
Remus V. GIORGIONI
Ziua bună, care „se cunoaşte de dimineaţă”. Un copil exemplar
În repetate rânduri, ziarul nostru a scris despre rezultatele deosebite obţinute în străinătate, la competiţii internaţionale, de elevi sau studenţi lugojeni.
Ultimul de care ne amintim a fost elevul bredicean Andrei Croitoru, care a obţinut rezultate excepţionale la matematică, în cadrul International Online STEAM Olympiad: punctaj maxim, o sută de puncte.
Articolul a apărut în ultimul număr pe anul trecut al ziarului nostru, sub semnătura colegei noastre – profesoară excepţională, în plus, scriitoare apreciată pe plan mondial -, Ela Iakab. Care, aflându-se în miezul problemei, este cea mai în măsură să identifice tineri deosebiţi, care s-au remarcat cu diferite prilejuri, la nivel planetar.
De data aceasta o avem în vizor pe Frenanda Bărbosu, născută la Timişoara (dar locuind în Lugoj) în anul 2002. Ea are patru fraţi: trei fete şi un băiat, Fernanda fiind cea mai mare.
A fost un copil cuminte şi silitor, iar ca elevă a strălucit în toate clasele, începând din cele elementare – dovada supremă fiind rezultatul de la bacalaureat: 9,93; nota aceasta contând cel mai mult în admiterea la colegiul englez la care învaţă acum. Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, spune cunoscutul proverb.
La fel putem spune despre Fernanda Bărbosu, că s-a evidenţiat ca un copil bun şi ascultător, încă de la grădiniţă, cea din Microraion I. A urmat apoi clasele primare la Şcoala Generală nr.4, iar gimnaziul şi liceeul la „Iulia Haşdeu”.
O admitere şi un Brexit. Sheffield Hallam University şi biblioteca sa
Admiterea elevei noastre lugojene la colegiul londonez şi începerea cursurilor s-a produs în septembrie 2020, cam în aceeaşi perioadă cu fenomenul numit „Brexit” (de fapt, cu puţin timp înainte).
„Am decis că vreau să studiez în străinătate din simplul motiv că domeniul de care sunt interesată nu este atât de bine dezvoltat în România”, ne spune studenta noastră, care în prezent este în anul doi la Relaţii Publice şi Media la numitul colegiu londonez, situat la cca 260 de km de Londra.
Procesul de admitere a fost relativ simplu, constând în câţiva paşi necesari (interviu etc.), factorul decisiv fiind media de la bacalaureat. Media minimă cerută fiind de 8,50, studenta lugojeană a trecut cu brio acest test, ea obţinând în învăţământul românesc 9,93.
„E un fel de curs hibrid, o combinaţie de trei. Câteva exemple de materii de studiu ar fi: Producţie video, Comunicare globală sau Branding”, ne mai declară studenta. La care se mai aduaugă scrierea de ştiri şi articole de presă, comunicare pe timp de criză – cum ar fi cea de faţă, războiul din Ucraina.
Mai aflăm că programul de studii este destul de lejer şi opţional; el presupune trei cursuri pe semestru, cu câte două ore de seminar săptămânal pentru fiecare. Baza mare în învăţământul din UK se pune pe iniţiativă particulară şi studiu individual – cca 25-30 de ore săptămânal: „Nimeni nu te stresează să faci ceva, înveţi exact atât cât vrei…
Asta înseamnă că majoritatea timpului meu e petrecut în bibliotecă”. (Dar, ne întrebăm şi noi aşa, ca tot omul: toate acestea sunt bune şi frumoase până când vine examenul, când trebuie să dovedeşti că ai învăţat ceva; să spui sau să scrii ceva concret.)
Durata de studii şi împărţirea timpului. Resursele disponibile
Studenta noastră, Fernanda Bărbosu (care locuieşte în campusul universităţii), se declară foarte mulţumită de sistemul de învăţământ englezesc. Studenţii au la dispoziţie toate resursele necesare unui viitor jurnalist profesionist: studiouri de radio şi televiziune, echipament profesional, folosit pentru acele proiecte personale care se dovedesc viabile.
Profesorii sunt cu toţii de calitate, buni profesionişti: experţi, fiecare în domeniul lui (în care şi activează practic). „Cursul meu este un mix între teorie şi practică, ceea ce înseamnă că în timpul studiilor lucrăm cu clienţi reali, la proiecte reale”.
Durata de studii este de patru ani, anul care urmează – anul trei – fiind dedicat în întregime practicii. Concret, aceasta înseamnă că facultatea ajută studentul să-şi găsească un loc de muncă plătit, unde să lucreze timp de 6 pînă la 12 luni ale anului.
Dar – aflăm de la Fernanda – cum Marea Britanie nu obişnuieşte să acorde burse de merit (ci doar în mod cu totul excepţional, când studentul nu are mijloace să se întreţină: are probleme de sănătate sau un părinte decedat etc.), studenţii străini trebuie să se întreţină singuri, la fel ca toţi ceilalţi.
Deoarece domeniul ales este atât de divers, şi opţiunile sunt pe măsură. Astfel încât Fernanda, care s-a acomodat foarte repede la cultura şi modul de viaţă englezesc, s-ar putea să rămână acolo după terminarea facultăţii. Dar la fel de bine s-ar putea să revină în ţară sau în altă locaţie din Europa:
„Nu sunt încă sigură ce vreau să fac după terminarea studiilor. Nu ţin neapărat să rămân aici – nu ţin neapărat nici să mă întorc în România. Depinde de ce oportunităţi se mai ivesc!”
Iar noi, la aceasta, ce am putea să mai spunem? Una dintre oportunităţi ar fi ziarul Actualitatea din Lugoj, măcar pentru anul de practică. (Cu condiţia ca salariul să-l plătească partea englezească…)
Sau măcar pe parcursul vreunei vacanţe, petrecute de ea acasă la Lugoj. Anyway – vasăzică, orice ar fi – noi îţi urmăm baftă, dragă Fernanda, şi te aşteptăm să revii în ţară după terminarea studiilor, dacă nu la ziarul local, atunci la vreun cotidian naţional de mare tiraj, care are nevoie de „cadre” tinere şi bine pregătite.
Urmărește-ne pe Telegram și Google News
Lasă un răspuns