Tineri lugojeni de excepţie: fraţii Filea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Remus V. GIORGIONI

Familia Filea – a se vedea ce frumos alunecă această sintagmă pe aliteraţia literei l! – s-a mutat la Lugoj de la Bocşa în urmă cu 24 de ani (1998). S-au făcut lugojeni în prima tinereţe, şi se pare că această mutare/mişcare le-a fost de folos. Întorcându-ne acum la obiectul intervenţiei noastre (care ne este şi subiect!), putem spune că cei doi fraţi Filea, Raul şi Denis, au multe în comun – dar şi aspecte care îi deosebesc. De aceea îi vom trata şi împreună, şi diferenţiat, după caz. Ei sunt lugojeni get-beget: primul, născut pe 2 aprilie 2000, iar fratele său pe 18 februarie 2002. Au urmat amândoi grădiniţa germană şi Şcoala Generală nr. 6 (Anişoara Odeanu). Liceul l-au terminat la Haşdeu – secţia Mate-Info.

Şi, cum era de aşteptat, au urmat şi aceeaşi facultate (s-au luat oare unul după altul?). Au optat pentru aceeaşi specialitate: F.M.I. – Facultatea de Matematică-Informatică (iar nu Fondul Monetar Internaţional…), la Universitatea de Vest Timişoara. Secţia: Informatică-Engleză – adică au studiat toate disciplinele în limba engleză. Raul este proaspăt absolvent, iar Denis este în anul doi. Deşi au fost amândoi copii cuminţi şi ascultători – iar la şcoală silitori – de aici încolo drumurile lor se cam deosebesc (nu se despart… Numai când vor opta pentru variante diferite de serviciu şi vor avea fiecare o familie s-ar putea vorbi despre aşa ceva). Vom vedea în ce sens.

Brevet de pilot. Barba non facit filosofum…

Deşi visa încă de prin clasa a doua să devină pilot, în clasa a XII-a Raul realizează că acest vis va rămâne la nivel de pasiune. Dar nu simplă pasiune copilărească, fiindcă într-o vară, după anul întâi de facultate, se înscrie la Şcoala de pilotaj de la Arad. În vara aceea, a anului 2020, studiază cele 9 manulale de curs, iar examenele (tot 9) le-a susţinut la Bucureşti. În urma acestui fapt, s-a ales cu un brevet de pilot: Licenţă de Pilot Aeronave Ultrauşoare şi Motorizate, eliberată de Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin Aeroclubul României.

(Dacă într-o zi veţi auzi un uşor bâzâit pe cer – şi un claxon ca de automobil (?) să ştiţi că trece lugojeanul nostru cu avionul… personal, spre a ateriza pe aeroportul din Caransebeş… Gluma aceasta am inventat-o pentru fetele cărora le place aerul rarefiat al înălţimilor spirituale, mai degrabă decât cine ştie ce avantaje terestre. Şi caută un băiat frumos la suflet, nu numai cu barbă; cu toate că, se cunoaşte, cuvântul bărbat vine de la barbă…). În domeniul zborului, Raul a luat Premiul întâi pentru aterizare la punct fix. Terminând facultatea, acum lucrează la o firmă germană din Timişoara.

Pe de altă parte – de partea lui – Denis este pasionat de matematică. De mic i-a plăcut geografia (astronomia – iar mai târziu, probabil, dacă-şi va lua o soţie mai comodă –  gastronomia!). Acum, pe lângă cursurile din facultate, studiază în particular matematici superioare, care depăşesc nivelul colegilor săi (calcul infinitezimal – o ramură a Analizei Matematice). În copilărie, Denis a jucat şi teatru: a jucat în multe piese la Festivalul de teatru pentru copii, fiind de fiecare dată premiat. (Dar reporterul l-a putut vedea şi în scenetele de Crăciun desfăşurate la biserică, sau cu alte prilejuri sărbătoreşti, jucând câte un rol esenţial.) Ca-racter ales, mai tânărul Denis, este şi foarte discret, el nu se amestecă cu nimeni. Dacă vede că un grup în care-a intrat este gata închegat, are un lider cu atribuţii gata decise,liber ales şi recunoscut, el se retrage şi stă în espectativă.

Dar, la capitolul pasiuni – constructive, de bună seamă – este absolut necesar să menţionăm muzica. Fraţii Filea cântă în corul Bisericii Harul, în orchestră, dar fac parte şi din grupuri muzicale de excepţie: un cvartet de coarde (cântă la vioară); un grup select de cca 10 persoane, care cântă folosind negative muzicale: Grace Singers, conduşi de Doru Lazăr. Cântă adesea duet: Denis la fluier sau flaut, iar Raul la vioară. Participă la toate activităţile importante ale tineretului baptist din oraş: Ora de Tineret de sâmbătă seara (îndrumător, pastorul asistent Gabriel David). Ta-bere de vară: Surduc, Brădăţel, Albeşti de Muscel etc.

De asemenea, sub îndrumarea unui pastor arădean, cei doi fraţi merg aproape vară de vară în Oltenia, participând la un Club de vacanţă pentru copii din medii defavorizate. Biserici baptiste din Oltenia (unele nou înfiinţate de pastoral Gigel Olariu, dar şi dintre cele mai vechi) adună în jurul lor, alături de copiii bisericii, alţi copii din sat şi colegi de-ai lor care au nevoie de educaţie sănătoasă, pe baze biblice; dar şi de o masă bună: hrană spirituală şi materială. Raul traduce, din când în când, cu câte un prilej, la întâlnirile de tineret (dar şi de la amvonul Bisericii) câte un oaspete străin, vorbitor de limbă engleză.

Câteva cuvinte despre familia Filea

Mama celor doi fraţi, Claudia Filea, este profesoară de Română şi directoare a Liceului Teoretic Harul, iar tatăl, Nelu, tâmplar de lux, este angajat al Bisericii Harul, la întreţinere. Dna Claudia a absolvit Universitatea Bucureşti, Teologie-Litere, avându-i profesori pe Nicolae Manolescu (peşedintele Uniunii Scriitorilor din România) şi pe Mircea Cărtărescu, scriitor cunoscut, principalul nostru candidat la Premiul Nobel pentru Literatură. Care, prin tată, este bănăţan de-al nostru – de la Ictar-Budinţ. Aşa că, de se va întâmpla minunea, ne vom bate cu cărămida în piept şi vom bifa al doilea Nobel bănăţean, după Herta Müller…

Întrebându-i pe cei doi soţi despre motivele mutării la Lugoj – când alţii se mută direct în… străinătate – mi-au spus că doamna avea o mătuşă care a plecat în America şi le-a vândut apartamentul. Şi-apoi (oricâtuşi…), Lugojul este o mică metropolă, faţă de alte oraşe mai mici.

De menţionat, la capitolul pasiuni, că cei doi fraţi iubesc şi sportul; au jucat în echipa de handbal, antrenându-se la Sala Sporturilor Lavinia Miloşovici. Întotdeauna au avut o relaţie bună – au făcut echipă împreună în toate domeniile – mamei lor plăcându-i să-şi  vadă copiii ca pe un cuplu biblic, cunoscut printr-o bună colaborare: Moise şi Iosua. Unul, bun lider politic şi religios – celălalt un războinic sfânt, cuceritor al Ţării promise. Raul este şi lider în organizaţia de tineri creştini, OSECT – Organizaţia Studenţilor Creştini Evanghelici Timişoara. Dar – materialul fiind vast – vă vom ţine la curent, în timp, despre evoluţia acestor doi fraţi; şi a tuturor tinerilor prezentaţi de noi cândva la această rubrică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.