Top 7 minerale esențiale pentru sănătate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/cheerful-woman-enjoying-breakfast-in-morning-3771067/ 

Fundamentale pentru creștere și sănătate, mineralele îndeplinesc mai multe funcții importante în organism, inclusiv formarea oaselor, reglarea fluidelor corpului, creșterea imunității și participarea la procesele vitale ale celulelor.

Funcționarea perfectă a organismului derivă din integrarea lor, la fel cum se întâmplă pentru diferitele vitamine.

Cele mai importante minerale necesare pot fi găsite fie în alimente, fie în suplimente alimentare.

Calciul

Calciul este elementul principal pentru formarea oaselor și a dinților. 99% din cantitatea de calciu existentă în organism se află în schelet și dinți. Restul de 1% este utilizat pentru reglarea mușchilor, în special al inimii, pentru coagularea sângelui, hrănirea celulelor și pentru eliberarea de energie și transmiterea impulsurilor nervoase.

Pentru aceste funcții din urmă, organismul trebuie să aibă o sursă de calciu. Dacă nu-i oferim în alimentație acest mineral, este nevoit să utilizeze din resursele proprii, adică din oase.

Pentru a-i oferi organismului necesarul de calciu, avem două variante:

  • consumăm alimente bogate în acest mineral;
  • completăm dieta zilnică prin suplimente alimentare (în plus, din farmacii poți alege un complex de minerale ce acoperă mai multe nevoi nutriționale, precum Calciu Magneziu Zinc Dr.Max).

Principalele surse alimentare de calciu sunt reprezentate de lapte și produse lactate, broccoli și varză, pește, oleaginoase (nuci, migdale, fistic) și leguminoase.

Consumat în cantități adecvate este deosebit de important în timpul creșterii și dezvoltării când organismul îl acumulează în oase.

Fosforul

Fosforul este al doilea cel mai bogat mineral din organism, după calciu, fiind prezent în fiecare celulă din corp. Este un alt nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților.

De asemenea, este necesar pentru creșterea, întreținerea și repararea celulelor și țesuturilor.

Alimentele care sunt mai bogate în fosfor sunt, în general, și surse bune de proteine. Lista lor include leguminoase, ouă, carne, lapte, dar și cereale și legume.

Magneziul

Magneziul joacă un rol structural în os, influențează conducerea impulsurilor nervoase și contracția musculară.

Este considerat esențial în reducerea senzației de oboseală, dar și în cazul transpirației abundente, de exemplu de către cei care practică sport și fitness.

Exemple de alimente care conțin magneziu sunt legumele cu frunze verzi, leguminoasele, oleaginoasele (nucile, migdalele, fisticul) și cerealele integrale. De asemenea îl poți găsi și în carne, pește și lapte, dar în cantități mai limitate.

Potasiul

Potasiul contribuie la funcții esențiale pentru organism: funcționarea mușchilor, în special al inimii, reglarea tensiunii arteriale, echilibrul normal al apei și pH-ului din corp, impulsuri nervoase și digestie.

Deoarece el nu este produs în mod natural de organism, este esențial să consumi alimente în potasiu.

Alimentele bogate în potasiu includ mai multe soiuri de fructe și legume. În plus, leguminoasele și oleaginoasele sunt și ele o bună sursă a acestui mineral.

Sodiul

În cantități limitate, sodiul contribuie la reglarea tensiunii arteriale, coagularea sângelui și menține activitatea musculară în parametri normali.

Este prezent în sarea de masa dar și în multe alimente, motiv pentru care deficiența de sodiu e rar întâlnită.

Pentru a evita excesul de sodiu, experții în nutriție sfătuiesc să nu exagerezi prin adăugarea de sare în timpul gătitului.

Sulful

Sulful este un component important al proteinelor prezente în corpul uman. De asemenea, principalele sale surse alimentare sunt alimentele bogate în proteine.

Se găsește în carne, ouă și derivate din lapte, dar și ceapă și usturoi.

Clorul

Clorul este important pentru menținerea echilibrului electrolitic al organismului. Este una dintre substanțele anorganice dizolvate în transpirație și este fundamentală pentru producerea de sucuri gastrice.

Una din sursele sale principale este sarea de gătit (clorură de sodiu), însă poate fi găsit și în alimente, precum: roșii, salată, țelină, alge sau măsline.

În concluzie, este esențial sa înțelegi cât de importantă este alimentația sănătoasă, bogată în vitamine și săruri minerale. Lipsa acestora poate compromite funcționarea normala a organismului și poate duce la insuficiențe grave ale acestuia.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.