iese din spatiul sau intervertebral. Diagnosticul de hernie de disc este confirmat prin teste specifice, precum imagistica prin rezonanta magnetica. Ceea ce este evidentiat prin diagnosticele imagistice nu reflecta intotdeauna starea clinica reala a simptomelor pacientului. Multe studii indica faptul ca mai mult de 60% din hernia de disc vazuta prin imagistica sunt asimptomatice. Deci nu exista o corelatie clinica cu imaginile. Pacientul poate avea o hernie extrudata sau proeminenta, chiar si fara a avea niciun fel de durere sau disconfort!

De aceea, evaluarea unui medic specialist in caz de dureri de spate devine fundamentala, pentru a pune un diagnostic corect si in consecinta tratamentul corect.

Discul intervertebral este un amortizor, care absoarbe sarcinile si impacturile la care este supusa coloana vertebrala zilnic. Trebuie sa evitam supraincarcarea acestora. Cand alergi, de exemplu, de fiecare data cand pui piciorul pe pamant, spatele are un impact daunator. Cand mergi, se intampla acelasi lucru. Miscarile de rotatie, inclinare si flexie/extensie creeaza, de asemenea, o suprasolicitare asupra coloanei vertebrale.

La nastere, miezul discului este alcatuit in proportie de 80% din apa, insa odata cu varsta acest procent scade si odata cu el si capacitatea sa de a gestiona suprasolicitarile. Cand discul este in stare buna de sanatate si bine hidratat, are o capacitate optima de a mentine presiunea hidrostatica. Cel mai important lucru pe care il putem face pentru a ne proteja discurile este miscarea corecta, sa avem o postura buna si sa bem multa apa pentru o hidratare optima.

Miscarea

Motivul pentru care miscarea si o postura buna sunt importante pentru tratamentul unei hernii de disc este ca discurile amortizeaza sarcina asupra corpului nostru. Daca nu ne miscam, exista o presiune constanta care impinge miezul discului spre exterior, iar in timp acesta slabeste. Discurile absorb apa din mediul inconjurator si daca sunt sub presiune constanta (compresie), nu pot absorbi apa. Fara apa, discurile isi pierd o parte din presiunea hidrostatica si proprietatile de amortizare. Cand discurile sunt deshidratate, peretii sai se pot usca si slabi, reducand capacitatea de a mentine miezul in interior, ca un baraj slabit care retine apa.

Postura

Postura este o constanta fundamentala pentru eliminarea durerii si pentru tratarea unei hernii de disc. De fiecare data cand ne coboram aplecand spatele, scurtam durata de viata a inregistrarilor noastre. Acest lucru se datoreaza faptului ca cu aceasta miscare punem multa presiune pe discurile de la baza coloanei vertebrale.

A avea o postura corecta este ideal pentru protejarea discurilor vertebrale si evitarea supraincarcarii cervicale si spatelui, care altfel s-ar putea bloca mai usor. Chiar si atunci cand muschii slabesc exista o crestere a presiunii asupra discurilor, deoarece acestea sunt sustinute mai putin si apasate mai mult.

Tratamentul herniei de disc

Vestea buna este ca organismul este capabil sa se vindece singur, asta atunci cand sunt indeplinite conditiile potrivite si vatamarea nu este prea grava. Daca durerea nu se amelioreaza, corpul nostru va mentine o stare de aparare, adica va ramane cu muschii contractati si cu putina capacitate de miscare.

Osteopatia este o terapie manuala, care la fel ca altele in acest caz, are ca scop tratarea unei hernii de disc fara interventie chirurgicala. Cand ai hernie de disc, osteopatul va incerca sa reechilibreze intregul corp, si nu doar acolo unde exista durere. Pentru tratament se vor folosi diverse tehnici, atat pentru eliminarea tensiunii musculare, cat si pentru imbunatatirea mobilitatii articulare si reducerea durerii.

O parte fundamentala a terapiei herniei de disc este de a recupera mobilitatea si de a permite corpului sa se vindece singur. In prezenta unei hernii de disc, este important sa se trateze nu numai coloana vertebrala, ci si intregul corp. Daca exista o parte a corpului care nu se misca si nu functioneaza asa cum ar trebui, aceasta poate crea forte suplimentare de presiune asupra discului provocand durere, rigiditate musculara si scaderea mobilitatii. Scopul tratamentului herniei este de a reechilibra postura si corpul pentru a elimina excesul de forte si suprasolicitarea.

Despre admin 6811 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.