Traian Vuia, 150 de ani de la naștere (XIX). 8 octombrie 1972, o zi istorică pentru localitatea omonimă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ilustrul inventator s-a impus târziu nu numai în lumea științifică, chiar dacă realizase cercetări remarcabile – primul zbor din lume cu un aparat mai greu decât aerul, cu mijloace proprii de bord și alte invenţii importante în domeniul aviaţiei şi a ştiinţei termice şi termodinamice – dar și în conștiința și aprecierea făgețenilor drept cea mai reprezentativă personalitate din Țara Făgetului.

Într-un răspuns dat în anul 1929 la Chestionarul lansat de Ioachim Miloia, director al Muzeului Banatului, preotul Dimitrie Iosof din Bujor atrăgea atenția asupra personalității celui care a copilărit și în parohia pe care o păstorea:

„Este vrednic de amintit că marele savant și filantrop român din Paris Dl. Traian Vuia este fiul comunei noastre, având și o soră – o vrednică țărancă – în comună. Dl. Vuia, mândria neamului, este idolul comunei care-l venerează”.

Din 1 februarie 1958 comuna Bujoru se va numi Traian Vuia, iar la 1 martie 1959 s-a inființat Gospodăria Agricolă Colectivă „Inginer Traian Vuia”. Indiscutabil, cea mai amplă mediatizare a inventatorului s-a făcut în 1972, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la naștere.

Organizate sub egida U.N.E.S.C.O, acțiunile  au avut puternice reverberații și în zona Făgetului. La simpozionul organizat la Opera din Timișoara în 6 octombrie 1972, în prezidiu pe lângă prim-secretarul Comitetului județean PCR Timiș Mihai Telescu, a secretarului cu propaganda Ion Iliescu, a academicianului Remus Răduleț, vicepreședinte al Academiei Române, a prof. univ. dr. Ioan Anton, rectorul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara etc., erau prezenți profesorul Dumitru Iliescu, directorul Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget și Ion Grecu, secretarul Comitetului de partid din comuna Traian Vuia. Ziua de 8 octombrie 1972 va rămâne drept una de referință în istoria comunei Traian Vuia, când o delegație județeană condusă de Mihai Telescu și Ion Iliescu se deplasează în comună.

În prezența a sute de oameni din comună și din alte localități din zona Făgetului, s-a dezvelit o placă cu medalion pe locul casei natale din Surducu Mic și un bust al inventatorului în localitatea Traian Vuia, realizat de sculptorul Ina Popescu și turnat în bronz de un grup de ingineri și maiștri de la Uzinele Mecanice Timișoara. Bustul, având o greutate de 1.100kg, o lucrare inedită pentru specialiștii de la UMT, a fost comandat în luna septembrie și s-a realizat în 2 octombrie, după ce s-a lucrat neîntrerupt, timp de 60 de ore. Primul secretar a tăiat panglica inaugurală a căminului cultural din Traian Vuia, unde s-a amenajat și o expoziție dedicată vieții și activității inventatorului.

Pe scena noului cămin cultural, s-a desfășurat, în prezența reprezentanților organelor județene de partid și a unui public numeros, un spectacol dedicat aniversării centenarului Traian Vuia, deschis de corurile reunite „Ion Vidu” din Lugoj și căminului cultural din Sin-tești, cu cântecele „Mândră zi a bucuriei” și „Glorios partid”. La reușita spectacolului au contribuit și alte formații artistice: tarafurile Căminului cultural din Făget și Casei de Cultură din Lugoj, ansamblul „Timișul” din Timișoara și brigada artistică din comună, care a prezentat un sugestiv program, „Omagiul lui Vuia”, manifestarea încheindu-se cu o serbare câmpenească.

Dumitru TOMONI

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.