Sunt partidele lugojene pregătite pentru alegerile anticipate? O scurtă „radiografie” a situației politice locale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Dacă vor fi sau nu alegeri anticipate la Lugoj, nu se știe, încă, sigur. Doar zvonuri și speculații. Vom ști sigur doar în ziua în care Guvernul României va transmite clar acest lucru. Dar sunt șanse mari, totuși, ca ele să aibă loc în primăvara viitoare. Chiar dacă legea este foarte clară sub acest aspect, ar mai trebui să fie și voință… La nivel național, două partide politice de opoziție, Forța Dreptei și USR, au „dus” acest subiect în instanța de judecată. Asta presupune că, cel mult până în primăvară, vom ști sigur dacă vor fi alegeri anticipate sau nu.

Până acum, prin ce a apărut prin presa locală, doar un singur partid local și-a exprimat clar opțiunea pentru aceste alegeri. Este vorba de principalul partid de opoziție, PSD. Liderul acestei formațiuni politice, Călin Dobra, pare mai hotărât ca niciodată să câștige votul lugojenilor, chiar dacă va fi o perioadă scurtă, de doar 2 ani, și nu va beneficia de aportul unei majorități în consiliul local:

„Lugojul și lugojenii merită mult mai mult decât ceea ce se întâmplă acum. Această instabilitate actuală, din administrația locală, nu poate duce la nimic bun. Chiar dacă unii se laudă că obțin finanțări, totul este zero. Ar fi cazul ca administrația lugojeană să aibă parte de o stabilitate pe care doar alegerile parțiale o vor putea da. La nivelul organizației locale a PSD, cred că am reușit până acum să construim o echipă nouă, tânără, profesionistă, care are capacitatea de a susține proiectele de dezvoltare ale municipiului Lugoj. Candidatura mea se bazează pe experiența pe care am obținut-o din funcțiile de subprefect, vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean. Sunt convins că am capacitatea de a susține proiectele de dezvoltare a municipiului așa cum ar merita, în baza potențialului pe care îl are”.

– Călin Dobra, pentru http://www.augustinbercean.ro și Săptămânalul Actualitatea.

Formațiunea politică USR Lugoj pare la rândul ei hotărâtă în ceea ce privește viitoarele alegeri. Liderul local  al USR, medicul Erwin Floroni, considerat de către unii „principalul contracandidat pentru funcția de primar”, așteaptă însă verdictul pe care îl va da partidul pe care îl conduce:

„Încă nu am discutat acest aspect în cadrul USR Lugoj, cel al alegerilor anticipate pentru funcția de primar. Așteptăm mai întâi să fie anunțate. Încă nu e ceva cert. Când vom ști exact data alegerilor, indiferent că vor fi peste 2 luni sau peste 2 ani, vom hotărî la momentul respectiv ce și cum. Cine va participa din partea USR Lugoj la aceste alegeri va fi hotărât în mod democratic de către membrii USR Lugoj, propunere care urmează să fie validată de către USR Timiș. Dacă acea persoană voi fi eu, sigur voi accepta. De aceea am intrat în politică, pentru a face ceva pentru comunitate. Vedeți cum arată orașul… Voi candida și pentru că nu doresc să-i dezamăgesc pe cei care și-au pus speranța în mine.”

– Erwin Floroni, pentru http://www.augustinbercean.ro și Săptămânalul Actualitatea.

Un alt partid lugojean, tot cu reprezentare în Consiliul Local, nu pare a fi entuziasmat de aceste alegeri. Este vorba de către PMP, care, prin vocea liderului Fedor Mașnița, dă ca fiind mai mult ca sigură neparticiparea:

„Nu am avut discuții încă despre ce facem în cazul în care se anunță alegeri parțiale. Eu, personal, cred că nu vom nominaliza pe cineva la aceste alegeri. PMP Lugoj este în reconstrucție, căutam membri, candidat de primar, încercăm să ne consolidăm poziția pe scena politică locală și județeană ș vrem să redevenim o filială puternică. Toate planurile sunt făcute pentru 2024 (…)”

– a declarat Fedor Mașnița pentru Lugojinfo.ro 

PNL Lugoj, marele câștigător pe toate fronturile în urbea noastră în alegerile din 2020, nu și-a exprimat, până acum, nicio opțiune. Adevărul e că ar fi și greu să o facă, la ce haos a lăsat Buciu în filiala lugojeană… Claudiu Buciu, fostul președinte, este „pe nicăieri”, la ora actuală, în acest partid. Va deveni el, până la urmă, opțiunea PNL Lugoj la viitoarele alegeri anticipate? Greu de spus… Dacă este să ne raportăm la relația existentă între Buciu și liderul județean al PNL, Alin Nica, acest lucru pare imposibil. Va candida Claudiu Buciu, în acest caz, ca independent? Eu sunt convins că o va face. A mai făcut-o și în trecut. Campania electorală a și început-o cam de vreo 3 luni pe pagina personală de facebook, campanie promovată „masiv” de o parte a presei locale.

(Aș fi dorit și o declarație a fostului primar referitoare la aceste alegeri, dar dialogul nu este deloc un atribut al domniei sale. Cel puțin, nu în relația cu mine…)

Chiar dacă nu are reprezentant în Consiliul local, ar trebui luat în calcul și formațiunea politică lugojeană AUR. Deși este mai puțin vizibilă în media locală, eu cred că acest partid va avea un impact destul de serios la viitoarele alegeri. Liderul AUR Lugoj, Alexandru Sîrbescu, nu exclude varianta participării la alegerile parțiale, dar nu este o prioritate pentru partid:

„Avem o listă cu potențiali candidați pentru alegerile locale, dar, momentan, nu ne concentrăm 100% asupra acestui aspect, deoarece încă nu se știe dacă vor fi alegeri… În orice caz, sigur nu vom fi luați prin surprindere! Prioritatea noastră în momentul acesta este aceea de a fi printre oameni, să încercăm, ca de obicei, să ascultăm problemele tuturor și să le rezolvăm, așa cum putem.”

– a declarat Alexandru Sîrbescu pentru http://www.augustinbercean.ro și Săptămânalul Actualitatea.

Chiar dacă nu au spus-o răspicat, din câte mi-am dat eu seama, cam toate partidele sunt pe „baricade”. Va fi o campanie electorală liniștită? Nu prea cred. La cât au fost de atacați până acum cei doi lideri ai opoziției, Dobra și Floroni, de către fostul primar, când încă nu era vorba de alegeri anticipate, nici nu vreau să-mi imaginez ce va urma.  Dar asta e politica!

Cu siguranță că aceste alegeri trebuie să aibă loc! La cum a ajuns să arate orașul în momentul de față, este clar că avem nevoie urgent de un primar ales. Forma asta actuală, această „joacă” de-a administrația, ar trebui să înceteze. Nu se poate conduce eficient un oraș cu un primar și un viceprimar interimari, „ghidați” de un fost primar ales. Așa că, să sperăm că cei de la guvernare vor da „undă verde” acestor alegeri cât mai curând, să scăpăm de acest „interimat”, deloc prielnic pentru oraș.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.